Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel

civishir.hu | 2024. 04. 18. | 15:47:30
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
Tirpák Zsolt és Juhász Csaba az április 18-i sajtótájékoztatón (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt az április 18-i, csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben részt vevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei elkötelezettek abban, hogy tanulóik, kilépve az iskolapadok közül, a gyakorlatban is megtanulják választott szakmájukat. Ezt pedig a DSZC a régió vállalataival közösen igyekszik megvalósítani. A duális képzés erre kiváló alkalmat biztosít, az ágazati alapoktatást követően valódi munkakörnyezetben tanulhatnak a fiatalok. A Manz Hungary Kft.-vel közös duális képzésben csaknem 50 tanuló vesz részt. 

Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt időszak a környezettudatosság és a munkaerőhiány területén történt lépések jegyében zajlott. A vállalatnál úgy döntöttek, hogy „saját kezükbe veszik a sorsukat”, és tudatos öngondoskodásba kezdenek. 2020 óta stratégiai együttműködésben dolgoznak a Debreceni Szakképzési Centrummal, mára a belső munkavállalók csaknem 1/3-a duális tanulókból kerül ki. A közös munka azóta dinamikus pályán mozog. Az ügyvezető elmondta, fontos a holnapról való gondolkodás, ennek érdekében az üzemben úgynevezett tanműhelyszigeteket alakítottak ki, ahol a fiatalok munka közben sajátíthatják el a vállalatspecifikus tudást.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az eseményen elmondta, a szakképzést akkor tudjuk értelmezni, ha van jövőkép, amelyet a fiatalok látnak maguk előtt. Kiemelte, a jövőkép kulcsfontosságú, hiszen a szakképzés gazdasági partnerek nélkül nem értelmezhető. A kancellár szerint örömteli, hogy Debrecenben a lehetőségek adottak és egyre sokszínűbbek: a nagyvállalati környezetben és a KKV-szektorban is a tanulók választási lehetőséget kapnak. Kiemelte, a Manz egy igazi példa és modell a szakképzés, valamint a HR stratégiák tekintetében. Kizárnak egy munkaerőhiányt érintő kockázatot azzal, hogy a tanulókat szocializálják a vállalati környezetbe. Fontos tényező még, hogy a diákok szakképzési munkaszerződéssel vannak itt foglalkoztatva, amivel munkabért is kapnak a munkájukért. Tirpák Zsolt kiemelte, az együttműködést folyamatosan fejleszti a DSZC a Manz-al, a legfontosabb a céges HR-folyamatok kiegyensúlyozott menedzselése. Ezzel tudja biztosítani a fejlődés lehetőségét, hiszen a szakképzési centrum célja, hogy akik a szakképzést választják, boldoguljanak és fejlődjenek, jövőképre találva.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Manz Hungary Gépgyártó Kft. fenntartható, zöld törekvéseiről is. A stratégiában jelentős szerepet foglal el a környezettudatosság. A korábbi adatokhoz képest, 2023-ban 30 százalékkal csökkent az üzem földgázfogyasztása, melyet áramfogyasztással pótoltak. Ennek az extra áramfogyasztásnak a biztosítása is teljes mértékben zöldenergiából származik. Ezen felül mára elmondható, hogy a teljes üzem működéséhez szükséges évi 1 millió kWh energiaigény (amely 350 család éves elektromos fogyasztásával egyenlő) 100%-ban zöldáramból származik.

 A sajtó képviselői üzemlátogatáson is részt vehettek, három munkaállomást tekinthettek meg, – CNC forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő. A hegesztő állomáson négyféle hegesztési technológiát sajátíthatnak el a fiatalok, a cél az, hogy a valós munkakörnyezetben minél hamarabb teljes értékű munkát tudjanak végezni. A festőállomáson a felületelőkészítés- és kezelés mélységeiben merülnek el: megtanulnak csiszolni, gittelni és a fényezni is. A DMU állomás pedig arra szolgál, hogy a tanulók a CNC forgácsolás alapjaival ismerkedjenek. Mindegyik szigeten az adott szakterület oktatója foglalkozik a fiatalokkal. A vállalat 2024. május 18-án ünnepli 20 éves debreceni jelenlétét. A jubileum keretében programsorozatot indítanak, mellyel nemcsak dolgozóikat, hanem partnereiket is megszólítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dömötör Csaba: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk
Dömötör Csaba: nem ilyen Európai Unióról álmodtunk
Az államtitkár szerint ma nem a béke hangjait halljuk, hanem háborús készülődést látunk, és ennek ma Brüsszel a központja.
Hirdetés
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az első negyedéves GDP-adat azt jelzi, hogy a gazdaság újra visszatért a növekedési pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
MotoGP helyett egyetemi területszerzés Hajdúnánáson?
A helyi képviselő-testület „nyomatékos kérést” is megfogalmazott.
KSH: egyre több külföldi látogat Debrecenbe és térségébe
A belföldi- és a külföldivendég-éjszakák száma is emelkedett országosan.
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Devizahitelesek: a Jobbik szerint a kormány „lepaktált” a bankokkal
A kabinetnek biztosítania kellene az elsétálás jogát – mondják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.