Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt vannak az új koronavírusok, decemberben tetőzhet a fertőzés

Cívishír | 2024. 07. 11. | 09:10:07
Szervezetünk ilyenkor nyári „üzemmódban” van, jellemzően gyakoribbak az emésztőrendszeri megbetegedések – közölte a debreceni klinikaigazgató.
Itt vannak az új koronavírusok, decemberben tetőzhet a fertőzés
Új variánsok jelentek meg (Fotó: Illusztráció/Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új Covid-variánsok (gyűjtőnéven FLIRT) már jelen vannak hazánkban is, de csak augusztus végétől számíthatunk emelkedő esetszámokra, amely vélhetően decemberben fog tetőzni. A korábbi, vuhani törzs ellen fejlesztett védőoltások a vírus okozta halálozás kivédésében működnek, illetve a jelenlegi vírusvariáns nem a tüdőt, hanem a felső légutakat, hörgőket betegíti meg, enyhe nátha tüneteit okozza – válaszolta a Cívishír kérdésére Várkonyi István klinikaigazgató/tanszékvezető, akit amellett, hogy a megjelent új vírusvariánsokról, azok tüneteiről és gyógymódjáról kérdeztük, a nyári fertőzésforrásokról is faggattunk.

Maradjunk azonban még a Covidnál. Mint arról tájékoztatott Várkonyi István, az új variánsok elődjeihez hasonlóan lázat, köhögést, izomfájdalmat, torokfájást ízérzés- és szaglászavart, továbbá hasmenést okoznak. Nehéz megkülönböztetni egyéb vírusos fertőzéstől, ám ebben segítenek az orrból, torokból antigént kimutató gyorstesztek. A 65 év felettiek esetében, akik gyakran igényelnek egyéb alapbetegségeik miatt is kórházi ellátást, erősen javasolt szeptembertől az új variánsok ellen is hatékony, tavaly decemberben érkezett emlékeztető védőoltás beadása. Ezzel együtt szükséges az alapbetegségek, cukorbetegség, elhízás okozta anyagcserezavarok, magas vérnyomás karbantartása, mert a halálozást szinte kivétel nélkül az alapbetegségek rosszabbodása, és nem a koronavírus közvetlen halálozást kiváltó tüdőgyulladása okozta az elmúlt szezonban.

…és még a kullancs is!

A nyár közegészségügyi-járványügyi szempontból különleges azért is, mert a téli időszakhoz képest eltérő „mintázatú” járványokkal, egyes betegségek szezonális halmozódásával jár – hívta fel a figyelmet Várkonyi István. Általánosságban kórházi kezelést igénylő fertőző megbetegedések kevésbé fordulnak elő nyáron, a nyáriak jellemzően enyhébb lefolyásúak, rövidebb idő alatt gyógyulnak. Ezek közé tartoznak az ételmérgezések és ételfertőzések, amelyek hányással, hasmenéssel, ritkán lázzal járó megbetegedéseket eredményeznek. Enterovírusok okozzák, és elsősorban a gyomor- és bélrendszert támadják meg. Okozhatnak még kellemetlen tüneteket a gyomor- és bélrendszerben szaporodó baktériumok is, mint a campylobacter, salmonella, shigella fajok, vagy viszonylag ritkán a hastífusz. Zárt közösségekben vagy gyakran a strandokon könnyen terjednek a noro/calici vírusok, amelyeknek igen heveny, magas lázzal, hasmenéssel, hányással, kiszáradással járó gyomor-bélhurut a következménye. Elsősorban kisgyermekekre és idős ápoltakra veszélyesek a szennyezett vizek, ételek okozta coli-baktérium fertőzések.

A szabadban töltött több idő miatt gyakoribbá váló a kullancs okozta agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, ami védőoltással megelőzhető.

Az ezeket a kórokat terjesztő kullancsok azonban Debrecen környékén ritkák. Sokkal gyakoribb viszont az ugyancsak a kullancsok okozta Lyme-kór, ami elsősorban bőrtünetekkel, izom-ízületi fájdalmakkal, és szintén agyhártyagyulladással járhat. Megelőzni a szabadban viselt zárt öltözettel, kullancs- és rovarriasztók használatával lehet; amikor pedig szükséges, 7-10 nap elteltével a csípés után esetleges antibiotikum kezeléssel gyógyítható.

A szervezetünk immunrendszere ilyenkor nyári üzemmódban működik, a vírusfertőzések nagy része és a bakteriális fertőzések egy kisebb hányada spontán, tüneti kezeléssel gyógyul; vírusellenes gyógyszer vagy antibiotikum sem szükséges. Lázcsillapítás, hő- és napvédelem, folyamatos folyadék- és sópótlással két-három nap alatt rendbe jövünk. Hosszabb ideig, 7-10 napig is eltartanak a döntően vírusok okozta, torokfájással, lázzal, hidegrázással, köhögéssel járó nyári megbetegedések, amelyek a téli influenzához vagy koronavírushoz hasonló tünetekkel járnak. Fontos minden elérhető, védőoltással megelőzhető vírus vagy baktérium okozta betegség esetén az oltottsági állapotunk karbantartása. A gyermekkori kötelező oltások nagy része 10 évente frissítésre szorul emlékeztető oltással.

A téli, légúti szezonra jellemző vírusok, mint az influenza, a koronavírus vagy a légúti óriássejtes vírus nyáron szinte teljesen eltűnnek, tünetmentesen vagy más hasonló légúti tüneteket okozó vírussal azonos, enyhe formában jelennek meg. Kórházi felvételt június-augusztus között nem okoznak, alacsony intenzitással keringenek – tájékoztatta a Cívishírt Várkonyi István klinikaigazgató.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés