Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire való a bővítőkártya? Mikor érdemes használni?

| 2023. 11. 13. | 11:15:39
XXX
Mire való a bővítőkártya? Mikor érdemes használni?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bővítőkártya egy nagyon hasznos kiegészítő az informatikában. Számos típusa létezik, és mindegyik másra jó. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mire való, milyen típusok vannak, és mikor érdemes használni őket. Vágjunk is bele!

Mi az a bővítőkártya?

Az informatikában már hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy óriási ütemben zajlanak a fejlesztések. Ez pedig azzal jár, hogy elég hamar elavulttá válnak a megvásárolt eszközeink. Mivel sok esetben nem olcsó darabokról van szó, így kellett találni valami megoldást arra is, hogy ne kelljen az egész számítógépünket lecserélni. Erre a problémára tökéletes választ adnak a PC Aréna kínálatában megtalálható bővítőkártyák!

Ezeknek a kiegészítőknek kettős funkciója van. Egyrészt egy régi számítógépet is képesek részben újjávarázsolni. Másrészt plusz perifériák összekötését teszik lehetővé, több csatlakozási lehetőséget tudnak biztosítani. Ennek köszönhetően olyan új megoldásokkal is felturbózhatjuk a gépünket, amivel enélkül nem tehetnénk, csak akkor, ha szinte a teljes konfigurációt lecserélnénk.

A bővítőkártyáknak hála egy régebbi alaplapon megtalálható PCI Express slot segítségével is csatlakoztathatunk például plusz háttértárakat vagy külső perifériákat.

A bővítőkártyák típusai?

Ezt nagyon hosszú lenne felsorolni, így először megnézzük inkább a két fő típust, valamint pár példát is hozunk, hogy milyenek érhetőek el a piacon.

Alapvetően két csoportba sorolhatjuk a bővítőkártyákat. Az egyikbe azok tartoznak, amelyek belső csatlakozási lehetőséget biztosítanak. Kiváló példa erre a háttértárolók esete. Sokáig a HDD volt az egyetlen lehetőség, viszont ez sérülékeny és lassú is volt. Ma már az SSD-knek köszönhetően biztonságosabban és gyorsabb hozzáféréssel tárolhatjuk adatainkat. Azonban ehhez új csatlakozótípusra van szükségünk. Ezt tudja nekünk megadni egy bővítőkártya anélkül, hogy lecserélnénk a régi alaplapot.

A másik csoportba sorolhatjuk azokat, melyek újabb külső perifériák összekötését teszik lehetővé. Például sok esetben a régi alaplapokon alig volt USB csatlakozási lehetőség, mert akkor még nem kellett belőlük sok. Ma már viszont nagyon sok esetben hívjuk ezeket segítségül. Így hamar elfogynak a szabad helyek. Hogy ne kelljen külső USB elosztókkal kínlódnunk, vásárolhatunk helyette egy bővítőkártyát.

Milyen típusú bővítőkártyák léteznek?

Számos típus elérhető a fenti linken keresztül a PC Aréna kínálatában is, ezekre érdemes ránézni! De emeljünk is ki párat közülük, melyek egy részéről már fent is volt szó.

A belső csatlakozások bővítésére vannak SSD kártyák befogadására készültek, melyek kiváló megoldást jelentenek az M.2 slottal nem rendelkező asztali számítógépek számára. De olyan típus is elérhető, amely több belső USB 3.2 portot biztosít.

A külső csatlakozók közül kiemelendőek az USB-t biztosítók. De vannak többek között nagy sebességű soros portot vagy például WireFire-vel bővítő modulok is.

Mindig az alapján keressünk számunkra megfelelő bővítőkártyát, hogy mivel szeretnénk bővíteni a számítógépünket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
A szoboszlói teniszezőnek most nem volt szerencséje.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés