Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komfortosabb életkörülmények a nyíracsádi romáknak

Cívishír | 2024. 01. 30. | 19:47:28
Több pályázat is segíti a boldogulásukat.
Komfortosabb életkörülmények a nyíracsádi romáknak
Nagy János a bérlakások átadásakor (Fotó: Nyíracsád Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két pályázat összesen 400 millió forint támogatásával óriásit tudott előrelépni Nyíracsád a szegregátumokban élők életének jobbá, komfortosabbá tételében, a szegregátumok felszámolásában – tájékoztatta a Cívishírt Nagy János, Nyíracsád polgármestere, aki nem titkolta, a munkadíjak és az építőanyagok árainak emelkedése miatt póttámogatást is igényeltek a projekt befejezéséhez. Nézzük, mit tartalmaz a beruházás. Ennek van egy humán része, amelyben életvezetési tanácsadásokat kaptak az azt kérők. Például abban, hogy a munkáltatók elvárásai a piac miatt szinte évente változnak, és ezekre fel kell készíteni a munkavállalókat. A munkába járó szülők gyermekeinek úgynevezett mini tanodákat működtetnek, délutáni foglalkozásokat tartanak.

A polgármester itt kitért arra, hogy egy korábbi felzárkóztató programban több mint százan szereztek szakmát, például a térségben jól hasznosítható kertészeti képesítést.

A pályázati támogatás másik részét, az úgynevezett gyakorlati oldalát a településkép igazítása, alakítása tette ki. Ebben felépült egy szolgáltató ház, azaz egy kis művelődési ház. Ez a létesítmény leginkább akkor hasznos, amikor egy rendezvénynek nincs nagy helyigénye. Itt az elképzeléseik szerint – mondta Nagy János – képzésektől kezdve nagyon sok mindent meg lehet majd tartani. Megújult két szolgáltató pont is. Ebben lehetőséget adnak azoknak a személyeknek, akik azt igénylik, hogy saját körükben beszélgessenek, teázzanak, lesz gyermekfelügyelet, segítenek a nyomtatványok kitöltésébent, az életükkel kapcsolatosan a legkülönbözőbb témákban tanácsokat kaphatnak, sőt még mosásra is van lehetőség.

A támogatás jelentős részét fordították öt szociális bérlakás felújítására, bútorozására. Ide a pályázat humán részében részt vettek költözhetnek be, az öt lakásban 32 felnőttet, gyermeket kell elhelyezni.

– Én magam nagyon sokat tanultam ebből a pályázatból. Valahogy már jobban értem a romák életét, életszemléletüket, életvitelüket. Olyan neves előadók is voltak nálunk, mint például Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos – beszélt a pályázatnak a személyére gyakorolt hatásáról Nagy János. – Cigányok és magyarok egy nyelvet beszélünk, mi nem ellenségei vagyunk egymásnak. Ugyanebben a gyönyörű szép, teremtett világban élünk, amit még szebbé tehetünk, hogyha békében élünk egymással, egymást segítve. A cigányok és a magyarok között is vannak példaértékű életet élő emberek. Ezért került sor Nyíracsádon, ismereteim szerint Magyarországon először Boldog Ceferinó szobra felállítására. A spanyol, cigány származású, II. János Pál pápa által boldoggá avatott férfi érdekes módon egy polgármester életét mentette meg, amikor az rosszul lett egy kútnál. Boldog Ceferino cigány szokás szerint kupeckedett, a pénzt azonban nem magára, hanem a hátrányos helyzetű cigány gyerekek tanítására, oktatására fordította. Nyíracsádon a magyarok és a cigányok együttélésében vannak ugyan feszültségek, de azok kezelhetőek. A türelmetlenséget, a feszültségeket az életünkbe bejövő helyzetek okozzák, de ezek megoldhatóak türelemmel, megértéssel. Az önkormányzat saját eszközeivel, mint például most a pályázattal tud segíteni az életük jobbá, komfortosabbá tételén, és ne adj’ Isten akár a munkahelyhez jutásban is. Mint említettem, a tanfolyam résztvevői növénytermesztő, kertész szakmákat kaptak, amiben el lehet helyezkedni, és már nem minimálbérért.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
DEAC: Szeles Martin hosszabbított
DEAC: Szeles Martin hosszabbított
Úgy érzi, Debrecenben minden lehetőség adott.
A rendőrség állítja, nem blokkoltak nagygyűléseken
A rendőrség állítja, nem blokkoltak nagygyűléseken
Közölték, a szolgálati rádió nem alkalmas erre.
Gazdaság
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.