Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem várt, súlyos döntés előtt a debreceni képviselők

| 2022. 09. 13. | 18:08:00
Meneküljenek az államosításba, javasolta a Debreceni Vízmű vezetője egy sor önkormányzatnak.
Nem várt, súlyos döntés előtt a debreceni képviselők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétféle módon szavazhat a debreceni közgyűlés szeptember 15-én a városi tulajdonú vízmű jövőjéről: dönthet az önkéntes vagyonátadásról szóló tárgyalások megkezdéséről az állami képviselőjével vagy arról, hogy nem vesz részt ilyen tárgyalásokon.

Az önkormányzati tulajdonú víziközmű-cégeket – amelyek kétharmada financiálisan ellehetetlenült a rezsicsökkentés és más kötelezettségek miatt – érintő újhullámos államosítási törekvésről ebben a cikkben írtunk. Augusztus végén Papp László, Debrecen polgármester a Cívishírnek úgy fogalmazott, nem tartja valószínűnek, hogy lemondanának a víziközmű-szolgáltatói tevékenységről. Ennek okát a polgármester abban jelölte meg, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. az önkormányzati tulajdonú tagvállalatokat tömörítő városi vagyonkezelő cég fontos, pénzt termelő fogaskereke. 

[Beillesztett cikk: Debrecen valószínűleg nem adja az államnak az egyik legfontosabb cégét]

Másrészt éppen a debreceni akkumulátorgyár körüli csatározásokból nyugodtan levonható az a következtetés, hogy a vízhez kötődő témák egyre fajsúlyosabb szerepet kaphatnak a politikában, ezek hatása máris erősödik a közérzületetben. Aki „vizet veszít”, az befolyást veszít, ergo a polgármesterek és az önkormányzatok a saját politikai tőkesúlyukkal játszanak a víziközművek elengedésével.

A csütörtökön szavazásra bocsátandó, Papp László-féle előterjesztésre visszatérve, a dokumentum részletezi az „önkéntes átruházásra irányuló integrációs folyamat” előzményét és fontosabb tudnivalóit. Így például azt, hogy az államosítás mellett döntő önkormányzatok víziközmű-vagyona a nyilvántartási értéken történő átvezetéssel a Nemzeti Vízművek Zrt-hez kerül, ekként a továbbiakban az állam lesz a felelős az ellátásbiztonságért, az üzemeltetésért, a fejlesztésért.

Jó évek után nehezebbek

A Debreceni Vízmű a cívisvároson kívül 43 településen lát el szolgáltatói tevékenységet; Berettyóújfalu, Földes és Hajdúszoboszló idén januártól közérdekű kijelöléssel került ebbe a körbe. A céget a polgármester azért említette a Debreceni Vagyonkezelő fontos tagvállalataként, mert a Debreceni Vízmű számlaegyenlege augusztus végén – rezsicsökkentett díjbevétel mellett is – 6,67 milliárd forintot mutatott. Ezzel a holding legnagyobb pozitív számlaegyenlegű társasága, amely jelentős szereplője a vagyonkezelőn belüli belső finanszírozási rendszernek (ennek nyilván a veszteséges tagvállalatok az elsődleges kedvezményezettjei). Tehát a Debreceni Vízmű államosításával a holding likviditási egyensúlya is borulna…

Az előterjesztés azonban kedvezőtlen körülményekre is felhívja a figyelmet. így arra, hogy a közérdekű kijelöléssel a céghez került települések 300 milliós tervezett veszteséget okoznak annak 2022-es költségvetésében, amelyben az emelkedő energiaárak is rontják az eredményességet. Még aggasztóbb, hogy ez utóbbi költség a vízmű jövő évi büdzséjében 1,5 milliárd forintos költségnövekedést okoz (ebből 1,03 milliárd forint a debreceni ellátási területen realizálódhat).

Az előterjesztésben az is olvasható, hogy a cég vezérigazgatója, Gorján Ferenc a szolgáltatásba bevont további önkormányzatok számára az államosítást javasolta, mondván, 2022-től nem tudják megfizetni a magas energiadíjak miatt keletkezett költségeket (korábban nem volt ebből származó veszteség). Amennyiben nem így tesznek, intett, a településükön keletkező üzemeltetési veszteségért az ellátásért felelős tulajdonos önkormányzatnak kell helytállnia.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
A debreceni tudományos élményközpontban volt a zárórendezvény.
Hirdetés
Hirdetés
Tovább menetel a debreceni edzők által irányított magyar válogatott
Tovább menetel a debreceni edzők által irányított magyar válogatott
A csapat már biztosította helyét a csütörtöki negyeddöntőben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?