Hurka-pite a polgári különlegesség

Ilyet csak Polgáron tudnak az egész országban, de lehet, hogy az egész világon! Ez a hurka-pite! Ami látványra nem túlságosan bizalomgerjesztő, főleg nyersen nem, de az íze…! Na, az fenséges, egyedülálló, semmihez sem hasonlítható – vallják, akik megkóstolták. És hogy Polgár lakossága ennek hírét, élvezetét szeretné minél több emberhez eljuttatni – és persze a ma már igencsak disznótorhiányos világunkban továbbadni a következő nemzedékeknek –, fesztivált szervezett. Április 5-én tartották a jubileumi, 10. Hurka-pite Fesztivált. A helyszín nem változott, továbbra is a Barankovics tér és az alkalomra, a fesztivál részeként a kirakodóvásárnak lezárt főút adott otthont a forgatagnak. A résztvevők köre viszont módosult, pontosabban bővült. Erről beszélt a Cívishírnek Tóth József, Polgár város polgármestere.
– Amíg korábban a helyi közösségek és egy meghívott vendégtelepülés képviselői készítették a hurka-pitét és az egyéb disznóságokat, addig most egy helyi közösség, a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület, továbbá több vendégtelepülés van itt. Tiszaújváros, Tiszadob, Újszentmargita, Tiszacsege, Görbeháza csapata képviselteti magát. Célunk a hagyományőrzés, a gasztronómiai különlegességünk éltetése, továbbadása. A fesztivál névadó ételének Polgáron vannak a gyökerei, de már az elmúlt 10 év eredményeként a környékbeli települések is megismerték, jól csinálják, szeretik, és ez megmarad az utókornak. Programjaink középpontjában is a hagyományőrzés, valamint a polgári és a szomszédos települések közösségeinek bemutatkozása áll. Ezek mellett különleges játékokra is invitálják a vendégeket, például „kő, papír, olló” játékot játszom a jelentkezőkkel. Az előkészületeknél figyelembe kellett venni a járványügyi veszélyeztetettségből adódó kormányzati intézkedéseket, ezeket maximálisan betartjuk. Emiatt a hagyományos szúrás, feldolgozás elmaradt. Ezeket a hivatalos hatósági vágóponton, hatósági állatorvos jelenlétben tették meg. Így hoztuk ide Hajdúböszörményből a mai nap reggelén az alapanyagokat – mondta Tóth József, majd sietett kihívóihoz, hogy megmérkőzzön a „kő, papír, olló” csatában.
Disznóságok sokasága
Mi pedig utunkat a hurka-piték irányába vettük. Persze láttuk még sületlen állapotában is, ami egy véres, zsíros, kásás, felaprított belszervektől darabos állagot képezett a kizsírozott tepsikben. Egy idősödő hölgy látva kérdően csodálkozó tekintetünket, segítségünkre sietett. – Ebben van mindenféle, ami a disznóban van. Háj, belsőségek, meg sok vér, és persze kell hozzá rizskása is. Olyan, mint a véres hurka, de mégsem az, mert ez az anyag még fel van hígítva. Megmondjam mivel? Mert ez a titok! – kérdezett vissza hurka-pite szakértőnk. Majd bólogatásunkat látva halkan megsúgta: – Tejbe áztatott zsömlével is elkeverjük. Aztán zsírozott tepsibe megy, és amikor kisül, már nagyon kívánatos. Ezt a környéken sem nagyon ismerik. Az eddigi kilenc fesztiválon hatszor a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom nyerte a legjobb hurka-pite díjat, mégpedig anonim módon. Hiszen a zsűri nem tudta, hogy kinek a pitéjét kóstolja. Sikertörténet ez nekünk. A hurka-pite több évszázados múltra tekint vissza, a készítése tradíció az én családomban is. Országosan, de szerintem a világon sehol sem csinálnak ilyen ételt – tette hozzá.
És ha már szóba került a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület, meglátogattuk a sátrukat, ahol Bán János éppen a toroskáposztába a húst sütötte két üstben. Ezzel kínálják meg a tagjaikat, a hozzájuk betérőket. Közben persze készült a hurka és a hurka-pite is.
Újszentmargita az egyik vendégtelepülés, sajttal, kolbásszal, tepertővel, szalonnával, hozzá pedig paprikával és lágy kenyérrel várták a vendégeket. De bent többféle étel is készült. – Orjalevest főzünk, és lesz hozzá nagyon finom kolbász és hurka. Már a sütőben a tarja és az oldalas. Hátul készítik a sima és a töltött rántott húst. Készítettünk reggelire kínálófalatkákat. Az első fesztiválok egyikén már itt voltunk, most ismét meghívtak bennünket. Megtanultuk a hurka-pite készítést, amit otthon nem, itt viszont természetesen mi is megcsinálunk – válaszolta kérdéseinkre Kocsik Rita, Újszentmargita közművelődés-szervezője.
A szemközti sátorban a tiszacsegeiek szorgoskodtak. Sallai Szabolcs alpolgármester elárulta, településükön nem divat a hurka-pite. Tavaly voltak először a fesztiválon, és akkor szembesültek azzal, hogy létezik ilyen étel. Versenyezni a készítésében nem szeretnének a házigazdákkal, viszont ők továbbgondolták polgári ínyencséget. Rétestésztába töltötték, és azt tepsiben, mintegy süteményt sütötték ki.
CH
















































