Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lehetetlen küldetés előtt a magyar jégkorong-válogatott

| 2024. 08. 15. | 14:40:57
A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.
Lehetetlen küldetés előtt a magyar jégkorong-válogatott
Csodaszámba menne még egy siker is (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő több játékos is helyet kapott a szlovák és az osztrák válogatottban, míg a kazahok az orosz bázisú KHL-es csapatukra támaszkodva állnak ki az augusztus 29. és szeptember 1. közötti pozsonyi olimpiai selejtezőre, amelynek negyedik résztvevője a magyar együttes.

A torna egyértelmű esélyesei a házigazda, világbajnoki hetedik szlovákok, akiknél biztosan játszani fog Martin Pospisil (Calgary Flames), Tomas Tatar (New Jersey Devils) és Simon Nemec (New Jersey), de még a 2022-es NHL-es amatőr választás első helyén elkelt Juraj Slavkovsky (Montreal Canadiens) részvételére is van esély. Ezen kívül a szlovák szövetség úgy döntött, hogy ismét számít a KHL-ben légióskodókra is, az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta először.

Az osztrákoknál - ahogy a szövetség honlapján olvasható - Marco Kasper (Detroit Red Wings) és David Reinbacher (Montreal Canadiens) játszani fog, ugyanakkor Marco Rossi (Minnesota Wild) NHL-es felkészülésére hivatkozva lemondta a szereplést.

A kazahok keretében 16-an kaptak helyet a KHL-es Barisz Asztanából, és további két játékosuk is az orosz ligában érdekelt.

A magyarok februárban a japánok mögött végeztek a második helyen a budapesti selejtezőben, ám a fehéroroszok kizárásával lehetőség nyílt a folytatásra.

A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50-19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit vb-n a szlovákok nyertek 4-1-re.

A vb-12. kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból egyszer sikerült csak nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19-63 magyar szemszögből.

A májusi vb-n a tizedik helyen záró osztrákok a magyarok elleni 4-3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212-128-as gólkülönbség az osztrákok javára. Az idei, csehországi vb-n Ausztria együttese kellemes meglepetést okozott, például a címvédő Kanadának 1-6 után öt gólt ütött a harmadik harmadban és csak hosszabbításban kapott ki 7-6-ra, míg az olimpiai bajnok finneket egy tizedmásodperccel a dudaszó előtt lőtt góllal verte 3-2-re.

A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A pozsonyi, a rigai és az aalborgi négyes első helyezettje vehet részt a 2026-os milánói olimpián, ugyanakkor ha az oroszokat az elhúzódó ukrajnai háború miatt végül nem engedik indulni, akkor a 12 érdekeltből a legjobb második helyezett is továbbléphet, de erről majd csak sokkal később dönthet a nemzetközi szövetség (IIHF).

A magyarok egy felkészülési mérkőzést vívnak a pozsonyi torna előtt: jövő vasárnap a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban fogadják az ukránokat 18 órakor. Ezen a találkozón mutatkozik be a válogatott kispadján Majoross Gergely szövetségi kapitány.

A pozsonyi csoport programja:
Augusztus 29., csütörtök:
MAGYARORSZÁG-Kazahsztán 14.00
Szlovákia-Ausztria 18.00
Augusztus 30., péntek:
Kazahsztán-Ausztria 14.00
Szlovákia-MAGYARORSZÁG 18.00
Szeptember 1., vasárnap:
MAGYARORSZÁG-Ausztria 14.00
Szlovákia-Kazahsztán 18.00

A másik két csoport beosztása:
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt Komora Imre korábbi válogatott játékos, egykori szövetségi kapitány
Elhunyt Komora Imre korábbi válogatott játékos, egykori szövetségi kapitány
pályafutása legsikeresebb idényében Eb-bronzot és olimpiai aranyat nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.
Kiderült, mire megyünk a szilvával idén
A termőfelület majdnem 30 százalékát adja Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Ismét fellendülhet a magyar mézpiac?
Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba.
Hirdetés
Hirdetés