Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvodai nevelők képzése indulhat Hajdú-Biharban

unideb.hu | 2023. 12. 06. | 16:44:17
A Debreceni Egyetem és három szakképzési centrum működik együtt.
Óvodai nevelők képzése indulhat Hajdú-Biharban
A szakemberhiányt pótolhatják az együttműködés eredményeként elinduló képzésen (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az óvodai nevelő szakma oktatására vonatkozó együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara (DE GYGYK) a térség három szakképzési centrumával. A közös munka révén már a következő tanévtől megkezdődhet az új okleveles technikus-képzés, ahonnan egyenes út vezethet a felsőoktatásba. 

A következő tanévtől új képzéssel, az óvodai nevelő szakmával bővül a szakképzés oktatás ágazata. Ennek bevezetését a szaktárca okleveles technikus-képzés formájában tervezi, ami a technikumok és a felsőoktatási intézmények együttműködését igényli.

- Munkaerőpiaci szempontól kiemelt feladatnak tekintjük, hogy minél több szakembert képezzünk az óvodák és egyéb oktatási-nevelési intézmények számára. A középiskolákkal történő együttműködés nagyon fontos karunk számára, ezért is külön öröm, hogy bekapcsolódhatunk a szakképzési centrumokkal való közös munkába. Hiszen azon túl, hogy egy hiánypótló szakmát tanulhatnak majd a diákok, a technikusi képesítésükkel a zsebükben egyenes út vezet majd hozzánk az egyetemre – hívta fel a figyelmet Gortka-Rákó Erzsébet, a DE GYGYK dékánja azon az eseményen, amelyen az óvodai nevelő szakma oktatására vonatkozó együttműködési megállapodást kötött az intézmény a Berettyóújfalui, a Debreceni és a Szolnoki Szakképzési Centrummal.

Hamarosan óvodai nevelő szakmát is lehet tanulni a szakképzési rendszeren belül (Fotó: unideb.hu)

Az egyezség szerint a kar oktatói részt vesznek többek között a technikusi képzés szakmai tartalmának kidolgozásában. A szakképzés oktatás ágazatában erre korábban még nem volt példa.

A Debreceni Egyetem már több okleveles technikus-képzésben együttműködik szakképző intézményekkel és szakképzési centrumokkal műszaki, természettudományi, gazdaságtudományi, valamint orvos- és egészségtudományi képzési területen. Az új óvodai nevelő szakma kapcsán elsőként vállalta fel intézményünk, hogy közös képzési tartalmat dolgoz ki a centrumokkal karöltve. Ezzel egyrészt szeretnénk segíteni a középfokú intézményekben tanulókat azzal, hogy sikeres felvételi után a tanulmányaikat a lehető legrövidebb idő alatt végezhessék azáltal, hogy beszámítható kreditmennyiséggel tudják elkezdeni azt. A DE számára pedig egy nagyon jó kiválasztási lehetőség, hiszen a legsikeresebb diákok kerülhetnek be az egyetemre, ami az intézmény szakmaiságát, oktatási tevékenységének a nívóját is emeli 

– hangsúlyozta Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató.

A legsikeresebb diákok kerülhetnek be az egyetemre - mondta Pósánné Rácz Annamária (Fotó: unideb.hu)

Az óvodai nevelő okleveles technikus-képzést sikeresen teljesítők ugyanis harminc kreditpontot számíthatnak be tanulmányaikba, ha óvodapedagógus képzésre nyernek felvételt az egyetemre. De akár már a technikusi végzettséggel is könnyen munkát találnak majd.

- A munkaerőpiacon még mindig óriási szükség van az óvodapedagógusokra. Bízunk benne, hogy ezt a szakemberhiányt pótolják a leendő óvodai nevelők, akik az óvodapedagógusok munkáját segítik majd. Ez a közös szakmai program lehetővé teszi, hogy olyan szakembereket neveljünk ki, akik később akár óvodapedagógusok is lehetnek – részletezte Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az óvodai nevelő okleveles technikus-képzés öt éves lesz, és a 2024/25-ös tanévben indul először. A kétéves, érettségi utáni és a felnőttképzésre azonban már hamarabb is lehet jelentkezni.

- Mivel a Bessenyei György Technikumban nagy múltja van az óvodapedagógusok oktatásának, képzésének, ezért Berettyóújfaluban a szakmai program véglegesítése után már a keresztfélévben elindítjuk ezt a képzést felnőttoktatás keretében – tette hozzá Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az érettségi utáni és a felnőttképzésben résztvevőknek egyaránt 2 éves lesz a képzés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Legalább jó hír a borsodiaknak, hogy Miskolcon játsszák a meccset.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés