Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég

Cívishír | 2024. 02. 28. | 17:20:36
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A tanulmánytervben így néznek ki a megépítendő házak (Fotó: Látványterv, Dryvit Profi Kft.)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új hajdúböszörményi lakópark létrejöttét segítheti elő az önkormányzat, amennyiben a képviselő-testület február 29-i ülésén támogatja a beruházás tervéhez szükséges településrendezési módosításokat és elfogadja a projekt telepítési tanulmánytervét. 

Ez utóbbi alapján a debreceni Dryvit Profi Kft. a 35-ös főút mentén, a Móra Ferenc utca melletti területen (az ALDI közelében) építene 80-90, jellemzően földszintes lakást. Általánosságban két szoba és egyterű nappali-étkező-konyha kialakítású ingatlanokról lenne szó, telkenként 2-4, egységes kialakítású lakásról. Garázst nem, csak fedett kocsibeállókat terveznek. A telepítési tanulmányterv által javasolt optimálisabb megoldásban 80-84 lakás épülne, de nem biztos, hogy az a verzió nyeri el a képviselők tetszését.

Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.

A testületi ülésen a Fazekas Gábor Idősek Otthonában nyújtott szolgáltatások áremeléséről is szavaznak. Az előterjesztés szerint az intézményi térítési díj az általános, az emelt szintű és a demensellátás esetében 5300 forintra emelkedne a jelenlegi 4700-ról (13 százalékos emelkedés). A nappali ellátás maradna ingyenes, ugyanakkor az annak keretében nyújtott étkeztetés díja – 15 százalékos drágulással – a demens és a pszichiátriai betegek részére 760, a fogyatékkal élőknél 815 forintba kerülne. Hasonló mértékben emelnék a házi segítségnyújtás díját, ami óránkénti 450-750 forintba kerülne, míg a Gondosóra programban – vagyis a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban – való részvétel készülékenként napi 50 forint lenne áprilistól. Az étkeztetésben nyújtandó ebédért 665-815 forintot, a kiszállításért alkalmanként 140 forintot kérnének.

Szociális víz 160 forintért

A képviselő-testület dönthet arról, hogy a Nagy-Bocskai szőlőskertben lakók ivóvízellátása érdekében újra szerződjenek egy ottani boltossal. Az elmúlt években ugyanis Gál Mihály biztosította az ivóvizet a helybelieknek. 

Az egyéni vállalkozó nemrég jelezte, hogy a jelentős árváltozások miatt ezentúl egy kétliteres palack szénsavmentes „szociális vizet” 160 forintért tud adni a boltjában. 

Az önkormányzattól 2025 elejéig 50 ezer forint megbízási díjat kérne annak érdekében, hogy a vízből folyamatosan elegendő legyen készleten és elkülönített helyen árulja. A szőlőskertekben 2003 óta ismert, hogy az ásott kutakból származó víz emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ugyanakkor az ivóvízhez való hozzáférés biztosítása az Alaptörvény szerinti jog minden magyar állampolgár számára. 

A csütörtöki ülésen megszavazhatják, hogy kapjon-e több pénzt a közművelődési feladatokat ellátó Bodaszőlőért Egyesület. Dombi Imre elnök ugyanis jelezte, tavaly már nem jöttek ki a számukra folyósított 6 millió forintból, a tartalékaik elfogytak. Az egyesület fizeti a bodaszőlői művelődési ház rezsijét, egy irodista bérét, valamint különféle idényjellegű rendezvények költségeit.

A testület elé kerül az önkormányzat füzérradványi menedékházának ingyenes hasznosításba adásba is. Az eddigi jogosult, a Hajdúböszörményi Veress Ferenc Szakképző Iskola Diákalapítvány lemondott az ingatlanról, amelyet most határozatlan időre átadnának a helyi Zöld Kör egyesületnek.

Az elmúlt évtizedekben az önkormányzat helyi vállalkozóknak szervezte ki a városi parkok, zöldfelületek gondozását. 2024-ben ezzel a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt.-t bíznák meg 156 millió forint ellenében. A feladataikat bővítenék a Bocskai téri és a Korponai utcai szökőkút karbantartás-üzemeltetésével, valamint az önkormányzati tulajdonú játszóterekkel kapcsolatos javítási és egyéb feladatokkal. Az Árpád utcai leromlott szökőkút felújítására, átépítésére vonatkozóan hamarosan külön előterjesztés készül.

A testületi ülésen határozatot hozhatnak a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű (HBVSZ) Zrt. megszüntetéséről. A város és további 12 település egykori víziközmű-szolgálatója 2021 végén fejezte be a működését, miután a 2013-tól fizetendő vezetékadó és a vízdíjak rezsicsökkentése következtében gazdaságilag ellehetetlenült, s a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal visszavonta a szolgáltatói engedélyét. A HBVSZ Zrt. jelenleg végelszámolás alatt áll (vagyonnal, bankszámlaszámmal már nem rendelkezik), a létrehozásakor megfogalmazott célok okafogyottá váltak. A társult önkormányzatok – külön-külön – valójában már tavaly döntöttek a megszüntetésről, de a Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján a cég törzskönyvi nyilvántartásból való törléséhez még egy megszüntető határozat szükséges.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.