Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

MSZP: „lapít” a Fidesz, Varga Juditot pedig vissza kell hívni

MTI | 2024. 02. 06. | 17:17:27
Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki fedezte a pedofil exigazgatót.
MSZP: „lapít” a Fidesz, Varga Juditot pedig vissza kell hívni
Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MSZP szerint három napja „lapít” a Fidesz egy pedofil bűnöző bűntársának nyújtott köztársasági elnöki kegyelem ügyében. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője február 6-i online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, aki közreműködött a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének adott kegyelemi eljárásban.

Az ügyben felelőssége van Novák Katalin államfőnek, aki meghozta a kegyelmi döntést, Varga Juditnak, a Fidesz EP-listavezetőjének, aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte egy pedofil bűntársának a kegyelmét, és a kormánynak, amely a miniszteri ellenjegyzés után vállalja a politikai felelősséget a döntésért az Országgyűlés előtt. Valamint felelőssége van a Fidesznek, hogy Varga Judit személyében olyan embert akar az Európai Parlamentbe küldeni, aki szerint egy pedofil bűntársát kegyelemben lehet részesíteni.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy Varga Juditnak nem volt kötelező a kegyelmi döntést ellenjegyezni, az Alkotmánybíróság 2007-ben hozott határozata alapján az igazságügyért felelős miniszter nem kötelezhető arra, hogy a köztársasági elnök kegyelmi döntéséről szóló határozatát automatikusan ellenjegyezze. Azt is mondta: Novák Katalin és Varga Judit cselekménye rombolja a magyarországi gyermekek biztonságát, és csökkenti a bűncselekmények felderítésének hatékonyságát is, hiszen ki merne bejelentést tenni zaklatójával szemben, ha attól kell rettegnie, hogy az elkövető elnöki kegyelmet kaphat, bármikor visszatérhet és bosszút állhat rajta. Az MSZP frakcióvezetője kitért arra: a pedofil bűntársának nyújtott kegyelem alaptörvényellenes is, hiszen az alaptörvény számos rendelkezése védi a gyermekek jogait. Az államnak pedig intézményvédelmi kötelezettsége van arra, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, és fokozottan igaz ez azon gyermekek esetében, akik az állam védelmén túl másra nem számíthatnak. Az intézményvédelmi kötelezettség nem tud érvényesülni, ha pedofil bűncselekmények elkövetéséhez köthető emberek elnöki kegyelemben részesülnek, különösen, ha a kegyelem azt is engedi nekik, hogy ismét gyermekekkel foglalkozzanak. Mindezek miatt a köztársasági elnök és Varga Judit kegyelmi tevékenysége "visszaélésszerű", "szándékosan, alapvető felfogásában sérti Magyarország alaptörvényét".

Tóth Bertalan indokoltnak nevezte, hogy megfosszák Novák Katalint tisztségétől és felszólította a Fideszt, hogy hívja vissza Varga Juditot a párt EP-listájának éléről.

Kocsi Máté: álljunk meg egy pillanatra!

A kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele vagy sem – írta a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán kedden délután közzétett bejegyzésében. "De azért álljunk meg egy pillanatra!" – fűzte hozzá Kocsis Máté, kifejtve: az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofilnyilvántartást és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást. "Ugyanez a baloldal az is, amelyik ma is beengedné az erőszakos genderpropagandát az iskolákba és az óvodákba, nyugati szövetségeseikkel együtt pedig megtámadták a gyermekvédelmi és pedofilokat szigorúan büntető törvényünket a brüsszeli fórumokon. (A Magyarországnak járó forrásokat részben emiatt tartják vissza.)"  – írta a kormánypárti politikus.

Megjegyezte: "érdekes, akkor nem hangoskodott a Gyurcsány vezette baloldal", amikor Jámbor András párttársánál 70 ezer pedofil felvételt találtak, meg akkor sem, amikor "Bauer Tamás, aztán meg a HVG sorra mentegette a pedofil bűnelkövetőket".

De az sem zavarta a baloldalt és a "dollármédiát", hogy Józsefváros "gyurcsányista" polgármestere, Pikó András együtt fotózkodott és kampányolt "a hírhedt B. Zsolt nevű pedofillal", vagy amikor Pulai András azt mondta, hogy "a pedofilokkal együtt lehet érezni". Persze attól is eltekintettek, amikor a Jobbik politikusát kapták gyermekpornográf bűncselekményen – hangsúlyozta a frakcióvezető.

"A magyarok átlátnak a szitán, az álságos és kétszínű baloldali akciókon, a folyamatos hazudozáson. A baloldal és a dollármédia folyamatosan támadta a gyermekvédelmi és pedofilellenes intézkedéseket, szóval most inkább mélyen hallgassanak!" - zárta bejegyzését Kocsis Máté.

Megszólalt Novák Katalin

Novák Katalin kedden az elnöki kegyelmet érintő kérdésre elmondta: három gyermek édesanyjaként is a magyar családok és a gyerekek mellett áll. Hangsúlyozta, hogy undorodik a pedofíliától, és az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartja. "Elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején." Az elnök hozzátette, hogy jogszabályi rendelkezés miatt, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Így természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben meg is maradnak, vagy megválaszolatlanok maradnak. "Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni. Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben, akkor annak partnere vagyok most is, és partnere leszek a jövőben is" – zárta válaszát a köztársasági elnök.