Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy Ernő Nagyvárad alvófalujává tenné Berekböszörményt

Cívishír | 2024. 08. 21. | 16:02:41
Egészségközpont építése, rendezett településkép megteremtése és a tehetségek gondozása szerepel a régi-új polgármester programjában.
Nagy Ernő Nagyvárad alvófalujává tenné Berekböszörményt
Nagy Ernő, Berekböszörmény megválasztott polgármestere (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A helyi lakosok számára otthonos, az idegeneknek vonzó, a nyugalmas élethez minden feltétellel rendelkező, a lehető legdemokratikusabban működő településsé szeretne alakítani Berekböszörményt Nagy Ernő, a június 9-ei helyhatósági választáson függetlenként megválasztott polgármester. Ellenfele Szűcs Viktor (független) volt. Nagy Ernő 54,08 százalékot, a szeptember 30-ával bezáróan regnáló faluvezető pedig 45,92 százalékot ért el. A berekböszörményiek 26 jelölt közül választhatták meg a hattagú képviselő-testület tagjait. A grémiumot végeredményben öt független és egy Fidesz-KDNP jelölésében mandátumot szerzett jelölt alkotja majd. Nagy Ernő is indult a képviselőválasztáson, a harmadik legtöbb szavazatot kapta, de mivel polgármesterré választották, ezért a választáson a sorrendben a hetedik helyen végzett Szűcs Viktor is mandátumhoz jutott.

De hogy ő beül-e a képviselők közé, az a Cívishír információi szerint egyelőre kétséges, mert még nem vette át a mandátumát.

– 2010-2019 között már polgármestere voltam Berekböszörménynek, előtte pedig 21 évig az önkormányzat pénzügyi vezetője. Még van bennem annyi erő, energia, hogy tudok tenni a faluért. Szerintem – és ezt a választás eredménye is igazolta – a helybelieknek olyan személyiségű vezetőre van szüksége, aki emberi, megértő, segítőkész és szeretetteljes, meghallgatja az embereket, igyekszik megoldani a problémáikat. Ha pénzről, támogatásról van szó, akkor nem biztos, hogy mindig tudok segíteni, de ha ilyen esetre kerülne sor, akkor is őszintén fogok beszélni. Az egyszemélyi irányítás helyett demokratikusan működik majd a falu vezetése, akinek véleménye van, következmények nélkül elmondhatja. Ezek lesznek a mindenkit érintő legfőbb változások – válaszolta a Cívishír kérdésére Nagy Ernő, aki a következő évek önkormányzati munkájában a kreativitásnak is nagy szerepet szán, hiszen vannak dolgok, amelyeket a mostani pénzszűke világban minimális anyagi ráfordítás mellett összefogással meg lehet csinálni. Ezekről is közösen döntenek majd a képviselők.

Példaként hozta, hogy amikor még polgármester volt, félretetetett hárommillió forintot egy közkútra, hiszen valamikor Berekböszörmény híres volt az ivóvizéről. Ez a hárommillió még megvan, és abból a Szabadság és az Ady utca találkozásánál elkészítik a közkifolyót.

– A legfontosabb és a legelső feladat azonban a közhangulat helyreállítása. Az intézmények vezetőivel leülünk megbeszélni a további munkát, és biztosítjuk őket, hogy az önkormányzati intézményekből senkit nem akarunk kirúgni, csak végezze mindenki jól a munkáját. Hozzá kell fognunk azonnal a falu központjában lévő, annak szégyenfoltjának is tekinthető, leromlott állagú középület felújításához, és azzal együtt a háziorvosnak, fogorvosnak, védőnői szolgálatnak helyet adó egészségügyi központtá történő átalakításához. A környezetét pedig parkosítjuk, parkolókat alakítunk ki. Ezt öt év alatt el kell végeznünk, és ehhez Vitányi István országgyűlési képviselő, valamint Pajna Zoltán vármegyei közgyűlési elnök segítségét fogjuk kérni. Ugyancsak számítunk a politikusok támogatására a már 2012-ben tervezett, a helyben megtermelt zöldség és gyümölcs feldolgozásával, száraztészta készítéssel záruló mezőgazdasági mintaprojekt megvalósításában. Van egy sertéstartó részlegünk is, annak kapacitását bővítenénk, más állat nevelésébe is belekezdenénk, és megtalálnánk az állatok piaci értékesítési lehetőségét. Ugyanebben a programban, szintén piaci alapon, drótfonatot is készítenénk. Ezzel helyben munkahelyeket lehetne létrehozni. Munkahelyekben Nagyvárad is szóba jöhet, hiszen közel van a partiumi város. És ha a schengeni zóna tagja lesz Románia, az országhatár túloldalán lévő Vizesgyán felé – az utat és a hidat felújítva – 16,8 kilométerre leszünk a váradi városközponttól. Közlekedés szempontjából jó helyen van Berekböszörmény, innen gyorsan és biztonságosan elérhető Debrecen, Berettyóújfalu, de akár Komádi, és ezzel együtt az ottani munkahelyek is. Első lépésként a falu kitisztításával, majd parkosításával, térkövezésekkel, az intézmények szolgáltatási színvonalának megőrzésével, emelésével szeretnénk vonzóvá tenni Berekböszörményt. Bár jó a közbiztonság, de azon még lehet javítani. Ezért támogatjuk a polgárőr szervezetünket, hogy a faluban végezzék a tevékenységüket, és ne csak Biharkeresztesre járjanak rendezvények biztosítására. Sok ingatlan van a faluban, ezeket az önkormányzat rendben tartja, értékük pedig növekszik az ugyancsak rendezett környezet miatt. Tehát a komfortos, a biztonságos és a nyugodt élethez meglesz minden feltétel. Idővel Nagyvárad egyik alvótelepülése, de akár „pihenőhelye” is lehet Berekböszörmény. Tervezzük elindítani a „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalmat, Ki mit tudot rendeznénk a tehetségek felkutatására, továbbá a jól tanuló, másban is élenjáró gyerekeket pedig támogatnánk céljaik elérésében – sorolta a terveit Nagy Ernő.

Berekböszörmény leendő polgármestere beszélt az október elsejével hivatalába lépő képviselő-testületről is. Annak két új tagja lesz, ő maga és Pukoli Sándor helyi nagyvállalkozó. A szeptember utolsó napján leköszönő csapatból öten maradnak, köztük a jelenlegi polgármester és alpolgármester. Mind a heten jól ismerik egymást, és ennek okán Nagy Ernő úgy látja, tudnak majd együtt dolgozni Berekböszörményért. Nem szeretné, ha a helyi közéletbe leszivárogna az országos pártpolitika, azt viszont elengedhetetlennek tartja, hogy mindenki önkormányzati munkájának középpontjában Berekböszörmény fejlődése álljon.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés