Hirdetés

Hirdetés

Teljesen megújult Hajdúhadház főtere

civishir.hu

2019.08.19. 18:03

Teljesen megújult Hajdúhadház főtere
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A város több büszkesége régi fényében pompázik.

Hirdetés

Hirdetés

Augusztus 20-án nemcsak az államalapítást ünnepeljük, hanem Hajdúhadházt is, hiszen aki nap mint nap arra jár, láthatja, megújult a Bocskai tér, a Városháza előtti útszakasz, a Bocskai téren álló két szoboregyüttes és maga a Városháza is – hangzott el az augusztus 19-i sajtótájékoztatón.

2018 őszén kezdődött az a hatalmas építőipari beruházás, amely a város több intézményét érintette, például a Városházát. Uniós források segítségével az épület teljesen megújult, ami nemcsak a homlokzatot és a belső tereket jelenti, hanem egy teljes körű energetikai korszerűsítést is. Az épület új, modern nyílászárókat kapott, a külső falakat hőszigetelték, az épület tetejére napelemek és napkollektor került. Természetesen akadálymentesített is lett a Városháza.

A homlokzat felújításánál figyelembe vették az épület műemlékjellegét is, így már régi fényében, megújulva szolgálja, várja a lakókat.

Hajdúhadházon folyamatosan nő a jó minőségű utak száma is. A nemrégen átadott Lorántffy utca után most a Bocskai tér egy felújított szakaszát is átadták. A két beruházás a Belügyminisztérium támogatásával és önerőből valósult meg.

Csáfordi Dénes

– Amikor építjük a közösséget és a városunkat, akkor jó, ha meg tudunk állni az eredményeknél és nyugtázzuk: ezt itt közösen „megcselekedtük”. Ha visszagondolunk az elmúlt évekre láthatjuk, hatalmas munka indult el a városban, rengeteg fejlesztést tudunk megvalósítani. A mostani beruházásokokat is elszántsággal, fejlődésbe vetett hittel, egy stabil alapokon nyugvó városi közösséggel, önkormányzattal teremtettük meg – mondta Csáfordi Dénes, a város polgármestere. Hozzátette: megújult a Városháza homlokzatán az önkormányzat felirata is a város régi címerével, mely szerinte az önrendelkezést erősíti a puszta jelképével is.

A Bocskai téren álló első világháborús emlékmű, igazi büszkesége a városnak. Most régi fényében díszítheti a teret, mert pályázati forrásból – a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásából – és önerőből teljesen megújult az emlékmű. Csáfordi Dénes elmondta, a talapzatra felkerültek az eddig nem ismert háborús hősök nevei is.

A téren álló másik szobor, Bocskai István lovasszobra is megújult. A város – az alkotó, Győrfi Lajos szobrászművész beleegyezésével – megbízta Bácsi Lajos kőfaragó mestert a szobor talapzatának felújítására. A rekonstrukció során a talapzatról eltávolított köveket újakkal pótolták, a nehéz kőtáblákat rejtett kapcsokkal is rögzítették. A fronton található Bocskai feliratot, és a Korponai kiváltságlevél részleteit újra vésték, és kifestették a betűket. Bocskai lovasszobra így végre visszanyerte eredeti állapotát.

Pajna Zoltán

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke szerint a legélhetőbb Bocskai teret alakították ki Hajdúhadházon. Hozzátette: fontos, hogy az emberek mindig azt érezzék, hogy azok, akik képviselik a többséget, akik ötleteket fogalmaznak és valósítanak meg, olyan célokat tűzzenek ki, mely a közösséget képviseli.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt a tajvani Taipei Ifjúsági Táncszínház szórakoztatta a megjelenteket.

Galéria

Hajdúhadházfejlesztéspajna zoltánCsáfordi Dénes

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.