Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így terveznek Hajdúböszörményben

Cívishír | 2024. 02. 27. | 15:50:40
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Kiss Attila polgármester (Fotó: Kiss Attila/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 12,6 milliárd forint a mintegy 30 ezres Hajdúböszörmény 2024-es költségvetési mérlegfőösszege; a helyi képviselő-testület által nemrég elfogadott tervezetből kitűnik, idén 1,85 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulálnak.

A költségvetés-tervezetet előterjesztő Kiss Attila polgármester (Fidesz-KDNP) az inflációt, a minimálbér-emeléssel járó, intézményfenntartóként fizetendő bértömeg-növekedést és a pedagógus-béremelés fedezetének előteremtését nevezte meg mint fő kihívásokat, amelyekre „gazdasági megoldást kell keresni”. Ugyanakkor a büdzsé összeállításakor elsőbbséget kívántak adni a munkahelyek megtartásának, a bölcsődei és óvodai ellátásnak, a gyermekétkeztetésnek, a bentlakásos idősgondozásnak, valamint a nehéz helyzetbe kerülő hajdúböszörményiek segítésének. Nehézséget jelent az is, hogy míg 2023-ben a jelentős energiaár-emelkedésre hivatkozva a kormányzat 444 millió forint támogatásban részesítette a várost, addig idén ilyen jellegű segítség nem várható.
A nullaszaldós hajdúböszörményi költségvetés működésű hitelt nem tartalmaz, terveznek viszont – amennyiben a kormány engedélyezi – 600 millió forint fejlesztési hitel felvételével. 

A helyi adóbevételek közül a legjelentősebb az iparűzési adóé, amely összege a 2022-es 987 millió forintról  1,83 milliárd forintra emelkedett (nagyjából ennyit terveznek beszedni idén is). Az építményadó a két évvel ezelőtti 132 millió forinthoz képest 7 millióval csökkent 2023-ben, az idei cél 130 millió forint. Hajdúböszörmény idegenforgalmi adóból mindössze 5 millió forinttal kalkulál. Bár jelenleg is zajlanak adásvételről szóló tárgyalások, az előző évek gyakorlatához képest idén nem terveznek ingatlanértékesítéssel. 

Ami a kiadásokat illeti, köztisztaságra 60, út-híd karbantartásra 50, sportfeladatokra 45, belvízzel összefüggő feladatokra 12,7 millió forintot terveztek. A helyi uszoda és a gyógyfürdő üzemeltetéséhez az önkormányzat 45 millió forinttal járul hozzá.

A 2024-es nagyobb projektek közül kiemelkedik a Hajdúdorogra és a Debrecenbe vezető kerékpárút 2,4 milliárd forintos összege és az az egymilliárdos fejlesztés, amely során a város egyes részein megújul a zöldterület, utcabútorokat cserének, játszóteret, kültéri fitneszpark hoznak létre. Ennek része a Hajdúböszörmény északi részén található egyik víztározó műtárgyainak korszerűsítése, amely után megújulhat a vízi világ és a tározó akár csónakázótóként is funkcionálhat. Szintén ide tartozik a városi könyvtár energetikai korszerűsítése és a lapostetőzet átalakítása. Folytatódik a Nyugati Ipari Park fejlesztése (472 millió forint), a bel- és külterületi utak fejlesztése (700 és 300 millió forint). 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.