Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biharkeresztesi dilemma: hová telepítsék a náluk kopogtató cégeket?

Cívishír | 2024. 09. 27. | 17:32:42
Dani Béla Péter újraválasztott polgármester városa következő időszakának terveiről beszélt.
Biharkeresztesi dilemma: hová telepítsék a náluk kopogtató cégeket?
Dani Béla Péter (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A következő öt év feladata egy olyan város kialakítása, amely vonzó a fiataloknak, vonzó a vállalkozásoknak, és lakosságszám tekintetében tartósan növekvő pályára állítja Biharkeresztest. Románia csatlakozása a schengeni övezethez most már belátható időn belül van, és így Biharkeresztes Nagyvárad elővárosaként funkcionálhat. Célunk, hogy a mindezt szolgáló fejlesztések folytatódjanak, elinduljanak, megvalósuljanak – foglalta össze a Cívishírnek Dani Béla Péter, Biharkeresztes újraválasztott polgármestere a küszöbön álló ötéves önkormányzati ciklus legfontosabb feladatait.

Épületek, utak, oktatás

Egy település életében a beruházások nem igazodhatnak a választási terminusokhoz, ezért vannak olyanok, amelyekbe már belekezdtek, de még nem fejeztek be. Ezeket tovább kell vinni. Biharkeresztesen ilyen a négy- és nyolclakásos társasház, valamint az idősek otthona energetikai felújítása, korszerűsítése. A városkörpontban lévő közösségi tér kialakításának is csak az első üteme valósult még meg, a park épülete megújult, de a terület szebbé tételével, virágosításával folytatni kell a munkát.

– A következő időszak fejlesztései között az időrendisége miatt első helyen említem a jövőre 25 éves mentőállomás épületének és környezetének lehetőség szerint pályázati támogatásból történő rendbetételét. Bízom benne, hogy a ROHU-s pályázatunkat kedvezően bírálják el és hozzáfoghatunk a könyvtár korszerűsítésének. Ebben a pályázati konstrukcióban a biharkeresztesi önkormányzat partnere a Bihar megyei könyvtár és a Bihar megyei múzeum. Nálunk a könyvtár épülete, udvara, környezete újul meg teljesen. Lényegében új külsőt kap az épület, energetikai beruházással, napelemek felszerelésével korszerűsítjük, a funkcióit pedig olvasóbarátabbá tesszük. A pályázatunkról decemberben lehet döntés, ha pozitív elbíráslást kapunk, jövőre hozzá tudunk fogni a megvalósításhoz. A város közepén lévő, leromlott állagú volt Titász-épületet visszakapta az önkormányzat, abban fecskelakásokat kell kialakítani, ugyancsak pályázati támogatásból – sorolta a közeljövő fejlesztéseit Dani Béla Péter, akitől megtudtuk azt is, hogy az újonnan felálló képviselő-testület megalkotja majd a gazdasági programját, amelyben további beruházások is szerepelnek. Azt azonban már most tudni lehet, hogy prioritások között lesznek a közutak állapotának javítása, további középületek felújítása, a város sportéletének fellendítése, a közösségi életet továbbfejlesztése. Az oktatás helyzetének megerősítése is a célok között van, azzal együtt, hogy azt a városvezető csak remélni tudja, hogy a középiskola hosszútávon is megmarad, mivel az intézménynek nem az önkormányzat a fenntartója. Ugyancsak szép kihívás a fiatalok helyben tartása, továbbá a már elkerült fiatal szakemberek visszahívásának is meg kellene találni a módját.

Kapcsolaterősítés a vállalkozókkal

Biharkeresztes nyugati oldalán nagy területű, néhány száz embernek munkát adó ipari park van. Ez lehetne nagyobb, sőt jóval nagyobb is, hiszen az autópálya és az országhatár közelsége vonzza a befektetni szándékozókat, no meg munkaerőből sem lenne hiány. Csakhogy az önkormányzatnak már nincs olyan földterülete, amely alkalmas lehet ipartelepítésre, avagy földcsere útján a meglévő ipari park bővítésére. Annak pedig még a gondolata is nagyon távol áll az önkormányzattól, hogy termőföldet sajátítson ki ipari célra. Az ugyancsak a következő öt év feladata lesz, hogy megoldást találjon az újabb és újabb befektetők fogadására. És ha már a gazdaságnál tartunk, a második polgármesteri ciklusát október 1-jén kezdő Dani Béla Péternek feltett szándéka, hogy a biharkeresztesi önkormányzat erősítse a kapcsolatát a helyi vállalkozókkal, hiszen ők az iparűzési adóikkal jelentősen hozzájárulnak a város működéséhez. Velük új alapokra szeretnék helyezni a párbeszédet.

Fókuszban a civilek támogatása

Az országhatár menti kisvárosban élénk kulturális élet folyik és számos civil szervezet is ott van a közéletben. – A kulturális élet sokszínű és pezsgő, nagy merítési lehetősége van az itt élőknek. Kisgyerektől a nyugdíjasig mindenki megtalálhatja azt, ami számára vonzó. Hozzáteszem, hogy ezekre a rendezvényekre el kellene jönni, és nem azt mondani, hogy nincs itt semmi. Ki kellene mozdítani a biharkeresztesieket az otthonaikból, hogy elmenjenek a programokra – vázolta városa kultúrájának jelenlegi állapotát Dani Béla Péter. – A sokszínűséget, pezsgő kulturális életet meg kell tartani, sőt lehet fejleszteni is. Annál is inkább, mert sok civil szervezetünk van. Ők egyre jobban bekapcsolódnak a város életébe, tenni akarásuknak számos jelét adják. A most kezdődő önkormányzati ciklusban összehozunk egy olyan találkozót, amelyre meghívjuk a civil szervezeteket, a kulturális élet szereplőit, és együtt átgondoljuk a város kulturális életében rejlő további lehetőségeket. Civil szervezeteinket támogatjuk, a pénzbeli juttatást évente általában egyszer tudtunk adni. Ezt a támogatást úgy szeretnénk megreformálni, hogy ne csak egyszeri pénzbeli támogatást adjunk, hanem a programokhoz nyújtsunk segítséget. Ez volt ugyan eddig is, de csupán abban merült ki, hogy a közös rendezvényeken egy-egy műsorszámmal a város is hozzájárult a civil rendezvények sikeréhez, mint ahogy a civilek is segítették a város rendezvényeit. Ezek közül a jókat megtartjuk, a legjobbakat továbbfejlesztjük. Mégpedig a széleskörű igények alapján. És hogy ezek melyek lesznek? Ezt egy közvélemény-kutatás során szeretnénk felmérni.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megszakadt a debreceni diadalmenet Székelyföldön
Megszakadt a debreceni diadalmenet Székelyföldön
Először kapott ki a DEAC az új idényben.
Hirdetés
Hirdetés
Új bölcsődét építenek Hajdúszováton
Új bölcsődét építenek Hajdúszováton
Sok a gyerek, szükséges a fejlesztés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tasó Béla végül elhárította, hogy megszavazhassanak a számára 2,8 millió forintot
Vagyonkezelési jogokról is döntöttek az utolsó nyíradonyi testületi ülésen.
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés