Ide süss! Lilahagymás-sonkás batyu

Tisztelt Szerkesztőség! A mi családunk elég sokat költ péksüteményekre, ezek közül is a sós tésztájúakra (pizzás csiga, szalonnás kifli, pogácsa stb.). Valami ezekhez hasonló, gyorsan elkészíthető, laktató, de olcsó hozzávalókat tartalmazó finomságot kerestem a neten – olyat, ami melegen és hidegen egyaránt jó, a gyerekek tízóraira az iskolába is elvihetik, melegen és hidegen fogyasztható és eláll egy-két napig a hűtőben. Ezeknek a kitételeknek egy latin-amerikai étel, a pupusas felel meg legjobban. Idétlen neve miatt mi csak batyunak hívjuk. Küldöm a kedvenc töltelékemet hozzá, ami ízlés szerint variálható. Mivel olaj nélkül kell sütni, egészséges, és csomagolva garantáltan nem fog tocsogni a zsiradéktól.
Lilahagymás-sonkás batyu
Hozzávalók
Tészta:
30 dkg liszt
1 fél tasak sütőpor
1 teáskanál só
50 ml olaj
120 ml víz
Töltelék:
három evőkanál tejföl
10 dkg reszelt sajt
15 dkg sonka apróra vágva
1 cikk fokhagyma
2 kisebb fej lilahagyma aprítva
néhány szál peterezselyem aprítva
só, bors
Így készül: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd addig gyúrjuk a kezünkkel, míg magától szépen el nem válik a keverőtál oldalától. Fél órát hűtőben pihentetjük. A lila hagymát óvatosan pirítani kezdjük, mikor üveges, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk, végük a petrezselymet rászórjuk. A tűzről levéve elkeverjük a sajttal és a tejföllel. A masszát a kis körlapokra nyújtott tésztán eloszlatjuk, batyut formázunk, ujjainkkal a tészta szélét összenyomkodjuk. Felforrósított teflon edényben (olaj néljül!) pár perc alatt a batyuk mindkét oldalát megsütjük. Jó étvágyat!
Kerekes Hajnalka, Debrecen
Ide süss! receptverseny
Küldje el a szerkesztőség címére (szerkesztoseg@civishir.hu) saját receptjét – lehetőség szerint fotóval. Fontos: nem kell Jamie Olivernek lenni! Jöhet leves, főétel, desszert, egytálétel, bográcsos, de akár egy különlegesebb szendvics leírása is. A lényeg: Ön már elkészítette és bevált. A recepteket értékes nyereményekért június 1-ig várjuk! A győzteseket Zacsik Tibor szakács választja ki.






