Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szepesiek féltik jövőjüket, a többség nem akar elköltözni

| 2023. 09. 20. | 14:30:00
Az egyik tulajdonos azt állítja, ő nem hívott értékbecslőt, az mégis megjelent.
A szepesiek féltik jövőjüket, a többség nem akar elköltözni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Debrecen városvezetése a közgyűlés tájékoztatása nélkül úgy határozott, hogy bővíteni kívánják a repülőtér kifutópályáját. Erről mi nem kaptunk tájékoztatást, úgy szereztünk róla tudomást, hogy a szepesi lakosok jelezték, a nyár folyamán ingatlan-értékbecslők jöttek ki, és értékelték fel az ingatlanokat – kezdte Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke a szeptember 20-i sajtótájékoztatón, Szepesen. Meglátása szerint aggályos, hogy a fejlesztésről nem tájékoztatták a szepesieket. – Úgy kellene működnie egy önkormányzatnak és egy normális demokráciának, hogy elsődlegesen a lakosok véleményét kérdezik meg – tette hozzá.

Ismertette, Szepes Árpád-kori település, az 1600-as évektől Debrecenhez tartozik. Gondola szerint nagy kérdés, hogy egy "nemzetinek és magyarnak valló önkormányzatának hatalmi elitje" hogyan dönthet arról, hogy egy Árpád-kori település helyére kifutópályát kell építeni?

A Civil Fórumnak Szepes településének sorsa elvi kérdés, de a legfontosabb, hogy a helyi lakosok érdekeit, véleményét nem kérdezték meg. – Ugyan épült most egy út, amit úgy állítottak be néhány héttel ezelőtt, mint a település fejlesztésének része, ugyanakkor a helyiek megkapták azokat a vételi ajánlatokat, melyek pont arról szólnak, hogy gyakorlatilag el kívánják törölni Szepest a föld színéről – jelentette ki a Civil Fórum elnöke. – A város vezetése mindig arról beszél, hogy a város gazdasági fejlődését kell támogatni. Mi azt gondoljuk, csak az lehet a város egészséges gazdasági fejlődése, amelyhez előzetesen a debreceniek és az érintettek hozzájárulnak – szögezte le. Gondola Zsolt hozzátette, szeretnék, ha Szepes önállóságát megtartva fejlődne, nem pedig egy kifutópálya lenne a település végén. 

Vasadi Mariann helyi lakos elmondta, gyerekkora Szepesen él, fájó szívvel nézi a falu amortizációját. Kiemelte, az 1960-as évektől volt iskola, egészségügyi rendelő, kultúrház, bolt a településen, mára ezek bezártak. Az út is akkoriban készült el, mára azonban szinte járhatatlan. A keskeny úton a busz is épphogy elfér. – Azt gondolom, az itt élő emberek is adófizetők. Többen kisgyerekesek, a legidősebb lakos pedig 91 éves. 212 ember él Szepesen, nagyon méltatlan, hogy semmiről semmilyen tájékoztatást nem kapunk a városvezetéstől. Szeretnénk, ha ezt a bizonytalanságot megszüntetné valaki, mert közülünk sokan itt szeretnének élni, megöregedni. Azt az egyet szeretnénk a városvezetéstől, hogy megmaradhasson Szepes, fejlesszék a települést. Ne csak múltunk legyen, lehessen jövőnk is.

A sajtótájékoztatón megjelent helyiek aggodalmukat fejezték ki a CATL akkumulátorgyár, az ipari parkban létesülő munkásszálló, valamint a tervek szerint a jövőben áthelyezendő 106-os vasútvonal kapcsán is. Egybehangzóan azt mondták, Szepesen szeretnék felnevelni gyermekeiket, a településen tervezik jövőjüket, nem akarnak elmenni. 

„Én nem hívtam értékbecslőt”

Perényi Tamás a Cívishírnek elmondta, egy 9200 négyzetméteres telek tulajdonosa, melyen teljes körűen felújított, 70 négyzetméteres ingatlan, dupla beállásos garázs, irodai melléképület van. Elmentünk, megnéztük a rendben tartott, tiszta portát, melyet másfél éve épített kerítés határol. A házon napelemes rendszer található, az udvaron térburkolat. – Édesanyám lakik az ingatlanban, én pedig szinte minden nap kijárok. Ő volt kint az udvaron, amikor látta, egy autó lehúzódott, majd sokáig állt a kerítés előtt. Édesanyám kiment, megkérdezte, kit keres, és a férfi elmondta, értékbecslő, jött felmérni az ingatlant. Akkor már szó volt róla a faluban, hogy felvásárlások történnek, így beengedte. Felmért mindent, majd említette, SMS-ben fogja küldeni az árat. Előrevetítette, más értékbecslő is keresni fog. Így is történt, a másik értékbecslővel megbeszélt időpontban találkoztunk, majd megkaptam a 104 millió 850 ezer forintos vételi ajánlatot – emlékezett vissza.

Tamás elmondta, nem ő kereste az értékbecslőt, esze ágában sem volt eladni az ingatlant, és még most sem tervezi ennyi pénzért.

– A terület 2023. július 1-től 30 százalékban beépíthető, azaz építhetnék rá 2700 négyzetméteren lakóházat, ipari területet – szögezte le. Arra a kérdésre, hogy egy jobb vételi ajánlatért elmenne-e, azt válaszolta, nehéz megmondani, ugyanis Szepesen szeretett volna megöregedni. – 30 éve a családom tulajdonában van az ingatlan, elég sokat tettem érte az elmúlt 15 évben. Sokat költöttem rá, nem szívesen hagynám itt, mert még terveim vannak vele. Ha bővítik a repteret, akkor szeretném, ha megfelelő összegben kárpótolnának. Egyrészt azért, mert fel kell adni itt az álmaimat, másrészt azért, mert ezeket az álmokat máshol kell megvalósítani. Ebből a közel 105 millió forintból két 60 négyzetméteres panellakást tudnék venni. Debrecentől távolabb eső területen találtam olyan ingatlanokat, amik szóba jöhetne, de azok 160 milliónál kezdődnek. Úgy érzem, nem vagyok kártérítve a 105 millióval. Ez az ingatlan 7,5 kilométerre a város szívétől jóval többet kell, hogy érjen – fogalmazott. 

Reagált a Fidesz

– Megszoktuk, hogy az ellenzék saját politikai érdekei szerint kommunikál, míg Debrecen városvezetése korrekten és a valóságnak megfelelően tájékoztatja a lakosságot. A Civil Fórum félretájékoztat, mikor azt állítja, hogy az önkormányzat kereste meg a Szepesen élőket az ingatlanok vételi ajánlatával kapcsolatosan – közölte a Fidesz-frakció a Civil Fórum sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Azt írták, a valóság az, hogy az önkormányzat egyetlen egy szepesi lakost sem keresett meg vételi szándékkal, hanem a repülőtér fejlesztéséhez kapcsolódóan az ott élő lakosok keresték meg az önkormányzatot eladási szándékkal.

– Melyet méltányolhatónak talált a városvezetés tekintettel arra, hogy a repülőtér futópályájának megközelítése a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleginél is nagyobb mértékben nyugati irányból, azaz Szepes felől fog történni. Ezzel tehermentesítve a város sűrűn lakott, több ezer lakosú kerekestelepi, homokkerti és a Lencz-telepi városrészeit. A képmutatás iskolapéldája a Civil Fórum magatartása, hiszen így tett többek között az a Vasadi Mariann is, aki Civil Fórum tagjaként a mai sajtótájékoztatójukon is részt vett. Amennyiben komolyan gondolja a sajtótájékoztatón elmondottakat, kérjük, hogy vonja vissza az önkormányzathoz eljutatott eladási szándékát! – írták.

Hozzátették, a városvezetésnek és az önkormányzatnak sosem volt szándéka Szepes városrész kiürítése.

Aki továbbra is Szepes városrészben képzeli el a jövőjét, az mindenben számíthat a városvezetés és a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjének támogatására a településrész fejlesztésével kapcsolatban – tudatták. – Le kell szögeznünk, hogy ha Szepes egy kiürítésre szánt településrész lenne, akkor az önkormányzat a városrész főútját jelentő Sárga dűlőt idén nem aszfaltoztatta volna újra 650 méter hosszban. Debrecen városrészeit mindig egységesen fejlesztjük, legyen az kertváros, belváros vagy lakótelep. Ennek megfelelően Szepesen is folytatjuk megkezdett munkánkat. A Szepesen élők tudják, hogy az a Civil Fórum kéri számon a városvezetést Szepes fejlődésével kapcsolatosan, akik képviselői a költségvetési vitából kimaradva nem támogatták sem az egész város, sem pedig Szepes városrész fejlődését biztosító nagyléptékű útfelújítási programot – zárul a közlemény.

Frissítés: cikkünk megjelenése után Vasadi Mariann e-mailben közölte: szerinte a Fidesz-frakció állítása hamis, ugyanis ő nem ajánlotta megvételre ingatlanát. Ezzel szemben az értékbecslő őt is megkereste, miszerint megvennék házát. 

FR

[Beillesztett cikk: A DK-s Varga Zoltán „táskás emberekről” és „maffiamódszerekről” ]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés