Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyermek halála Polgáron: nem fogadta el a 13 évet a vádlott

| 2024. 07. 11. | 12:12:40
A Debreceni Törvényszéken az ügy.
Gyermek halála Polgáron: nem fogadta el a 13 évet a vádlott
El volt törve a gyerek lába, gipszet is kapott (Fotó: Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék 2024. július 11-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki bántalmazta a nevelt gyermekét Polgáron. Az előkészítő ülésen az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett – 13 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés – a büntetés tartamára vonatkozóan.

A vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádirattal egyezően nem ismerte el, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. A zárt tárgyalás elrendelésére vonatkozó védői indítványt a bíróság elutasította. A törvényszék álláspontja szerint a modern büntetőeljáráshoz hozzátartozik a nyilvánosság, amely az igazságszolgáltatás egyik alapvető eszköze, az csak szűk körben korlátozható.

A vádirat lényege szerint a nő 2022. december 6-án elvállalta az akkor kétéves sértett és négyéves testvére nevelését, így ezen a napon a Püspökladányi Járási Hivatal a gyermekeket ideiglenes hatállyal elhelyezte a vádlottnál, mint nevelőszülőnél. 

A vádlott a nála elhelyezett gyermekek érkezésének napján már szembesült azzal, hogy viselkedésük miatt a nevelés során különösen nagy nehézségekbe fog ütközni. Az aggályait már az első napokban közölte a nevelőszülői tanácsadójával, akivel közölte, hogy problémásak a nevelésbe vett gyermekek, nem biztos, hogy a továbbiakban tudja őket vállalni. Indokai között szerepelt, hogy a kétéves sértett a szintén kétéves saját gyermekéhez nehezen alkalmazkodik. Röviddel később a nevelőszülői tanácsadó felkereste a vádlottat, hogy megbeszéljék a gyermekek elhelyezését, azonban a nő ekkor közölte, hogy némileg javult a helyzet, a gyermekek aranyosak, megszerette őket, továbbá tisztában volt azzal, hogy a sértett és testvére javát szolgálja, ha gondozási helyük azonos. A vádlottat döntésében ekkor az is motiválta, hogy nem akart kudarcot vallani a gyermekek nevelésében, így a tanácsadóval abban egyeztek meg, hogy várnak egy hetet, melyet követően a vádlott a döntését meghozhatja.

Az idő előre haladtával a nevelésbe vett gyermekek közül az egyik kiskorú gyermek a vádlott és élettársa felé megnyílt, szófogadóvá vált, míg a sértett továbbra is nehezen kezelhető volt, nem fogadott szót nevelőszülőjének. Rendszeres volt, hogy a sértett nekicsapta magát a bútoroknak, földhöz vágta magát, melyek miatt testszerte külsérelmi nyomok keletkeztek rajta. A kiskorú sértettnek gyakran dühkitörései voltak, hisztériázott, maga körül csapkodott, a játékokkal társait ütögette, őket megharapta, illetve előfordult, hogy a vádlott gyermekének nyakára ráfogva őt fojtogatta. A sértett 2023. január 17-én a lakásban játék közben a kanapéról leesett, a jobb lába eltört, ezért ambuláns ellátás keretében a sértett jobb lábát begipszelték. A vádlott 2023. február 26-án 17 óra körül a polgári házuk nyári konyhájában vacsoráztatta a sértettet és a másik nevelt gyermeket, aki miután végzett a vacsorájával, bement a házba. A vádlott segített a sértettnek megvacsorázni, majd miután végeztek, a jobb lábán még mindig járógipszet hordó sértettet kézen fogta és felszólította, hogy menjenek fel együtt a házba. A sértett először engedelmeskedett, majd folyamatosan rángatni kezdte a vádlott kezét, hisztériázva megpróbálta a vádlottat visszahúzni, kinyilvánítva azt, hogy nem akar a házba menni. A lakás bejáratához vezető háromfokú lépcsőnél jártak, amikor a vádlott a sértett ellenállása miatt indulatos állapotba került, majd az ismeretlen módon földre kerülő és a hátán fekvő kiskorú felső testét a has és a mellkas határán nagy erővel, egy alkalommal megtaposta – fogalmaz a vád.

A vádlott és élettársa látva a gyermek állapotát, azonnal autóba ültették és elhajtottak vele a polgári mentőállomáshoz, valamint út közben segítséget kértek a központi segélyhívón keresztül. Az eszméletét vesztett sértett újraélesztését a mentőszemélyzet azonnal megkezdte, azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére a sértett elhalálozott.  A vád szerint a bántalmazás és a sértett halála közvetlen oksági kapcsolatban áll egymással.

A büntetőeljárás tanúk kihallgatásával 2024. október 24-én folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.