Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

CATL: újabb közmeghallgatás, szigorú szabályok szerint

| 2023. 01. 18. | 13:35:00
A környezetvédelmi főosztály tart fórumot, aminek tárgya kizárólag a környezetvédelmi engedélyeztetés.
CATL: újabb közmeghallgatás, szigorú szabályok szerint
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CATL akkumulátorgyár létesítésében ezekben a hetekben folyó környezetvédelmi hatósági eljárás kapcsán közmeghallgatást tart a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal január 20-án (pénteken) 10 órától a Thomas Mann utca 2/A alatt lévő Család- és Gyermekjóléti Központban. Az esemény addig tart, ameddig a résztvevők fel tudják tenni a kérdéseiket, el tudják mondani az észrevételeiket. A környezetvédelmi főosztály munkatársai, a CATL képviselői, a társhatóságok szakemberei azokra a felvetésekre, amelyek helyben kezelhetők, a fórumon adják meg a választ, a hosszabb eljárást igénylőkre viszont később reagálnak. Az azonban bizonyos, hogy környezetvédelmi szakhatósági eljárás során akár a fórumon elhangzott, akár előzetesen vagy a későbbiekben írásban beérkezett kérdésekre adott válaszoknak benne kell lenni a szakhatóság határozatában.

A fórum helyszínén több mint 300 embernek lesz ülő- és legalább 150 főnek álló helye.

A CATL Debrecenbe történő telepítése igen nagy közérdeklődést váltott már ki eddig is. Ezért a pénteki közmeghallgatás előtt Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja fontosnak tartotta sajtótájékoztatón ismertetni a fórum tartalmát, témáját és jelentőségét.

Szigorú szabályok szerint

– A környezetvédelmi eljárás egy szigorú szabályokhoz kötött folyamat, amelynek kötelező eleme a közmeghallgatás. Ilyen témájú közmeghallgatás Debrecenben már számos esetben volt, ám eddig egyiket sem előzte meg olyan figyelem, mint amilyen az akkumulátorgyár létesítése okán várható – mondta Rácz Róbert, aki megjegyezte, hogy eddig a környeztvédelmi hatósági ügyekben rendezett hasonló közmeghallgatásokon egy és hét fő között volt az érdeklődők száma. A fórum azt a célt szolgálja, hogy az eljárásról a lakosság kapjon tájékoztatást a hatóságtól, és a jelen lévők észrevételeket tudjanak tenni az eljárással és a benyújtott kérelemmel kapcsolatban.

A főispán kitért arra is, hogy érzékelhető, a nyilvánosság előtt összekeveredik az önkormányzat által szervezett lakossági fórum és egy hatóság által hivatalból megtartott közmeghallgatás fogalma. Amíg egy önkormányzati fórumon a témával kapcsolatban bárminek helye van, addig a szakhatóság közmeghallgatásán

csak a szakhatóság vizsgálati körébe tartozó, jelen esetben a környezetvédelemmel, a víz-, a talaj-, a levegő minőségével, valamint a zajszennyezéssel kapcsolatos kérdések, felvetések hangozhatnak el.

Kívánatos lenne, ha az ott lévők el tudnák mondani a konkrét hatósági eljáráshoz fűzött észrevételeiket. Ennek hiányában a hatóság az eljárás során nem tudja azt figyelembe venni. Elemi érdek, hogy a fórum a megfelelő keretek között tudjon maradni.

Rácz Róbert arról is tájékoztatást adott, hogy eddig 100-nál több kérdés érkezett magánszemélyektől, szervezetektől. Az egyik debreceni civil szervezet a kormányhivatalhoz egy komoly, felelős és szakszerű, több tucat kérdésből álló beadványt juttatott el, aminek minden egyes pontja releváns kérdéseket feszeget, és amelynek minden egyes pontjára a hatósági eljárást lezáró döntésben majd vagy ők, vagy a beruházó reagál.

– A szakhatósági eljárás 2022. november 30-án indult; az ügyfél 2022. nov 28-án nyújtotta be a hatósági kérelmet. A közmeghallgatást november 30-án hirdettük meg. Az engedélykérelem áttanulmányozását a munkatársaim azonnal elkezdték, és már önnön maguktól számos kiegészítést kértek az ügyféltől ahhoz, hogy munkájuk során a legprecízebben járjanak el.

2023. február 13-ig döntést kell hozni a szakhatóságnak.

Fontos, hogy a hatósági eljárás során tudjuk a nagyon szigorú európai uniós és az uniós jogrendszeréből a magyarba beépült hatósági regulákat számonkérni az ügyfélen. A kormányhivatal és a szakhatóság az eljárásban drákói szigorral képviseli a polgárok érdekeit. Nem részrehajló, nem szubjektív, hanem teljesen objektív. A szabályok világosak, azok betartásában nincs kompromisszum – szögezte le Rácz Róbert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bocskaikertben fotóztak egy 70 éves keringési idejű üstököst
Bocskaikertben fotóztak egy 70 éves keringési idejű üstököst
Az üstökös szabad szemmel nem látható, de kis teleszkópokkal, binokulárral megfigyelhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.