Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel

civishir.hu | 2024. 04. 18. | 15:47:30
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
Tirpák Zsolt és Juhász Csaba az április 18-i sajtótájékoztatón (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt az április 18-i, csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben részt vevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei elkötelezettek abban, hogy tanulóik, kilépve az iskolapadok közül, a gyakorlatban is megtanulják választott szakmájukat. Ezt pedig a DSZC a régió vállalataival közösen igyekszik megvalósítani. A duális képzés erre kiváló alkalmat biztosít, az ágazati alapoktatást követően valódi munkakörnyezetben tanulhatnak a fiatalok. A Manz Hungary Kft.-vel közös duális képzésben csaknem 50 tanuló vesz részt. 

Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt időszak a környezettudatosság és a munkaerőhiány területén történt lépések jegyében zajlott. A vállalatnál úgy döntöttek, hogy „saját kezükbe veszik a sorsukat”, és tudatos öngondoskodásba kezdenek. 2020 óta stratégiai együttműködésben dolgoznak a Debreceni Szakképzési Centrummal, mára a belső munkavállalók csaknem 1/3-a duális tanulókból kerül ki. A közös munka azóta dinamikus pályán mozog. Az ügyvezető elmondta, fontos a holnapról való gondolkodás, ennek érdekében az üzemben úgynevezett tanműhelyszigeteket alakítottak ki, ahol a fiatalok munka közben sajátíthatják el a vállalatspecifikus tudást.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az eseményen elmondta, a szakképzést akkor tudjuk értelmezni, ha van jövőkép, amelyet a fiatalok látnak maguk előtt. Kiemelte, a jövőkép kulcsfontosságú, hiszen a szakképzés gazdasági partnerek nélkül nem értelmezhető. A kancellár szerint örömteli, hogy Debrecenben a lehetőségek adottak és egyre sokszínűbbek: a nagyvállalati környezetben és a KKV-szektorban is a tanulók választási lehetőséget kapnak. Kiemelte, a Manz egy igazi példa és modell a szakképzés, valamint a HR stratégiák tekintetében. Kizárnak egy munkaerőhiányt érintő kockázatot azzal, hogy a tanulókat szocializálják a vállalati környezetbe. Fontos tényező még, hogy a diákok szakképzési munkaszerződéssel vannak itt foglalkoztatva, amivel munkabért is kapnak a munkájukért. Tirpák Zsolt kiemelte, az együttműködést folyamatosan fejleszti a DSZC a Manz-al, a legfontosabb a céges HR-folyamatok kiegyensúlyozott menedzselése. Ezzel tudja biztosítani a fejlődés lehetőségét, hiszen a szakképzési centrum célja, hogy akik a szakképzést választják, boldoguljanak és fejlődjenek, jövőképre találva.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Manz Hungary Gépgyártó Kft. fenntartható, zöld törekvéseiről is. A stratégiában jelentős szerepet foglal el a környezettudatosság. A korábbi adatokhoz képest, 2023-ban 30 százalékkal csökkent az üzem földgázfogyasztása, melyet áramfogyasztással pótoltak. Ennek az extra áramfogyasztásnak a biztosítása is teljes mértékben zöldenergiából származik. Ezen felül mára elmondható, hogy a teljes üzem működéséhez szükséges évi 1 millió kWh energiaigény (amely 350 család éves elektromos fogyasztásával egyenlő) 100%-ban zöldáramból származik.

 A sajtó képviselői üzemlátogatáson is részt vehettek, három munkaállomást tekinthettek meg, – CNC forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő. A hegesztő állomáson négyféle hegesztési technológiát sajátíthatnak el a fiatalok, a cél az, hogy a valós munkakörnyezetben minél hamarabb teljes értékű munkát tudjanak végezni. A festőállomáson a felületelőkészítés- és kezelés mélységeiben merülnek el: megtanulnak csiszolni, gittelni és a fényezni is. A DMU állomás pedig arra szolgál, hogy a tanulók a CNC forgácsolás alapjaival ismerkedjenek. Mindegyik szigeten az adott szakterület oktatója foglalkozik a fiatalokkal. A vállalat 2024. május 18-án ünnepli 20 éves debreceni jelenlétét. A jubileum keretében programsorozatot indítanak, mellyel nemcsak dolgozóikat, hanem partnereiket is megszólítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.