Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civil Fórum: Debrecen vize nem válhat a kínai akkumulátorgyárak ipari vizévé

Cívishír | 2024. 05. 31. | 10:57:17
Aki a vízzel nem megfelelően gazdálkodik, elárulja a városát - mondják.
Civil Fórum: Debrecen vize nem válhat a kínai akkumulátorgyárak ipari vizévé
A Civil Fórum Debrecen szerint meg kell akadályozni, hogy a városban akkumulátorgyárak működjenek (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki a vízzel nem megfelelően gazdálkodik, nem megfelelően használja fel, az egyszerűen elárulja a városát – fogalmazott Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület polgármesterjelöltje azon a május 31-i sajtótájékoztatón, amelyet a 18-as választókerület képviselőjelöltjével, Illés-Rácz Mariannal közösen tartott a Nagyerdőn.

Gondola Zsolt Zoárd a tájékoztatón köszönetet mondott a belügyminiszternek, hogy szakmailag támogatja a Civil Fórum kampányát, hiszen Pintér Sándor a napokban jelentette be, hogy vízkorlátozási szükséghelyzetet rendelt el az országban. Hozzátette: ennek indoklása teljes mértékben megegyezik a Civil Fórum által képviseltekkel, miszerint Magyarországon, Debrecenben szárazság, aszály várható, és ennek megfelelően a vízgazdálkodást át kell gondolni. 

Azt látjuk, hogy a kormányon belül kétféle álláspont van, az egyik, amelyik felelősen gondolkodik, a másik pedig kínai akkumulátorgyárakat hoz ide, amelyeknek nagyon nagy a vízigényük - fogalmazott. 

Kiemelte: ma Debrecenben a vízgazdálkodás és a víz felhasználása kampánytéma lett, az embereket leginkább ez foglalkoztatja, hiszen érzelmileg is kötődnek ehhez a kérdéskörhöz. A polgármesterjelölt hangsúlyozta: a debreceniek ivóvize nem válhat a kínai akkumulátorgyárak ipari vizévé, ipari vízgőzévé. Ezt mi szeretnénk mindenféleképpen megakadályozni, és azt gondoljuk, hogy aki a vízzel nem megfelelően gazdálkodik, és nem megfelelően használja fel, az egyszerűen elárulja a városát. 

Gondola Zsolt Zoárd beszámolt arról a pár napos hírről is, amely példamutató lehet Debrecen számára is. Az SVOLT nevű, második legnagyobb kínai akkumulátorgyártó cég mégsem épít gyárat Németországban, annak ellenére, hogy korábban már megvásárolta a beruházáshoz szükséges iparterületet. A kínaiak azért mondtak le erről, mert olyan lakossági és politikai ellenállásba ütköztek, amely eltántorította őket az eredeti szándékuktól – közölte. 

Gondola Zsolt Zoárd szerint ez egy követendő példa. Ha Németországnak sikerült, akkor Debrecennek miért ne sikerülhetne megakadályozni egy ilyen beruházást? - tette fel a kérdést. 

Arra hívom fel mind az országgyűlési képviselőinket, mind az önkormányzati képviselőket, hogy álljanak a jó oldalára, és próbáljuk meg közösen meggátolni azt, hogy ez a gyár egyáltalán működhessen. Ennek az az alapfeltétele, hogy ne kapjon vizet, ne tudja használni az útjainkat, ne használhassa a csatornarendszerünket, és ne kapjanak engedélyt a munkásszállók – emelte ki a Civil Fórum polgármesterjelöltje. 

A CATL debreceni beruházásának bejelentése óta folyamatosan ömlik a városban a zöld propaganda – ezt már Illés-Rácz Mariann, a 18-as választókerület képviselőjelöltje mondta. Szerinte ennek a propagandának a fő mantrája, hogy a zöld átálláshoz elengedhetetlenek az elektromos autók. Debrecen ebből úgy veszi ki a részét, hogy rengeteg akkumulátort gyártanak majd a városban, ami azt jelenti, hogy egy fokozottan környezetszennyező, veszélyes iparágat próbálnak zöld mázzal lefesteni, és ezt úgy eladni, mint egy környezetbarát megoldást véli a képviselőjelölt. 

Ha megkapargatjuk ezt a zöld felszínt, akkor azt látjuk, hogy az elektromos autók nem oldják meg a problémát. Egy ilyen jármű gyártásához rengeteg ásványi anyag kell, amit a földből bányásznak ki, jellemzően elmaradott térségekben, például Kongóban, ráadásul sokszor gyermekek, mély szegénységben élő emberek dolgoznak ezekben a bányákban. A nyersanyagokat aztán hajókkal szállítják Kínába, ahonnan repülővel Európába, majd kamionokkal például Debrecenbe, ahol végül akkumulátorokat gyártanak belőle. A gyártáshoz fokozottan veszélyes, belélegezve mérgező, rákkeltő anyagokat, valamint magzatkárosító oldószert használnak fel, majd végül készül egy 3 tonnás elektromos autó, ami tele van műanyaggal, acéllal és egyéb, szintén nem környezetbarát módon előállított anyagokkal, és azt gondoljuk, hogy ezzel megoldottuk a zöld átállást 

– közölte Illés-Rácz Mariann, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban egyébként kiderült, hogy az elektromos autók nem váltják ki a hagyományos belsőégésű motorral hajtott járműveket, hiszen nem alkalmasak hosszabb táv megtételére, így ezek a gépkocsik általában második, harmadik autóként működnek egy családban, ami a túlfogyasztást, a luxuskiadásokat pörgeti, tovább szennyezve a környezetet.

Úgy véli: a valódi zöld átállás a fogyasztás csökkentésével kezdődik, amibe beletartozik az is, hogy például családonként csak egy autót használnak, és mellette jó minőségű és megfizethető tömegközlekedés áll a lakosság rendelkezésére. Szerinte azt a rengeteg pénzt, amit most az ipari parkok fejlesztésére költenek, inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére kellene fordítani, hogy Debrecen egy olyan város legyen, ahol 15 perc alatt mindenhova el lehet jutni, lehetőség szerint tömegközlekedési eszközzel. A zöld átállás másik fontos elemének nevezte a zöldfelületek növelését, megóvását, a hőszigetek felszámolását. Minél több park, minél több erdő! - tette hozzá. 

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!