Csokis töpörtyűt tessék!

Budapest után, ahol már három alkalommal volt ilyen rendezvény, Debrecenben is lesz I. Debreceni Mangalicanapok. A pulyka, liba, hal és a töltött ételek után különféle kolbászokat, felvágottakat, szalámikat lehet venni, szigorúan csak minőségi mangalicahúsból.
Az esemény sajtótájékoztatóján Pajna Zoltán alpolgármester elmondta: eredetileg egy héttel korábra tették volna az eseményt, de az egyházak kérésére a húsvét miatt erről lemondtak.
Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke hozzátette: a mangalica most reneszánszát éli, és az egyesület székhelye is a városban van. Körülbelül 20 éve kihalás fenyegette a fajtát, és az utolsó példányokat épp Debrecenből és környékéről sikerült megmenteni. Akkor 198 példányt számláltak, ma már 7 ezer tenyészkoca van, évente pedig 50-60 ezer mangalicahízó. A fesztivál célja épp az, hogy az ellenőrzött tenyészetek bemutatkozhassanak. Ezek a termékek közvetlenül a fogyasztókhoz kerülnek, kihagyva a kereskedelmi lánc többi elemét. Észrevehető a vörös hús iránti kereslet csökkenése, ezzel párhuzamosan nőtt az igény a prémium, minőségi, ezzel együtt drágább hústermékek iránt. Átlagosan háromszor annyiba kerül a minőségi mangalicahús, mint a hagyományos sertésé. Ennek csökkenése nem is várható, hiszen sokkal lassabban szaporodik, sokkal lassabban nő. Veégh Attila, a szervező cég képviselője kiemelte, hogy otthon elkészíthető ételeket is lehet majd venni, nem csak késztermékeket. Lesz olyan stand is, ahol a Japánba, USA-ba kerülő termékekből lehet vásárolni.
A gyerekek és a tősgyökeres városiak kedvéért élő kismalacok, hízók is birtokba veszik a teret. Időpont: április 9-11. Helyszín: Kossuth tér. A rendezvény minden napján zenei, táncos programok, kirakodóvásár, utcabál dobja fel a hangulatot. Különlegességként ajánljuk a csokiba mártott magalicatöpörtyűt, ami a fiatalokat is a mangalica hódolójává teheti, a konzervatívok szalámit, kolbászt is találnak.
Cz. A.


















