Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civil Fórum Debrecen: Szepes az ígéretek földjévé vált

Cívishír | 2024. 05. 28. | 10:54:57
Gondola Zsolt Zoárd azt mondta, a helyiek mai napig nem kaptak választ arra, hogy a város vezetésének mi a szándéka a településsel.
Civil Fórum Debrecen: Szepes az ígéretek földjévé vált
Gondola Zsolt Zoárd szerint a helyieket a városvezetés félrevezette (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Korábban kiderült, hogy az önkormányzat Szepesen felvásárol ingatlanokat. Ezt nyugodtan nevezhetjük Szepesgate-ügynek, mert mind a mai napig nem derült ki, milyen szándékkal – kezdte május 28-i sajtótájékoztatóján Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület polgármesterjelöltje. Mint mondta, ez a lépés a helyieket akkor megijesztette.

Tavaly szeptemberben számoltunk be hosszabban az ügyről. Akkor a helyi Fidesz úgy reagált, "az önkormányzat egyetlen egy szepesi lakost sem keresett meg vételi szándékkal, hanem a repülőtér fejlesztéséhez kapcsolódóan az ott élő lakosok keresték meg az önkormányzatot eladási szándékkal".

– Azóta nagyon sok minden történt itt, de ez mind az ígéretek szintjén maradt – folytatta Gondola. – Elhangzott, hogy az utat meg fogják javítani Szepes bejáratáig, továbbá volt ígéret a gázvezetékek lefektetésére, az internetproblémára, és azt is megígérték, nem lesz semmilyen összefüggés a település a kínai akkumulátorgyár között. Miközben a település szinte minden pontjáról látszik az épület. A helyi közösség elvesztette a hitét a város vezetésében, túl sok ígéret hangzott el, miközben a háttérben elindult az ingatlanfelvásárlás. De a helyiek mai napig nem kaptak választ, a város vezetésének mi a szándéka Szepessel – sorolta.

A szepesiek levele (Fotó: magánarchívum)

A Cívishír birtokába jutott egy levél, amit a helyiek 2023 augusztusában juttattak el Papp Lászlónak. Ebben többek között azt tudakolták, hogy érinti-e bármilyen módon a szepesi ingatlanokat a repülőtér későbbi fejlesztése, bővítése, továbbá milyen hatással lesz a helyi ingatlanokra a déli gazdasági övezet későbbi fejlesztése, bővítése, valamint az elkövetkezendő 5-10 éven belül bármilyen fejlesztési cél miatt kerülnek-e kisajátításra szepesi ingatlanok?

A helyiek közölték, 2024 januárjában kaptak választ. Ebben a levélben részletezték a jövőbeli terveket, hozzátéve, az önkormányzat anyagi lehetőségeihez képest igyekszik a települést érintő feladatokat elvégezni. A levél szerint a megvásárolt ingatlanok konkrét hasznosításáról még nem született döntés.

Azt is írták, hogy mivel a városrész és a déli gazdasági övezet között nincs közúti kapcsolat, így a szepesi ingatlanokra semmilyen hatással nem lesz és nem is lehet az ipari park fejlesztése, továbbá forgalomnövekedés sem várható Szepesen.

A helyiek mulatságosnak nevezték a levél azon pontját, ahol leírták, hogy Szepes és az ipari park között egy véderdősávot telepítenek majd, mondván az tovább javítja a városrészben élők életminőségét. A szepesiek elmondása szerint azt írta Papp László polgármester a válaszban, hogy a reptér fejlesztése sem érinti közvetlen módon Szepes nyugalmát, tekintettel arra, hogy a repülőtér jelenlegi fejlesztési terve nem tartalmaz bővítést a városrész irányába. A Debrecen-Nagykereki vasútvonal nyomvonalának korrekciója kapcsán azt közölték, a tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fejlesztés a település nyugodt környezetét ne befolyásolja negatívan. A munkásszállókra is kitértek: leszögezték, ilyen létesítményt kizárólag az üzemek építésének idejére, ideiglenes jelleggel, az ipari parkokban lehet kialakítani, lakóövezetektől távol. Hozzátették, kisajátítással járó egyéb fejlesztést sem terveznek.

Nem kell az akkumulátorgyár

Gondola Zsolt Zoárd polgármesterjelölt kijelentette, a helyieket a városvezetés, továbbá sok ellenzési párt is félrevezette, és most komoly aggodalom, feszültség van a településen. – A Civil Fórum Debrecen Egyesület mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szepes egy fejlődő városrésszé váljon. A megválasztásom esetén első dolgom az lesz, hogy megnézem azokat az iratokat, hogy milyen okkal és célzattal történt itt a felvásárlási kísérlet, illetve a néhány esetben megtörtént felvásárlás. Amennyiben lehetséges, a város adja el ezeket az ingatlanokat, kerüljenek újra vissza a piacra, hiszen az lenne a legfontosabb, hogy fejlődjön a település. Nagyon közel van Szepes a kínai akkumulátorgyárhoz, azt gondolom, a kibocsátás nem fog megállni a kerítésnél, így a gyár komoly környezeti veszélyt jelent a településre. A Civil Fórumnak változatlanul az az álláspontja, hogy a városnak nincs szüksége az akkumulátorgyárra – jelentette ki. 

A helyiek nem tudják, mi vár rájuk (Fotó: Cívishír)

A Cívishír kérdésére, miszerint hány ingatlant vásárolt fel az önkormányzat az elmúlt időszakban a polgármesterjelölt nem tudott pontos számot mondani. – Azért nem tudjuk, mert ezeket az iratokat nem látjuk. Az biztos, hogy több tucat ingatlan lett felértékelve, de a megvásároltak pontos számát nem látjuk – válaszolta.

Több helyi lakó is megjelent a sajtótájékoztató helyszínén. Mindannyian azt mondták, nem hisznek az ígérgetésnek, hiszen a valóság mást mutat. Az egyik asszony azt panaszolta, hogy a felértékelések nem átláthatóak, hiszen az ő jó állapotban lévő házát kevesebbért venné meg az önkormányzat, mint a mellette álló, ugyanakkora üres telket. Egy helyi férfi az utak rossz állapotát emelte ki, azt, hogy beláthatatlan útkanyarulat van a település határában, ami balesetveszélyes. Más az akkumulátorgyártól fél, és attól, hogy véget ér a nyugodt, kellemes élete.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés