Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évszázadok óta velünk van a most újból aktívvá vált szamárköhögés baktériuma

Cívishír | 2024. 08. 06. | 08:17:24
A fiatal csecsemőkre veszélyes igazán, de az anyának terhesség alatt adott védőoltással hatásosan lehet védekezni ellene.
Évszázadok óta velünk van a most újból aktívvá vált szamárköhögés baktériuma
Köhögési rohamok jelentkeznek a betegeknél (Fotó: Illusztráció/pikist.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint minden vármegyében, így Hajdú-Biharban is megjelent a szamárköhögés. A Cívishírt Zonda Bence Csanád, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinika infektológus szakorvosa tájékoztatta a betegség tüneteiről, lefolyásáról, ellene történő védekezésről.

Maradjunk azonban először a hajdú-bihari megbetegedéseknél, amelyből az úgynevezett PCR módszerrel igazoltak alapján augusztus 1-ig 15 esetről van tudomása a gyermekklinikának. A fertőződöttek között 13 gyermek volt, ezen belül 11 csecsemő, akik esetében könnyebben alakul ki súlyosabb lefolyású megbetegedés, így ők a legveszélyeztetettebbek.

A szamárköhögés egy átlagosan két hétig tartó enyhe és jellegtelen náthás megbetegedéssel indul, majd ezután alakul ki a jellegzetes, súlyos, fullasztó köhögési rohamokkal járó, minimum két hétig, ritkábban egy hónapon túl is fennálló szakasz. 

Egy ilyen – napjában akár több tucatszor is jelentkező – rohamot egy mély, szamárhangot imitáló belégzés követ (innen a betegség régies magyar neve), továbbá intenzív hányás lép fel. Az ilyen mechanizmusú légúti tünetek megléte esetén mindenképpen szükséges a háziorvosi vizsgálat, kiváltképpen a fiatal csecsemők esetében – hívta fel a figyelmet a szakorvos, aki arról is tájékoztatott, hogy a betegek döntő többsége maradványtünetek nélkül gyógyul, majd hangsúlyozta, hogy a szövődményes esetek a legfiatalabb, három hónapos kor alatti csecsemőket érintik. 

Az egyik legsúlyosabb szövődmény a tüdőgyulladás, a súlyos, megerőltető köhögési rohamok alatt pedig orr-, kötőhártya- és egyéb nyálkahártyavérzések léphetnek fel. A köhögési rohamok extrém esetben átmeneti légzésleálláshoz és annak következtében oxigénhiányos károsodásokhoz, görcsrohamokhoz vezethetnek. Ezeknek a szövődményeknek az elkerülése érdekében azonban nemcsak az életkorhoz kötött oltások fontosságát érdemes hangsúlyozni, hanem várandós anyáknak a harmadik trimeszterben emlékeztető oltás kérését is, mivel a leendő újszülöttnek csak az anyai eredetű ellenanyagok nyújthatnak védelmet a fertőzéssel szemben.

– Maga a betegség, legalábbis tünettana alapján, már a kora középkortól ismert, a kórokozó Bordetella pertussis baktériumot 1906-ban fedezték fel és az ellene fejlesztett védőoltás 1954 óta Magyarországon is a kötelezően beadandó oltások közé tartozik. A kórokozó azonban sohasem tűnt el teljesen, és az hogy most ismét közegészségügyi problémát jelent, számos okra vezethető vissza – válaszolta Zonda Bence Csanád a Cívishírnek arra a kérdésére, hogy a már régen legyőzöttnek tudott szamárköhögés, hogy hogy ismét előkerült. – Egyrészt a védőoltással létrehozott immunitás természetes módon is csökken bennünk (ezért szükséges az újraoltás), másrészt a védőoltás a betegség kialakulását akadályozza meg, a kórokozó hordozását nem, harmadrészt pedig maga a kórokozó is változik, új törzsek bukkannak fel. A világban a 2000-es évek dereka óta, Magyarországon 2006-tól, biztonsági okokból az úgynevezett teljes sejtes oltóanyagok helyett a világ legtöbb országában sejtmentes pertussis oltást használnak, amelynek védőhatása rövidebb. Nem utolsó sorban a migráció, a nem megfelelő oltási programmal és fegyelemmel bíró országokból érkező népesség, a háborúk sújtotta országokból érkezők is járványügyi szempontból kockázatot jelentenek – világított rá az okokra az infektológus szakorvos.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Vogel Soma összesen öt ötméterest hárított.
Hirdetés
Hirdetés
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Hat másodpercet kellett volna kihúzniuk úgy, hogy a labda náluk volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés