Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legyen hajdú-bihari Magyarország Legszebb Birtoka!

Cívishír | 2024. 08. 30. | 15:14:54
Két vármegyei jelölt is szerepel a listán.
Legyen hajdú-bihari Magyarország Legszebb Birtoka!
A nánási struccfarm (Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka )
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az AGROTREND Csoport immáron nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, amelynek célja, hogy elismerje és bemutassa az ország legszebb és legkiválóbb gazdaságait. Az elmúlt hetek során a zsűri bejárta a döntős birtokokat, amelyeket videók, összefoglalók és interjúk formájában osztott meg a közönséggel.

A szakmai zsűri már leadta szavazatait, így most a közönségen a sor!

Szeptember 4-ig bárki részt vehet a szavazásban, és kiválaszthatja a közönség kedvencét. EZEN az oldalon megtalálhatóak a versenyben részt vevő birtokok. Az ünnepélyes díjátadóra szeptember 14-én kerül sor a tavalyi győztes, a hajdúnánási Kendereskert helyszínén, ahol kiderül, ki nyeri el a 2024-es Magyarország Legszebb Birtoka címet.

Két hajdú-bihari a döntőben

Hajdúnánási struccfarm: az első struccfarm Magyarországon, Hajdúnánáson létesült, aminek akkor hét tulajdonosa volt. Nyakas Dániel, a farm jelenlegi tulajdonosa sok időt töltött már gyerekkorában is a farmon, ahol segítette a mindennapi munkákat. Ennek hatására tíz évvel később, 2013-ban kezdte el saját vállalkozását fiatal gazdaként a strucctenyésztés ágazatában. Jelenleg a Strucc Tenyésztők és Tartók elnöke. 2024. április 27-én Hajdúnánáson, a tanyán Strucc Szakmai Napot tartottak, ahol 150 fő vett részt. Öt országból (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Csehország) jöttek szakmai tartók és érdeklődők, valamint Dél-Afrikából hívtak szakmai előadókat is. Magyarország legnagyobb termelő állományával rendelkeznek, ami 100 nőivarú egyedet jelent, ezt szeretné 300-ra növelni. Az idei évben kezdik a vágó és feldolgozó üzem 1. ütemét kivitelezni, amivel akár évi 15 ezer állatot is képesek lesznek feldolgozni. Céljuk egyértelmű, Európa legnagyobb strucc-húsértékesítői szeretnének lenni, amihez integrációban kell dolgozniuk. Az állattartó telepükön tenyészállatok tartása, keltetés és kismadár nevelés zajlik. Az idei évben már tizenöt gazdaság, vállalkozás jelentkezett be az általuk vezetett integrációba. Az értékesítés jelenleg Nyugat-Európába történik. Telepük nagy létszámú állattartó telep, az ehhez szükséges előírásokat igyekeznek betartani és betartatni a dolgozók részéről is. A telephigiéniára és tisztaságra, valamint környezetvédelemre mindig odafigyelnek és meg is követelik azt.

Ebesi Szeder Kert: a Szender Kert egy 2013-ban alapított családi, őstermelő vállalkozás Ebesen, melyet Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg. Kezdetben főleg fűszernövényeket, mikrozöldeket termesztettek éttermek számára, az idő előrehaladtával folyamatosan bővítették kínálatukat. Jelenleg már szinte mindenféle zöldség, gyümölcs termelésével és állatok tartásával is foglalkoznak. A fő profiljuk továbbra is a fűszernövények, különleges zöldségnövények termesztés, és a növényszaporítás, 2023 óta azonban tevékenységi körünk a falusi vendégasztal-szolgáltatás keretein belül vendéglátással bővült. A kertjük nem túl nagy. A bemutató rész, ahol a vendégeket fogadják nagyjából egy 1000 négyzetméteres terület, de a kertrendezési stílus miatt sokkal nagyobbnak tűnik. Kihasználtak minden négyzetméter területet, így megtalálható a kertben két üvegház, veteményes, gyümölcsös, baromfiudvar, kerti tó és sok más különlegesség. Emellett egy másik területen is gazdálkodnak. Ez kicsivel több mint 2000 négyzetméter. Itt termelik a zöldségek javát a vendéglátáshoz, termékeikhez. Permakultúrás stílusban gazdálkodnak, igyekeznek teljesen önfenntartók lenni, és mindennemű vegyszert elkerülni. Kertjükben nagyon sok élőlény él, támogatják a természetet, és hisznek benne, hogy teljesen vegyszermentesen is lehet kertészkedni és jó minőségű termést elérni. Fontos számukra a szépség is, ezért igyekeztek az esztétikára is nagy hangsúlyt fektetni. Utak vezetnek a kert különböző pontjaira, a kis terület ellenére is mindig van valahol valami felfedezni való. A Szender Kert csapatához tartozik még két őstermelő család, akikkel közösen igyekeznek előállítani minden alapanyagot, amire szükségük van és egymást erősítve gazdálkodni. Így elmondhatják, hogy kialakult egy olyan körforgás, amelyben minden elültetett növény az általuk begyűjtött magról vagy dugványról lett szaporítva. Saját trágyát használnak az állataiknak hála, saját termelésű magkeverékeikkel etetik a jószágaikat. Minden megtermelt zöldséget, gyümölcsöt vegyszermentesen állítanak elő, így frissen, rövid időn belül feldolgozva kerülnek a vendégeik tányérjára. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés