Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszületett a „vakmerő” debreceni válasz az államosításra

| 2022. 09. 15. | 14:48:00
A „vízkormányzáshoz” ragaszkodó polgármester „összezárást” kért a közgyűléstől.
Megszületett a „vakmerő” debreceni válasz az államosításra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen nem kíván részt venni abban a folyamatban, mely célja, hogy a csőd felé tartó, annak szélén táncoló önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgálatók az állami veszteségfinanszírozás fejében térítésmentesen a Nemzeti Vízművek Zrt. birtokába kerüljenek – döntött szeptember 15-én az önkormányzat közgyűlése (az előzmények itt).

Az előterjesztés vitára bocsátása előtt Papp László polgármester jelezte, hogy kitart azon korábbi álláspontja mellett, mely szerint a Debreceni Vízmű Zrt. tulajdonjoga maradjon a városnál.

– A „vízkormányzás” lehetőségét nem engedhetjük ki a kezünkből, amikor a déli ipari övezet gyárépítései miatt komoly vízigény jelenik meg. Másrészt a 2013 óta minden évben nyereséges vízmű a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik alappillére, fontos szerepet tölt be a holdingcég likviditásában, azaz a kiesésének, fogalmazzunk úgy, komoly következményei lennének

– érvelt a megtartás mellett. Hangsúlyozta: a közgyűlésnek „össze kell zárnia” az ügyben, ugyanis a jelenlegi árszabályozás miatt a Debreceni Vízmű idén veszteséges lesz. Emiatt a vízművön keresztül tájékoztatták a társasággal szolgáltatási szerződésben lévő települési önkormányzatokat arról, hogy csak akkor maradhatnak a debreceni társaság partnerei, ha vállalják a veszteség rájuk eső részének finanszírozását. Ez feltehetően azzal jár – vetítette előre –, hogy a települések többsége az államosítást választja.

[Beillesztett cikk: Szürkevíz és energiatárolás: a jövőt Debrecenben írják?  ]

De mi ez a 2022-es biztos veszteség? Nos, ezúttal sincs szó másról, mint az energiaárak meredek emelkedéséből fakadó költségnövekedésről.

Amíg a Debreceni Vízmű 2021-ben 600 millió forintos rezsivel működött addig 2022-ben 1,2 milliárd, 2023-ban pedig 2,3 milliárd forinttal kalkulálnak. Ez az oka annak is, hogy ha 2023-ban csak a debreceni működés eredményességét tervezik, 1,4 milliárdos mínusszal számolnak (amennyiben a mostani összes település a vízműnél maradna, úgy 2,9 milliárd forintra becsülik a veszteséget). Mindezt a vízmű vezérigazgatójától, Gorján Ferenctől tudhattuk meg, aki kérdésre válaszolva közölte, a városi víziközművagyon értéke 30 milliárd forint, indexálva pedig majdnem a dupláját éri. 

Egységet mutattak

A polgármester mellé felsorakozott a Fidesz-frakció, Papp Viktor frakcióvezető közölte, üdvözlik, hogy Debrecen nem adja át stratégiai vagyonát. Az ellenzék szintén támogatásáról biztosította Papp Lászlót Kőszeghy Csanád Ábeltől a DK-n és az MSZP-n át a Civil Fórum Debrecen Egyesületig. Utóbbi képviselője, Illyés János szerint azért nincs ok az átlépésre, mert a vízműcég eddig nyereségesen működött és jó kezekben van szakmailag.

[Beillesztett cikk: Nem várt, súlyos döntés előtt a debreceni képviselők]

A közgyűlésen csak tanácskozási joggal bíró, de azt kihasználó, azaz rendszeresen hozzászóló Varga Zoltán (DK) vakmerőnek nevezte a fideszes polgármestert, s reméli, lesz elég bátorsága kitartani az államosítás ellenében. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint Orbán Viktorék az államosítás képében maffiamódszerekkel szereznék meg a stratégiai ágazat feletti kontrollt. Papp László viszontválaszában jelezte, vakmerőnek nem, inkább tudatosnak és stratégiai szemléletűnek tartja magát. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.