Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyermek halála Polgáron: nem fogadta el a 13 évet a vádlott

| 2024. 07. 11. | 12:12:40
A Debreceni Törvényszéken az ügy.
Gyermek halála Polgáron: nem fogadta el a 13 évet a vádlott
El volt törve a gyerek lába, gipszet is kapott (Fotó: Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék 2024. július 11-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki bántalmazta a nevelt gyermekét Polgáron. Az előkészítő ülésen az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett – 13 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés – a büntetés tartamára vonatkozóan.

A vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádirattal egyezően nem ismerte el, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. A zárt tárgyalás elrendelésére vonatkozó védői indítványt a bíróság elutasította. A törvényszék álláspontja szerint a modern büntetőeljáráshoz hozzátartozik a nyilvánosság, amely az igazságszolgáltatás egyik alapvető eszköze, az csak szűk körben korlátozható.

A vádirat lényege szerint a nő 2022. december 6-án elvállalta az akkor kétéves sértett és négyéves testvére nevelését, így ezen a napon a Püspökladányi Járási Hivatal a gyermekeket ideiglenes hatállyal elhelyezte a vádlottnál, mint nevelőszülőnél. 

A vádlott a nála elhelyezett gyermekek érkezésének napján már szembesült azzal, hogy viselkedésük miatt a nevelés során különösen nagy nehézségekbe fog ütközni. Az aggályait már az első napokban közölte a nevelőszülői tanácsadójával, akivel közölte, hogy problémásak a nevelésbe vett gyermekek, nem biztos, hogy a továbbiakban tudja őket vállalni. Indokai között szerepelt, hogy a kétéves sértett a szintén kétéves saját gyermekéhez nehezen alkalmazkodik. Röviddel később a nevelőszülői tanácsadó felkereste a vádlottat, hogy megbeszéljék a gyermekek elhelyezését, azonban a nő ekkor közölte, hogy némileg javult a helyzet, a gyermekek aranyosak, megszerette őket, továbbá tisztában volt azzal, hogy a sértett és testvére javát szolgálja, ha gondozási helyük azonos. A vádlottat döntésében ekkor az is motiválta, hogy nem akart kudarcot vallani a gyermekek nevelésében, így a tanácsadóval abban egyeztek meg, hogy várnak egy hetet, melyet követően a vádlott a döntését meghozhatja.

Az idő előre haladtával a nevelésbe vett gyermekek közül az egyik kiskorú gyermek a vádlott és élettársa felé megnyílt, szófogadóvá vált, míg a sértett továbbra is nehezen kezelhető volt, nem fogadott szót nevelőszülőjének. Rendszeres volt, hogy a sértett nekicsapta magát a bútoroknak, földhöz vágta magát, melyek miatt testszerte külsérelmi nyomok keletkeztek rajta. A kiskorú sértettnek gyakran dühkitörései voltak, hisztériázott, maga körül csapkodott, a játékokkal társait ütögette, őket megharapta, illetve előfordult, hogy a vádlott gyermekének nyakára ráfogva őt fojtogatta. A sértett 2023. január 17-én a lakásban játék közben a kanapéról leesett, a jobb lába eltört, ezért ambuláns ellátás keretében a sértett jobb lábát begipszelték. A vádlott 2023. február 26-án 17 óra körül a polgári házuk nyári konyhájában vacsoráztatta a sértettet és a másik nevelt gyermeket, aki miután végzett a vacsorájával, bement a házba. A vádlott segített a sértettnek megvacsorázni, majd miután végeztek, a jobb lábán még mindig járógipszet hordó sértettet kézen fogta és felszólította, hogy menjenek fel együtt a házba. A sértett először engedelmeskedett, majd folyamatosan rángatni kezdte a vádlott kezét, hisztériázva megpróbálta a vádlottat visszahúzni, kinyilvánítva azt, hogy nem akar a házba menni. A lakás bejáratához vezető háromfokú lépcsőnél jártak, amikor a vádlott a sértett ellenállása miatt indulatos állapotba került, majd az ismeretlen módon földre kerülő és a hátán fekvő kiskorú felső testét a has és a mellkas határán nagy erővel, egy alkalommal megtaposta – fogalmaz a vád.

A vádlott és élettársa látva a gyermek állapotát, azonnal autóba ültették és elhajtottak vele a polgári mentőállomáshoz, valamint út közben segítséget kértek a központi segélyhívón keresztül. Az eszméletét vesztett sértett újraélesztését a mentőszemélyzet azonnal megkezdte, azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére a sértett elhalálozott.  A vád szerint a bántalmazás és a sértett halála közvetlen oksági kapcsolatban áll egymással.

A büntetőeljárás tanúk kihallgatásával 2024. október 24-én folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Remek hétvégét zártak a debreceni díjugratók
Az akadályok mellett a hőséggel is meg kellett küzdeni.
Hirdetés
Hirdetés
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Kisteherautók ütköztek Hajdúdorognál
Öten utaztak a járművekben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Két város ölelésében keresi a helyét Hajdúszovát
A nagyvárosban való munkavállalás lehet a legegyszerűbb kapcsolat Debrecennel.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Rekordbírságot kapott a Booking a GVH-tól
Több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a cég.
Diákmunka: 18 év alatt akár a szülők munkahelyén is
Kiderül az is, mennyi diákmunkával lehet megkeresni a pénzt egy fesztiválbelépőre.
Kukoricaszezon: csak a szuperédes!
A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő.
Lépés a 35-ös főút Debrecen és Józsa közötti bővítésében
Tervező már van, igaz, két évig is eltarthat a munka.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.