Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni akkumulátorgyár: fontos szerződést írtak alá 

| 2022. 09. 05 | 14:40:00
Elindult a beruházási terület megvásárlása.
Debreceni akkumulátorgyár: fontos szerződést írtak alá 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepélyesen aláírták szeptember 5-én Debrecenben azt a szerződést, amely rögzíti, hogy a piacvezető kínai akkumulátorgyártó, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) 221 hektáros területet vásárol a cívisvárosban; a 7 milliárd euró értékű beruházás eredményeként a vállalat 2025-ben már termelne a Déli Gazdasági Övezetben. 

Az eseményen a műtét miatt lábadozó Papp László polgármester távollétében Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a 9 ezer munkavállaló foglalkoztatásával tervező beruházás komoly lehetőség a város és a szakemberek számára, valamint a városvezetés 2014 óta folytatott gazdaságfejlesztési politikáját méltatta.

[Beillesztett cikk: Debrecen polgármestere bedobja a törölközőt, ha ez bekövetkezik]

Yang Chao, a Kínai Népköztáraság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője arról beszélt, hogy történelmi csúcson vannak a kínai-magyar kapcsolatok, a CATL beruházása pedig nemcsak a kínai-magyar, hanem a kínai-EU-s viszonyt is erősíteni hivatott. A diplomata szavai szerint Kína megbízható partnerként tekint Magyarországra, amely beruházási célország számára Kelet-Közép-Európában.

Kézfogók a szerződés aláírása után

Robin Zeng, a CATL tulajdonos-vezérigazgatója online bejelentkezés során fejezte ki köszönetét és várakozásait, közölve, minél többet tudtak meg Debrecenről, annál inkább „lenyúgözte” őket a zöldmezős beruházást segítő „versenyképes környezet”. Az üzletember annak kapcsán hogy miért a hajdósági megyeszékhelyet választották, kiemelte a kormány és a városvezetők hatékony hozzáállását. Cégükről szólva kiemelte, küldetésük a prémium megoldások és szolgáltatások az energiafelhasználásban. 

Robin Zeng online köszöntője a Kölcsey Központban

Európában egyre nagyobb teret hódít meg az elektromobilitás – utalt arra Robin Zeng, hogy az EU-ban 2035-től tilossá válik az új benzines és dízeles autók forgalmazása –, ezért is fontos a CATL számára a kontinensen való jelenét erősítése. Megemlítette: a gyár működtetésében nagyban támaszkodnának a zöld energiára, így például a napenergiára, mellyel összefüggően magyar partnerekkel tárgyalnak.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány helyesen ismert fel két, a jövőnket meghatározó világgazdasági folyamatot, azaz az elektromobilitás szerepét a járműgyártásban és a keleti vállalatok nyugati térhódítását.Aláhúzta: a CATL-invesztíció európai uniós kitekintésben is jelentős, hiszen egyike az elmúlt tíz év egyik legnagyobb beruházásának. A keleti nyitás politikájának sikeressége mellett érvelt azzal, hogy míg tavaly egy dél-koreai, 2022-ben minden jel szerint ez a kínai gyárépítés lesz a beruházási rekord hazánkban.

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter a keleti nyitás politikájának sikeréről is beszélt, mint mondta, helyesen ismerték fel Ázsia növekvő szerepét a világgazdaságban 

– A gyárterület előkészítése már folyik, az építkezéssel pedig haladni kell annak érdekében, hogy a kínai tervek szerint 2025-ben meg is kezdődhessen a termelés. A BMW és a Mercedes számít a debreceni gyár három v múlva történő elindulására – derül ki a miniszter szavaiból. Az is kiderült, hogy a Kína és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom idén – ez rekord – túllépte a 12 milliárd dollárt. A magyar autóipar teljesítménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, termelési értéke 2021-ben megközelítette a 9500 milliárd forintot.

Szijjártó Péter a magyar-kínai viszonyt pragmatikusnak, a tisztelet talaján állónak és külső befolyásoktól mentesnek minősítette.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, el fogják mondani, hogy mennyivel támogatja Magyarország a CATL debreceni gyárépítését, de erről csak az Európai Bizottságnál futó, ilyenkor szokásos notifikációs (jogharmonizációs) eljárások végén lehet beszélni.

RaL

Kapcsolódó hírek
Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra
Aláír a főispán, mehet a fizetés Balmazújvárosra
Rácz Róbert december 5-e előtt szeretné elfogadni a két dokumentumot.
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés