Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben szolgálatba állt Komondor, a legerősebb számítógép

| 2023. 01. 13. | 15:58:00
Ezzel ki tudják váltani a városi uszoda távfűtését.
Debrecenben szolgálatba állt Komondor, a legerősebb számítógép
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe. Az élet számos területén hozhat könnyítést, így a városi uszodát is a számítógép fűti majd.

– A szuperszámítógép Debrecenbe helyezése fontos mérföldkő ahhoz, hogy a legtehetségesebb kutatók megtalálják számításukat a cívisvárosban. A város képes legyen arra, hogy megtartsa, a városhoz kösse a fiatal tálentumokat, akik hosszú távon is kötődjenek az itt működő cégekhez

– fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a Magyarország legerősebb, Komondor névre keresztelt szuperszámítógépének átadásán január 13-án, a belváros egyik patinás szállodájában megtartott eseményen. A 4,7 milliárd forint értékű, öt petaflops teljesítményű számítógépet a Debreceni Egyetem Informatikai karán, a Kassai úti campus egyik épületében kapott helyet.

– Jól kezdődik az év Debrecenben, hiszen egy újabb, jövőbe mutató fejlődésről beszélhetünk. A következő 30 évben várhatóan többet fog változni az emberiség élete, mint az elmúlt sok-sok évtizedben összesen. Fontos, hogy ezt a fejlődést hogyan tudjuk igazságosan az emberek szolgálatába állítani. Ehhez hajtóerőt jelent a több évszázados hagyományokkal bíró debreceni oktatása, a Debreceni Egyetem infrastruktúrája. A kormányzati szervekkel együttműködés eredményeként a város mágnesként vonzza az innovatív változásokat, befektetőket

– folytatta gondolatait a városvezető, aki kitért arra is, hogy az új szuperszámítógép egyebek mellett használható az időjárás előrejelzésében, az űr-és a biológiai kutatásokban is. Az univerzális eszköz a hazai és a debreceni gazdaságot is segíti. Papp László a szuperszámítógépnek egy nem szokványos, ám annál inkább gyakorlatiasabb felhasználását is a hallgatóság elé tárta: – Az energia slágertéma volt az elmúlt hónapokban, és Debrecen vezetése döntéseivel az energiafogyasztás csökkentését irányozták elő. Ennek részbeni áldozata a debreceni uszoda volt. A következő hetek munkáival lehetővé tesszük, hogy a szuper számítógép hűtése által termelt hőt átvezessék az uszodába, és ezzel ki tudják váltani a városi uszoda távfűtését.

Bács Zoltántól, a Debreceni Egyetem kancellárjától a szuperszámítógép Debrecenbe történő telepítésének előzményeiről hallottunk előadásában. Az egyetemi vezető 2011-ig tekintett vissza, amikor is a szegedi és a pécsi egyetem mellett a debreceni is kapott egy szuperszámítógépet, de a cívisvárosi volt a legerősebb. Erre kiépült egy tudásbázis, ma az egyetemen már több mint 100 kutató használja a szuperszámítógépet. Ennél is jelentősebb döntés volt azonban a 2014-es, amikor a Kassai úti campuson felépítettek egy olyan épületet, amely nem csak a már meglévő szuperszámítógépet, hanem egy majdani, nagyobbat is be tud fogadni, ami akár az egész országot is tudja szolgálni. – Büszkék vagyunk, hogy itt van a szuperszámítógép, és azt az egyetem munkatársai működtetik – zárta gondolatait Bács Zoltán.

Ha kevés, bővíthetik

Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke nyitotta meg az eseményt. Arról beszélt, hogy egyre inkább adat alapú lesz a világunk. Az adatokat össze kell gyűjteni és fel kell dolgozni, a végeredmény pedig segít az életünket megkönnyítő döntések meghozatalában. Ehhez kell infrastruktúra, és ez a Komondor szuperszámítógép, amely egy többéves kutatás eredményeként született meg. – A gépet javarészt a kutatók fogják használni, viszont a vállalkozásoknak is szeretnénk hozzáférést biztosítani. Az egyértelmű volt, hogy Debrecenbe kerül a gép. Korábban is volt már itt szuperszámítógép és kapcsolatunk az egyetemmel. A nyitottság, a mozgékonyság adott Debrecenben. Akarta, és megérdemelte a város ezt a beruházást – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a gép másodpercenként 50 ezer laptopnyi kapacitású, de ha szükséges tovább növelhető a teljesítménye.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés