Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyanúsítottként hallgatták ki a momentumos Donáth Annát

ugyeszseg.hu/Cívishír | 2024. 09. 05. | 16:26:44
A politikus szerint az állampárt áll az eljárás mögött.
Gyanúsítottként hallgatták ki a momentumos Donáth Annát
Donáth Anna és Iványi Gábor (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatti hallgatta ki gyanúsítottként a volt európai parlamenti képviselőt, Donáth Annát szeptember 5-én. A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort, mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen.

A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba.

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek. Az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani. Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását. A nyomozó ügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és dr. Gurmai Zita.

Megszólalt Donáth Anna

Donáth Anna Facebook-posztjában azt írta, ujjlenyomatot és DNS-mintát is vettek tőle, és panasszal élt a gyanúsítással szemben. – Az eljárás politikailag motivált, jogi abszurd, amit már az Európai Parlament Jogi Bizottsága is kimondott, amikor az ügyészségi kérést elutasítva nem függesztette fel a mentelmi jogomat. Teljesen egyértelmű, hogy mindaz, ami történik, egy politikai leszámolás, és az állampárt áll az eljárás mögött. Még csak azt sem tudjuk, pontosan mi alapján vádoltak meg, mert a kihallgatás előtt nem kaptuk meg a nyomozati anyagokat. Azt hiszem, hogy ez a boszorkányüldözés elsősorban nem rólam, hanem Iványi Gáborról szól, őt akarják tönkretenni évek óta, rajta és az egyházán akar újra és újra bosszút állni a miniszterelnök. És közben tönkreteszik rengeteg sajátos nevelési igényű gyermek és családjaik életét, akiknek Iványi és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség volt az egyik utolsó lehetősége, hogy minőségi oktatást kapjanak. Ezzel együtt nagyon jólesett, hogy ennyien vettek részt a szolidaritási tüntetésen. Elképesztően vegyes társaság gyűlt össze: egyházi személyek, civilek, a momentumosok és más politikai szereplők. És külön köszönöm Mérő Verának, hogy megszervezte a demonstrációt. Iványi Gábor előtt még hosszú és rögös út áll, de a végén az ő igazsága fog győzedelmeskedni. De ehhez az is kell, hogy mindig kiálljunk mellette. A mai napnak is ez az üzenete: mindig mellette fogunk állni. Mindig megvédjük őt. Akkor is, ha emiatt rabosítanak, és nevetséges, koholt vádakkal próbálnak elítélni – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Gyulai Zsolt egyedüli jelölt volt a tisztségre.
Hirdetés
Hirdetés
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
A miniszterelnök újságírók előtt beszélt erről.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az LMP szerint meg kell állítani a kormány debreceni ámokfutását
A „15 legkárosabb kiemelt kormányzati beruházásról” szólt a párt politikusa.
Szolgáltatóház épülhet Tégláson
Rendezvények otthonául is szolgál majd.
Népszavazási kezdeményezés: a debreceni akkumulátorgyár is érintett
Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese mindenkit aláírásra buzdít.
Porzik a táj, nagy az aszály – 390 ezer hektáron gond van
Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot.
Debreceni Színészház: megváltozott a terv
A felújítás elmaradt, a maradás kétséges, a polgármester nyugtat.
Támogatott tartalom
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.