Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kassától Miskolcig futott a debreceni nyomozó

police.hu | 2024. 05. 31. | 16:24:46
Lippai Szabolcs nemrég teljesítette a 117 kilométeres ultramaratont.
Kassától Miskolcig futott a debreceni nyomozó
Lippai Szabolcs (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Középiskolásként tudta, nyomozó lesz belőle, és már az volt, amikor kedvet kapott a teljesítménytúrázáshoz, amiből egyik hosszú távú megpróbáltatás következett a másik után. Lippai Szabolcs őrnagy, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője nemrég teljesítette a 117 kilométeres Kassa–Miskolc Ultramaratont.

– Azért jelentkeztem a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba, mert biztos voltam benne, bármi is lesz belőlem, csak hasznomra lehet a számítógépes szakértelem, és ebben nem tévedtem – foglalta össze a Zsaru Magazinnak a debreceni irodájának komputere mögött ülve. – A bátyám, Lippai Zsolt alezredes révén rálátásom volt a szakmára. Ő ekkortájt kezdte meg tanulmányait a Rendőrtiszti Főiskola Büntetés-végrehajtási Tanszékén, ma pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tanársegédje. Motivált a pályaválasztása és a rendőrös játékfilmeket is szerettem. A T. J. Hooker volt a kedvencem, és miután láttam a moziban a Bűnvadászok című vígjátékot Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével, úgy döntöttem, érettségi után a rendőrtisztire adom be a jelentkezésem – sorolta. 2002-ben hadnagyként szerelt fel a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálati osztályára. Hét év után a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán lett főnyomozó, majd 2012-ben került a Bűnügyi Igazgatóság alosztályára.

2017-ben tett egy kilenc hónapos kitérőt a Nemzeti Nyomozó Irodához, de belátta, hogy az itteni munka közelebb áll hozzá.

– Szakmailag innen tudom a legtöbbet hozzátenni a bűnüldözési érdekhez, legyen az emberölés, fegyveres rablás, embercsempészés vagy célkörözés – magyarázta Lippai Szabolcs, aki hat éve lett alosztályvezető, és ekkor már komoly teljesítménytúrákon volt túl. – Középiskolásként thai boxszal foglalkoztam, de leginkább csak azért, hogy megmozgasson, versenyeken nem indultam. Már két éve voltam vizsgáló, amikor hiányozni kezdett a sportolás, és felfigyeltem egy szegedi kollega hirdetésére, amelyet a zárt rendszerű, rendőrségi internetes fórumon tett közzé. Partnert keresett a Börzsöny éjszakai teljesítménytúrához, és ez nem csak engem érdekelt. Összekovácsolódott egy hatfős csapat, ketten Debrecenből mentünk, négyen pedig Budapestről, és azt hittük, készen állunk a 47 kilométeres távra, de félúton fel kellett adjuk. Fizikailag, technikailag és szellemileg is felkészületlenek voltunk. Nem vittünk szélálló ruhát, pláne termoszban forró teát, és a mínusz pár fokos februári szélben szétfagytunk. Valamit mégis beindított bennem, és jó barátom, Molnár Ádám alezredes, a Készenléti Rendőrség ügyeletvezetője sem akarta annyiban hagyni a dolgot. Ezután vele havonta beneveztünk különféle teljesítménytúrákra, és idővel komolyabb távokra is vállalkoztunk. A Kinizsi 100-at háromszor is megcsináltam, de a 110 km-es BEAC Maxit is teljesítettem, akárcsak a bükki Tortúrát vagy a Less Nándor Emléktúrát. Emellé jött a távkerékpározás, persze először csak hobbiszinten. Ebben közvetlen kollegám, Kovács Lajos százados volt leginkább partner. Fogtuk magunkat, és Debrecenből elbicikliztünk Egerbe, ami 138 km, és ezt utána többször is megcsináltuk, méghozzá nemcsak Maklár irányába, hanem át a hegyen Kerecsend felé. Még a Kékes-tetőre is felkerekeztünk, ami Debrecenből 180 km, és ebben a 893 m-es szintemelkedés is benne van – mondta.

Idővel tovább bővültek az erőpróbák. Jött még az úszás és a futás.

– Ez év elején beneveztem a 117 km-es Kassa–Miskolc Ultramaratonra. Menet közben az 53 induló harmada feladta vagy kizárták, mert nem értek oda időben az ellenőrző pontokhoz. Végül 37-en értünk célba, és ebből én voltam a sereghajtó, de azt a befutót sosem felejtem. Előttem rendőrautó haladt, mögöttem pedig két motoros rendőr, mindegyik kék fénnyel. Így futottam végig Miskolc belvárosán, ahol rengetegen tapsoltak nekem, valóságos tapsviharban volt részem. Nagy élmény volt, de nagyon megterhelő is egyben. Utána két napig minden lépésnél fájdalmat éreztem, mert a Zemplénben a keményre száradt, agyagos talaj kikészítette a talpam, de most már csak hálás vagyok a sorsnak és a két kollegámnak, akik kísértek és támogattak. Szőcs Richárd őrnagy kerékpárral jött mögöttem, így nem a hátamon kellett vinnem az inni- és ennivalót; Kovács Lajos százados pedig autóval kísért, nála volt a tartalék. Nélkülük nem sikerült volna. Azt is nekik köszönhetem, hogy nem estem össze futás közben. A korai indulás miatt csak négy és fél órát tudtam aludni, és a táv harmadánál annyira elálmosodtam, hogy attól féltem, elájulok a fáradtságtól és elvágódom az aszfalton, de étkezésváltással és energiaitallal sikerült ezen a holtponton átlendülnöm. Hozzátartozóimtól is sok erőt kaptam. Ők az ellenőrző pontokon buzdítottak. Ezúton is köszönöm a támogatást a feleségemnek, Angélának, aki szintén rendőrtiszt, és a rengeteg megtett kilométer során mindvégig mellettem van nemcsak a célban, hanem gyakran a távok teljesítése során is velem küzd végig!

Lippai Szabolcs már a következő tervet készíti elő: szeretné körbefutni a Balatont.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!