Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fideszes polgármester kontra „cigányok ügyvédje”, akit a DK és a Jobbik is támogat

| 2019. 10. 11. | 09:51:00
Érdekes helyzet állt elő Hajdúhadházon.
Fideszes polgármester kontra „cigányok ügyvédje”, akit a DK és a Jobbik is támogat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Látszatberuházásoknak nevezi a nagy hajdúhadházi fejlesztéseket Koós László, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd-Szolidaritás közös polgármesterjelöltje, a várost 2010 óta irányító Csáfordi Dénes egyetlen kihívója. A harmadik ciklusára készülő polgármester tételesen cáfol.

Hadház régen és ma

Hajdúhadház neve évtizedeken keresztül többet szerepelt a megyei és országos sajtóban a bűnügyi rovatokban, mint máshol összesen, miközben a közösségi terein megállt az idő. Valamikor 1979-ben…

Ma már nehezen ismerne a városára az, aki hosszú száműzetésből tér haza, megszépült a százéves városháza, az impozáns főtér a szobraival, sportcsarnok és szabadtéri színpad épült, kipucolták a közösségi tereket, vagy újakat építettek. Ma már az országos sajtóban is hírértéke van a helyi kulturális eseményeknek, legyen a nyári színházi fesztivál, szüreti vigasság, Tankcsapda-koncert vagy a keleti régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, a Káposztás Napok, és van mit mutatni a kamerának, hiszen a város több műemléke is régi fényében pompázik.

A felújított hajdúhadházi városháza, az egykori Bocskay Szálló    (Fotó: Cívishír)
 

Sportsikerektől is hangos Hajdúhadház: a cigánysoron felnőtt Bernáth Attila tavaly ifjúsági Európa-bajnoki címet szerezve öregbítette a helyi sportélet hírnevét, még ha a siker nem is önkormányzati támogatásból született.

Apropó, cigányság! Itt él Hajdú-Bihar megye legnagyobb roma közössége, amely a kampányok idején megkerülhetetlen tényezővé emelkedik.

Ezúttal az az érdekes helyzet állt elő Hajdúhadházon, hogy a „cigányok ügyvédjének” nevezett Koós László – többek között – jobbikos támogatással indul a regnáló polgármester, a fideszes Csáfordi Dénes ellen. Hadháziaktól tudjuk, hogy a jobbikos logóval ellátott szórólapokat csak a magyarok lakta városrészeken terítik, a cigánysoron egy másik, Jobbik-mentes verzió hirdeti Koós László igényét a polgármesteri posztra.

Érdeklődésünkre Koós László ezt csak úgy kommentálta, hogy ő városszerte elhelyeztette a postaládákban a szórólapjait, hogy a hajdúhadháziak értesüljenek a programjának a legfőbb elemeiről.

A teljes ellenzéki támogatással induló ügyvéden a helyi fideszesek – úgy vélik – több fogást is találtak. Az első: nem hajdúhadházi, hanem debreceni lakos, és felsejlik a rendszerváltás utáni két évtized emléke, amikor öt cikluson keresztül olyan ember állt a város élén, aki csak dolgozni járt Hajdúhadházra, hol Debrecenből, hol a szomszédos Bocskaikertből ingázva. Meg is látszott a településen – állítja sok lokálpatrióta. Ennél is súlyosabb, hogy a városvezetés szerint Koós László több perben is az önkormányzatot, ezáltal pedig a hadházi embereket próbálta „megfejni” megélhetési cigány politikusok megbízásából, ilyen volt például az elhíresült szegregációs pert követő kártérítési ügy, amelyben

74 millió forintot követelt a várostól, közel kétmillió forint ügyvédi munkadíj reményében.

Koós László szerint neki semmi köze nincs ezekhez a perekhez, minden a már elhunyt édesapjához köthető, aki szintén ügyvéd volt. Ha Csáfordi úr nem hiszi, nézze meg a bélyegzőt! – jegyezte meg. A polgármester szerint az ügyvéd rosszul emlékszik, hiszen az önkormányzat jogászaival személyesen is egyeztetett, illetve a bíróságon is összefutottak.

Koós szerint ő és családja rokoni kapcsolatok által ezer szállal kötődik Hajdúhadházhoz, még ingatlana is van a városban. Esélylatolgatásba nem bocsátkozott, csak annyit mondott, hogy reménykedve tekint a vasárnapi választás elé. Szerinte olyan városvezetésre van szüksége a településnek a jövőben, amely a mostanival szemben fontosnak tartja a munkahelyteremtést.

Csáfordi Dénes polgármestere válasza erre: javuló tendenciát mutat a helyi foglalkoztatottság.

Kilenc évvel ezelőtt 25 százalékos volt a munkanélküliség Hajdúhadházon, ma ez a szám 7-8 százalék körül van. A közfoglalkoztatási álláshelyeket is nehezen tudjuk betölteni. A munkahelyteremtésről csak annyi, hogy a legtöbb helyi vállalkozó bővíteni tudott, továbbá ide költözött egy mezőgazdasági gépeket gyártó cég, valamint egy növényvédő szereket gyártó vállalat, de nemcsak az agrár-, hanem az építőipari cégeink is folyamatosan fejlesztenek. Most vásároltak meg egy több mint kéthektáros önkormányzati területet, ott is munkahelyteremtő beruházás valósul majd meg. Vágóhidat és húsüzemet létesítettünk, a termékeinknek ma már Debrecenben is sikere van

– sorolta Csáfordi Dénes, aki szerint Koós László nyugodtan nevezheti látszatberuházásnak a jelenleg is zajló, mintegy kétmilliárd forint értékű szennyvízhálózat- és szennyvíztelep-bővítést, valamint a leaszfaltozott utakat, a felújított orvosi rendelőket, iskolákat, a bölcsőde- és óvodaépítést, azok mind a hajdúháziakat szolgálják. 2010 óta öt játszótér épült Hadházon, előtte egy sem volt, így a polgármester.

Csáfordi Dénes   (Fotó: Cívishír)
 

Garázdából gazda

A városvezető a közterületek felújítását az emberekre gyakorolt pozitív hatása miatt tartja fontosnak. Elmondása szerint azok vigyáznak most a legjobban a megszépült főtérre, akiknek korábban ugyanott közterület rongálása miatt akadt dolguk a törvénnyel. Akik közmunkásként segédkeztek a főtér újjáépítésében, most vigyázó szemeiket vetik rá, saját értékként tekintenek a városcentrumra, emelte ki Csáfordi Dénes

Javuló közbiztonság

Közbiztonság, ami állandó téma. A polgármester szerint a rendőrség, a polgárőrség és a mező- és városőrség – merthogy ilyen is van Hadházon – megerősítése komoly eredményeket hozott az utóbbi években, továbbá fontos szerepet tulajdonít a közbiztonság javulásában a közmunkaprogramnak, hiszen az emberek dolgoznak, elfoglaltak. Hajdúhadházon évente átlagosan száz új világítótestet helyeznek ki, a nagy közvilágítási fejlesztés, a teljes felújítás pedig ezután következik. Bőven van mit tenni a következő években is, így a polgármester, aki üdvözli Koós László közbiztonság javítására vonatkozó törekvését, tekintettel arra, hogy több bűnelkövető éppen neki köszönhetően védekezik szabadlábon.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett szavazás: Ki legyen Hajdúhadház polgármestere a következő öt évben?]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
A Debreceni Ítélőtábla – mint visszaeső elkövetőt – 7 év letöltendő börtönre ítélte.
Hirdetés
Hirdetés
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
A debreceni tudományos élményközpontban volt a zárórendezvény.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?