Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan zajlik a függőségek kezelése egy magán rehabilitációs intézményben?

| 2022. 11. 22. | 20:56:00
XXX
Hogyan zajlik a függőségek kezelése egy magán rehabilitációs intézményben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A függőség csapdájába beleesni könnyű, kiszabadulni belőle azonban annál nehezebb. Rengeteg akaraterő és hatalmas kitartás kell hozzá, de sokszor önmagában még ez sem elegendő, hanem szakszerű segítségre van szükség. 

A rehabilitációs intézetektől azonban sokan idegenkednek, mert steril, kórházi környezetre, unott, fásult ápolókra és kellemetlen légkörre számítanak. Azonban közel sem minden intézmény ilyen. 

A balatonfűzfői Swan Lake Központ intenzív bentlakásos terápiája során ugyanis a páciensek otthonos környezetben, segítőkész szakemberekkel, pszichoterápiás módszerek segítségével gyógyulhatnak.

Eredményes kezelés mindössze egy hónap alatt?

A legtöbb rehabilitációs intézményben 6-12 hónap szükséges ahhoz, hogy a függőségek kezelése eredményes legyen. A Swan Lake Központban azonban már 4 hét után látványos javulás következik be a páciensek állapotában. Hogy minek köszönhető mindez? Például a program intenzív jellegének. 

Itt ugyanis 7-8 féle különböző módszert is alkalmaznak, és naponta nemcsak egy, hanem több csoportos és egyéni foglalkozás is zajlik, így mondhatni a páciensek egész napirendje telített. Dinamikus és kognitív csoportterápia, 12 lépéses program, művészetterápia, meditáció, egyéni szakorvosi konzultációk is szerepelnek a programban. 

Mivel a program bentlakásos jellegű, így a betegeknek az ingázással sem kell foglalkoznia, valamint szállást és teljes ellátást kapnak. Ennek az is az egyik előnye, hogy a megszokott közegből kiszakadva könnyebb lesz szembenézni a problémákkal és kideríteni a függőség kialakulásához vezető okokat. 

Nem a tüneti kezelésen van a hangsúly

A függőségek gyógyításakor nem csupán arra kell törekedni, hogy a szerhez való kényszeres ragaszkodást megszüntessük, hanem legalább ennyire fontos az is, hogy kiderítsük, mitől lett a páciens szenvedélybeteg.

A függőség ugyanis sosem azért alakul ki, mert valaki “jó dolgában” nem tud mit kezdeni magával, hanem általában komoly problémák húzódnak meg a háttérben. Ez lehet akár egy túlzott elvárásokkal teli munkahely, egy mérgező párkapcsolat, egy családi trauma és így tovább.

Ezért hiába kezeljük magát az addikciót, ha a kiváltó okokkal nem foglalkozunk, akkor sajnos megnő a visszaesés esélye is.

A közösség ereje

A terápia során a páciensek új viselkedésformákat sajátítanak el, hogy megtanuljanak másképp reagálni az őket ért helyzetekre. Új szokások, egészséges életvitel… Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a gyógyulás valóban végleges legyen.

A csoportos foglalkozásokon a résztvevők visszajelzéseket kapnak a saját viselkedésükről, így tudni fogják, miben kell változtatniuk. A csoport pedig egy olyan biztonságos közeget nyújt, ahol nincs ítélkezés, bíráskodás, csak elfogadás, megértés és támogatás. 

Ilyen környezetben egyszerűbb lesz megnyílni és szembenézni azokkal a belső démonokkal, amelyek legyőzésével egy újratervezett élet veheti kezdetét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Jobbik: miért vendégmunkások laknak egy szoboszlói hotelben?
Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat szállásoltak el az ingatlanban.
Hirdetés
Hirdetés
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Ezzel a fegyverrel lőtt a komádi gyilkos
Az 56 éves férfit letartóztatták.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!