Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Peremvédős gumival a felnit is védhetjük

| 2023. 08. 11 | 20:28:00
XXX
Peremvédős gumival a felnit is védhetjük
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma már a gumiabroncsok kiválasztásakor számos lehetőséggel találkozhatunk, és érdemes alaposan megvizsgálni a kínálatot, hiszen hatékony megoldások is rendelkezésre állnak, mint például a peremvédős gumiabroncs. De mi is pontosan a peremvédős gumi és mit kell róla tudni?

A felni maximális védelme

A peremvédős gumiabroncs olyan speciális kialakítású, amelynek felnivédő pereme védelmet nyújt a kerékpánt peremének mechanikai sérülésektől és súrlódástól. Ez az abroncstípus védi a felni szélét a törmelékbecsapódástól és a járdaszegély okozta súrlódásoktól, valamint könnyedén beszerezhető a Gumiflex oldaláról. Azt is figyelembe kell venni, hogy ez a kialakítás korlátozhatja a dísztárcsák használatát.

A peremvédős gumiabroncsok más néven felnivédő peremes abroncsokként is ismertek, és hosszabb élettartamot biztosítanak a felni számára. A megerősített védelem miatt a kerékpánt kopása is csökken. Ezeket az abroncsokat leginkább alufelnikhez szokás használni. Az alufelnik esztétikai szempontból is népszerűek, ezért fontos megőrizni azok tökéletes állapotát, amiben segítenek a peremvédős gumik, amelyeket a szakemberek is előszeretettel ajánlanak.

A felnivédő peremes abroncsok oldalfeliratukon speciális jelöléssel rendelkeznek. Ezek az abroncsok lehetővé teszik a vezető számára, hogy rosszabb minőségű útfelületeken is biztonságosabban közlekedjen, mivel a felni kevésbé vagy egyáltalán nem sérül meg.

Kiknek ajánlott választani a peremvédős gumit?

Az abroncsok és felnik általában nem olcsó alkatrészek, ezért általános ajánlás, hogy lehetőleg minél több helyzetben használjunk peremvédős gumit. Különösen akkor, ha az autón alufelnik vannak, mivel ezeknél még nagyobb jelentősége van a megjelenésnek. Szerencsére ma már többféle megoldás közül is válogathatunk.

A vásárlás során fontos odafigyelni és keresni a megfelelő jelöléseket. A peremvédős nyári gumik jelölése gyártónként eltérhet. Az abroncsok megnevezése és jelölése alapvetően összetett feladat. Tartalmazza a márka nevét, a gumiméretet, gumiszerkezetet, profilmélységet, DOT-számot, keréktárcsa-átmérőt, valamint a sebesség- és terhelési indexet.

A leggyakoribb jelölések, amelyekkel találkozhatunk: FP – szegélyvédő, MFS – maximális peremvédő, FR – peremvédő gyűrű és RFP – szegélycsík védő.

Mindig az optimális abroncsot válasszuk

Mindegy, hogy peremvédős gumiabroncsot vagy más típust választunk, mindig fokozottan figyeljünk az abroncs állapotára. Ne csak a szezon kezdetén ellenőrizzük a szett felületét és minőségét, hanem rendszeresen tartsuk karban. Az abroncsok állapota jelentősen befolyásolja az autó vezethetőségét, féktávolságát, stabilitását, sebességét és még az üzemanyag-fogyasztást is függetlenül attól, hogy milyen meghajtás található a járműben (elektromos, benzin, dízel).

Ha nem tudjuk, melyiket válasszuk, akkor mindenképpen kérjük ki szakember véleményét.

Kapcsolódó hírek
Ennyibe kerül majd a 24 órás autópálya-matrica!
Ennyibe kerül majd a 24 órás autópálya-matrica!
Az Európai Parlament döntése nyomán kell bevezetni.
Tizenöt százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás
Tizenöt százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás
Az új tarifákat idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki az érintett 12 biztosító.
Újabb párt szigorítana a B-jogosítvány megszerzésén
Újabb párt szigorítana a B-jogosítvány megszerzésén
Évente több mint félezer ember veszíti életét a közutakon - mondta a párt társelnöke.
Autóvásárlási programot hirdet a kormány
Autóvásárlási programot hirdet a kormány
A töltőhálózatot is fejlesztik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés