Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban

mti | 2024. 02. 29. | 10:54:54
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Orbán Gábor (Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a vállalat eredményeit értékelő sajtótájékoztatón február 29-én.

Rámutatott, hogy tavaly minden üzletág teljesítménye nőtt, az idei bővülést főleg a neuropszichológia, a nőgyógyászat, a generikus üzletág (GM) és kisebb mértékben a biotechnológia üzletágak teljesítménye támogatja. A gyógyszergyártás árbevétele az előrejelzésük szerint 2,15-2,25 milliárd euró között alakulhat árfolyamszűrten, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) pedig elérheti a 725-750 millió eurót idén – ismertette.

Orbán Gábor tájékoztatott arról is, hogy az árfolyamszűrt árbevétel 2023-ban majdnem 22 százalékkal nőtt, jelentősen meghaladva az eredeti előrejelzésüket. Tavaly a gyógyszerértékesítés mintegy 14 százalékkal 747,4 milliárd forintra nőtt, az EBIT 23,3 százalékkal 189,4 milliárd forintra emelkedett.

A 2023-as nettó nyereséget a devizaveszteség és a 28,3 milliárd forint extraprofitadó terhelte. A devizaárfolyamhatások nélkül a 2 milliárd eurót közelítette a gyógyszergyártás árbevétele. Az éves átlagos romlás 26 százalék volt a rubel-forint árfolyamában. Az árfolyamveszteség 38 milliárd forintot tett ki 2023-ban. Megjegyezte, hogy 2023-ban alig érkezett mérföldkő bevétel, míg 2022-ben 10,6 milliárd forint érkezett originális kutatáshoz kapcsolódóan.

Ugyanakkor kiemelkedőnek nevezte a tavalyi évet abból a szempontból is, hogy további 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t, így már 64 országban érhető el a gyógyszer. A Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) royalty (jogdíj) bevételeinek 41 százalékos éves növekedése 2023-ban az elmúlt évek legmagasabb növekedése. A negyedik negyedévben a Vraylar royalty bevétele 47 százalékkal nőtt éves szinten – mondta. Minden szegmens bevétele kétszámjegyű növekedést mutatott, árfolyamszűrten.

A szabad pénzforgalomban átmeneti visszaesés volt tavaly, a rendkívüliadó-befizetések ütemezése és az árfolyamveszteség miatt. Kérdésre közölte: az orosz piacon kintlévőség nincsen, nem számolnak kockázattal, az orosz vásárlóerő "rendben van".

Kitért arra: a Richter tavaly minden kulcsfontosságú leányvállalatánál bevezette a szénlábnyom-számítást, hogy elérje a csoportszintű célkitűzését, miszerint az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-re el fogják érni a nettó zéró kibocsátást.

A Richter Gedeon Nyrt. február 29-én közzétett jelentése szerint a konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az utolsó negyedévben a társaság 36,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az elemzői konszenzus 52,9 milliárd forint volt. Az éves konszolidált árbevétel 2022-höz viszonyítva alig változott: 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6,0 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett 2023-ban.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a délelőtti kereskedésben 90 forinttal 9910 forintra drágult, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9950 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.