Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszületett a „vakmerő” debreceni válasz az államosításra

| 2022. 09. 15. | 14:48:00
A „vízkormányzáshoz” ragaszkodó polgármester „összezárást” kért a közgyűléstől.
Megszületett a „vakmerő” debreceni válasz az államosításra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen nem kíván részt venni abban a folyamatban, mely célja, hogy a csőd felé tartó, annak szélén táncoló önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgálatók az állami veszteségfinanszírozás fejében térítésmentesen a Nemzeti Vízművek Zrt. birtokába kerüljenek – döntött szeptember 15-én az önkormányzat közgyűlése (az előzmények itt).

Az előterjesztés vitára bocsátása előtt Papp László polgármester jelezte, hogy kitart azon korábbi álláspontja mellett, mely szerint a Debreceni Vízmű Zrt. tulajdonjoga maradjon a városnál.

– A „vízkormányzás” lehetőségét nem engedhetjük ki a kezünkből, amikor a déli ipari övezet gyárépítései miatt komoly vízigény jelenik meg. Másrészt a 2013 óta minden évben nyereséges vízmű a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik alappillére, fontos szerepet tölt be a holdingcég likviditásában, azaz a kiesésének, fogalmazzunk úgy, komoly következményei lennének

– érvelt a megtartás mellett. Hangsúlyozta: a közgyűlésnek „össze kell zárnia” az ügyben, ugyanis a jelenlegi árszabályozás miatt a Debreceni Vízmű idén veszteséges lesz. Emiatt a vízművön keresztül tájékoztatták a társasággal szolgáltatási szerződésben lévő települési önkormányzatokat arról, hogy csak akkor maradhatnak a debreceni társaság partnerei, ha vállalják a veszteség rájuk eső részének finanszírozását. Ez feltehetően azzal jár – vetítette előre –, hogy a települések többsége az államosítást választja.

[Beillesztett cikk: Szürkevíz és energiatárolás: a jövőt Debrecenben írják?  ]

De mi ez a 2022-es biztos veszteség? Nos, ezúttal sincs szó másról, mint az energiaárak meredek emelkedéséből fakadó költségnövekedésről.

Amíg a Debreceni Vízmű 2021-ben 600 millió forintos rezsivel működött addig 2022-ben 1,2 milliárd, 2023-ban pedig 2,3 milliárd forinttal kalkulálnak. Ez az oka annak is, hogy ha 2023-ban csak a debreceni működés eredményességét tervezik, 1,4 milliárdos mínusszal számolnak (amennyiben a mostani összes település a vízműnél maradna, úgy 2,9 milliárd forintra becsülik a veszteséget). Mindezt a vízmű vezérigazgatójától, Gorján Ferenctől tudhattuk meg, aki kérdésre válaszolva közölte, a városi víziközművagyon értéke 30 milliárd forint, indexálva pedig majdnem a dupláját éri. 

Egységet mutattak

A polgármester mellé felsorakozott a Fidesz-frakció, Papp Viktor frakcióvezető közölte, üdvözlik, hogy Debrecen nem adja át stratégiai vagyonát. Az ellenzék szintén támogatásáról biztosította Papp Lászlót Kőszeghy Csanád Ábeltől a DK-n és az MSZP-n át a Civil Fórum Debrecen Egyesületig. Utóbbi képviselője, Illyés János szerint azért nincs ok az átlépésre, mert a vízműcég eddig nyereségesen működött és jó kezekben van szakmailag.

[Beillesztett cikk: Nem várt, súlyos döntés előtt a debreceni képviselők]

A közgyűlésen csak tanácskozási joggal bíró, de azt kihasználó, azaz rendszeresen hozzászóló Varga Zoltán (DK) vakmerőnek nevezte a fideszes polgármestert, s reméli, lesz elég bátorsága kitartani az államosítás ellenében. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint Orbán Viktorék az államosítás képében maffiamódszerekkel szereznék meg a stratégiai ágazat feletti kontrollt. Papp László viszontválaszában jelezte, vakmerőnek nem, inkább tudatosnak és stratégiai szemléletűnek tartja magát. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés