Beszagol a disznó Debrecenbe!

Ötödször rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált április 11. és 13. között a Kossuth téren. Nem vándorcirkuszt hoznak a belvárosba: azok a családok, akik az otthon feldolgozott termékeiket kínálják majd a korzón, valóban disznókat gondoznak – Kabán vagy éppen Tetétlenen olyan magas hozzáadott érték készül a mangalicából, amiből angliai Micehlin-csillagos éttermekbe is szállítanak. (Gondolták volna?) Tóth Péter, az idén 20 éves, cívisvárosi központú Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, a Vidékfejlesztési Minisztériummal kötött stratégiai megállapodás része a debreceni esemény, amire egyébként is hazahúz a szövetség szíve, hiszen ide kötődik a mangalica megmentése a fajjal kapcsolatos genetikai munka. Elhagzott: nem pálinkafesztiválra kell számítani, ahol ízlelik a jót az emberek, innen teli szatyrokkal mennek haza. S hol lehetne jobb helyen megvenni a húsvéti sonkát, mint itt?
Nem kell naponta ezt enni, de...
Mivel a sajtótájékoztatón kóstolót is kínáltak tepertőből, disznósajtból, kolbászból, szalámiból, szalonnából és kenőmájasból elkerülhetetlen volt, hogy hamar majd' mindenki tele szájjal beszéljen, így Kósa Lajos polgármester is hamar tányért kért, de előtte még elmondta: a mangalica árán és színvonalán is meglátszik, hogy nem hétköznapi eledel, hanem ünnepi asztalra való, egészséges csemege. A génmegőrzésért, a hungarikumért akkor tehetünk a legtöbbet, ha esszük, bár nem kell ezt enni nap mint nap. – Bármilyen magyar terméket ha pozicionálni szeretnénk a világpiacon, először itthon kell erőssé tenni. A mangalicából készült élelmiszer nem tömegtermék; kézművességgel, gondoskodással, odafigyeléssel fogalmazták újra – mondta.
Fotó: mangalicafesztival.hu
Veégh Attila, a Variomobil Kft. ügyvezetője igazi, tavaszi, napfényes, családi programot ígér a húsvét előtti hétvégére nép- és könnyűzenével.
A teljes programért KATT IDE!
Kövesd a Facebookon is!


















