Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hárommilliárdból jut ipari területre is Püspökladányban

Cívishír | 2024. 07. 29. | 17:29:51
Otthonosabbá teszik a Sárrét menti várost, és nem csak utak épülnek.
Hárommilliárdból jut ipari területre is Püspökladányban
A következő években, ha sikeresek lesznek a város pályázatai, hárommiliárd forint mehet Püspökladány fejlesztésére (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 3,1 milliárd forint összegű fejlesztési csomagot állított össze a püspökladányi önkormányzat a következő időszakra. A beruházásokat támogatásból, pontosabban az Európai Unió és a magyar kormány közös finanszírozású TOP Plusz pályázataiból elnyert pénzekből tervezik megvalósítani. Az ipari terület egy részének infrastruktúrával történő ellátására, belterületi utak építésére és javítására, valamint városrészek otthonosabbá tételére már több mint 1,4 milliárd forint értékben megkötötte a támogatási szerződést a Sárrét menti város önkormányzata. Ha megjelennek az újabb pályázati kiírások, elküldik támogatási igénylésüket a városrészi fejlesztések újabb elemeinek további 400 millió forinttal, a termálenergia hasznosítására több mint egymilliárd forinttal és szociális célú városrehabilitációra 126 millió forinttal történő finanszírozására – tájékoztatta a Cívishírt Vadász Ferenc alpolgármester, aki október elsejétől polgármestere lesz Püspökladánynak.

Közvetlenül a gyorsforgalmi mellett

A városvezetés régi adóssága az ipari terület létesítése. Annak helye már megvan, és az elnyert pályázati támogatásból a terület egy részét tudják a legszükségesebb infrastruktúrával ellátni. Nagyon kell a helyi „iparvidék”, mert Püspökladányból, főleg Debrecenbe, sokan járnak dolgozni, de ha lenne helyben munka, jó néhányan meggondolnák, ingáznának-e nap mint nap 100 kilométert. A munkahelyteremtés mellett a megtelepedő termelőüzemek helyiadó-befizetésére is szüksége van Püspökladánynak. Vadász Ferenc elmondta: az ipari területet a 42-es számú főút városból keleti irányú kivezető részén, az úttól jobb oldalra valósítja meg az önkormányzat, mégpedig az üzemanyagtöltő állomás és a sárétudvari leágazás között félúton megépülő M4-es gyorsforgalmi út csomópontja tőszomszédságában. 

Az önkormányzat első körben megszerzett egy 8,7 hektáros területet, majd ahhoz kapcsolódva egy 10,5 hektárosat. Az ipari terület kialakítására elnyert 264 millió forintból négy hektáron infrastrukturális beruházást végeznek, a munkálatok várhatóan 2025 végére vagy 2026 elejére befejeződnek, és oda már várják a befektetőket. A négyhektáros ipari területet a pályázati támogatás miatt öt évig nem lehet eladni, az öt esztendő elteltével a terület sorsáról az akkori önkormányzati képviselő-testület dönt majd. A fennmaradó közel 16 hektáron azonban a befektetők akár már most is létesíthetnének termelőegységeket, csakhogy oda, az igényeiknek megfelelően, nekik kell megteremteni a gazdaság infrastrukturális hátterét. Mivel közel van a lakott területekhez – hangsúlyozta Vadász Ferenc – oda a város rendezési tervének megfelelően nem jöhet a környezetet szennyező gyár. – Mondjuk ki nyíltan, akkumulátorgyárat nem szeretnénk! Erről egyeztettünk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, ahonnan folyamatosan jönnek a megkeresések – részletezte a megválasztott polgármester, aki a Cívishír munkatársának megmutatott egy éppen aznap érkezett ajánlatot, amelyben járműipari tevékenységhez kapcsolódó üzem létesítése szerepel. – Nem akkumulátorgyár, de lehet, hogy az akkumulátorba szerelhető elem gyártásáról van szó – zárta le a „kik jöhetnek” témát Vadász Ferenc, aki azt is elmondta, hogy az iparterületet a kormány beruházási célterületté nyilvánította, ez pedig segíti a benépesülését. Az M4-es gyorsforgalmi út építésének csúszása azonban kedvezőtlenül befolyásolja az ipari terület létesítését. Ám a terület egy részének infrastrukturális fejlesztése mellett van más dolguk is. Például a megközelíthetőségére utat kell építeni a városból. Ennek nyomvonalát már tervezik.

Tizenegy utca – egyelőre

Bár Püspökladány belterületi úthálózatának döntő része már aszfaltozott, vannak még útalap nélküli földutak a város peremrészein. Ezeken is segít, no meg a meglévő utak állapotának javításán, a rajtuk való közlekedés biztonságosabbá tételén az elnyert 600 millió forintos támogatás felhasználása. – A Nyíl utca egy szakaszán, a Sió, a Lehel, a Liszt Ferenc utcán, a Bessenyei utca Gárdonyi és a belterületi határ közötti részén, a Déli sor Kinizsi és a Deák utca közötti szakaszán új utat építünk. A Csenki utca Csillag és Komáromi utca közötti rész, a Bezerédi utca, a Gárdonyi utca Nádudvari útfél és a Fazekas utca közötti szakasz, az Arany János utca Gábor Áron és a Dembinszky közötti rész, valamint a Dembinszky utca aszfaltútját pedig felújítjuk. Az úttal kapcsolatos munkák tervei elkészültek, tart a közbeszerzési eljárás, és úgy számoljuk, a kivitelező számára szeptember elején már átadhatjuk a munkaterületet, és ha az időjárás is megfelelő lesz, ebben az évben már új utakat és felújított szakaszokat vehetnek birtokba a közlekedők. A közbeszerzés lezárulta után derül azonban ki, hogy mennyiből tudja vállalni a munkát a kivitelező. Ha az a 600 millió forintos pályázati támogatás alatt marad, akkor, ismételt közbeszerzési eljárás után, újabb utcák felújítása is bekerülhet a projektbe – részletezte a megválasztott polgármester. Vadász Ferenc az „Élhető település” néven futó 500 millió forint felhasználásáról is beszélt. Elmondta, hogy eredetileg 900 millióra pályázott a püspökladányi önkormányzat, ám a hiányzó 400 millióról sem tettek le, azt egy újabb pályázati körben igyekeznek elnyerni, hiszen az abból elvégzendő munkákkal lesz teljes a Sárrét menti város otthonosabbá tétele. A félmilliárdból több helyszínen lesz építkezés. A Petri-telepi városrészben az iskoláig elkészült kerékpárutat a Budai Nagy Antal utcáig hosszabbítják meg. A városközpontban lévő, Ördög-árokként ismert, kihasználatlan területen programok helyszínére alkalmas közösségi teret alakítanak ki előadótérrel, elárusítóhelyekkel, játszótérrel, sportolási lehetőséggel, szociális helyiségekkel. A központi lakótelepen bővítik a játszóteret, 600 méter hosszú, rekortánborítású körfutópályát építenek, a balesetveszélyes és elhasználódott aszfaltozott sportpálya helyett pedig egy körbekerített, hálóval védett műfüves pályát alakítanak ki. Mivel a városközpontban nincs nyilvános illemhely, azt is építenek.

Elkészültek a tervek és várják a pályázati lehetőséget a Petri-telep központi részén lévő, az elmúlt évtizedekben többféle funkciót betöltött, jelenleg használaton kívül lévő épület korszerűsítésére, belső átalakítására és abban önkormányzati bérlakások kialakítására. Erre 126 millió forintot szeretnének elnyerni. Ehhez hasonló beruházást korábban már sikerült megvalósítani az Újtelep városrészen, ahhoz kapcsolódtak úgynevezett soft programok, például képzések. A legnagyobb összegű beruházás azonban a termálenergetikai fejlesztés a maga 1,1 milliárdos tervezett költségével. Ennek a programnak a keretében egy új termálkutat fúrnak, majd a feltörő melegvíz energiáját egy vezetéken keresztül eljuttatják a városközpontban lévő közintézményekbe, idővel pedig a 726 lakás távfűtéséről gondoskodó városi hőközpontot is rákötik a rendszerre.

Vadász Ferenc már befejezett pályázatokról is tájékoztatta a Cívishír olvasóit. 300 milliót nyert a város két külterületi út rendbetételére (a város déli határában, valamint a 4-es főúttal párhuzamosan Kelencig), 200 milliót belvízelvezető rendszer korszerűsítésére, továbbá a hétmillió forint saját forrással kiegészített 40 milliós belügyminisztériumi támogatásból a Batthyány, a Vajda és a Honvéd utcán elvégzett útjavításokat és a Nyitnikék óvoda épületfelújítását is megemlítette. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elefántcsontparti támadót igazolt a Debrecen
Elefántcsontparti támadót igazolt a Debrecen
Fiatal kora ellenére már játszott az osztrák és a szerb bajnokságban is.
Hirdetés
Hirdetés
Nagy munkára készülnek Komádiban
Nagy munkára készülnek Komádiban
Egyelőre a beruházás kivitelezőjét keresik.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés