Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az anyatej a legjobb az újszülöttnek, csecsemőnek

Cívishír | 2024. 08. 01. | 13:11:27
Lehetőleg egyéves korig kapjanak anyatejet a kisgyermekek – hangzott el a szoptatás világhete megnyitóján.
Az anyatej a legjobb az újszülöttnek, csecsemőnek
Aktív programokkal nyílt meg az anyatejhete rendezvénysorozat Debtecenben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szoptatás világhete nyitóeseményét tartotta a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati, valamin Gyermekklinikája a Víztoronyban augusztus 1-jén. Az interaktív programmal szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a szoptatás fontosságára, hangsúlyozva a társadalmi összefogás szükségességét. A családok és az önkéntes segítők összehangolt támogatásával az édesanyákat segíteni a szoptatásban.

Török Olgától, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docensétől megtudtuk: a szoptatás világhetét minden évben augusztus 1. és 7. között több mint 170 országban rendezik meg. A szoptatást támogató világszervezet első ilyen eseményét 1992. augusztus elsején tartotta azzal a céllal, hogy a szoptatással kapcsolatos anyai-, magzati-, újszölött-, valamint anya-gyermek kapcsolat előnyeiről beszéljenek, azokat támogassák. Az egyetem Magyarországon elsőként, Európában másodikként, már 1992-ben kiérdemelte a bababarát címet. Ezt az egészségügyi világszövetség adományozza, azzal, hogy alapvető célként tekint a szoptatás támogatására. 1992-re az egyetem elhivatott szakemberei már megvalósították a bababarát cím egyik legfontosabb kritériumát, az anya-újszülött 24 órás együttlétet. Erre egy a ’80-as évek végén az osztályon kitört járvány irányította rá a figyelmet – azok az újszülöttek, akik folyamatosan együtt voltak az anyával, nem betegedtek meg. Ezt követően az akkori igazgató elrendelte, minden újszülött folyamatosan együtt legyen az édesanyjával.

Fontos a várandóság ideje alatt történő felkészítés a szoptatásra. Erre a klinikán tanfolyamokat szervezünk. A szülés után, ahol lehet, biztosítjuk az aranyóra meglétét, azaz együtt van az újszülött az anyával. Ez segíti a szoptatást, ami pedig ideális kötődés az anya és gyermeke között 

– emelte ki Török Olga.

Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója is hangsúlyozta: az anyatejhez jutás rendkívül fontos a korai kötődés, és az újszülött egészséges fejlődése szempontjából. Régről származó feljegyzések is bizonyítják, hogy az anyatejjel táplált gyermekek a fertőzésekkel szemben ellenállóbbak, jobban fejlődnek. Az anyatejhez hasonló más, biológiailag tökéletes összetételűt anyagot ma sem lehet összeállítani. – Olyan fontos összetevők vannak benne, amelyek az újszülött és a csecsemő fejlődésében optimálisak. Napra pontosan érzi a szervezet, hogy mire van szüksége a csecsemőnek. Kezdetben energiára, majd immunanyagokra, fehérjékre, a tápcsatorna adaptációjára – részletezte a gyermekgyógyászati klinika vezetője, aki a szoptatással kapcsolatos statisztikai adatokkal is szolgált. Eszerint a nők 90 százaléka tartósan szoptatni szeretné gyermekét. Négy-öt hónapnál tovább azonban arra csak 40 százalék képes. 

Aki tartósan anyatejet kapott, később kisebb az esélye a cukorbetegségekre, az elhízásra, az autoimmun- és az allergiás betegségekre, sőt a rákos betegségek prevenciójában is szerepe van 

– tette hozzá.

Kovács Tamás osztályvezető főorvos úgy látja, abban, hogy az anyáknak csupán 40 százaléka szoptat hosszabb ideig, része van a többgenerációs családok megszűnésének. Hiszen nincs meg a tudás, hogy az anya már kisgyermekkorban felkészül arra, hogy ő anyaként gyermeket fog szoptatni. Mindössze az anyai ösztönöknek, a biológiai folyamatoknak kellene szabadteret engedni. Már a terhesség során készülni kell a szoptatás folyamatára. Minden fogamzóképes nő legyen tisztában a szoptatás jelentőségével, erre készüljön, a kórházban a szülés után pedig már csak a technikai finomításra kerüljön sor.

Kovács Judit, a klinika újszülött osztályának munkatársa, és az Életkezdet szakmai egyesület tagja a szoptatás erősebb társadalmi elfogadottságát sürgette. El kell tüntetni a szociális egyenlőtlenségeket, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a szoptatást segítő ismereteket. Ahol arra szükség van, a munkahelyek legyenek szoptatásbarátak, biztosítsák az anyáknak a munka mellett gyermekük szoptatásának lehetőségét. A családokban pedig legyen respektje a szoptató nőnek. Fontosnak nevezte az általa etikátlannak és erőszakosnak tartott gyermektápszer-marketing megszüntetését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A négy közé jutásért játszhat a magyar kézilabda-válogatott
A négy közé jutásért játszhat a magyar kézilabda-válogatott
Spanyolországot három góllal verték Vámos Petráék.
Hirdetés
Hirdetés
Már Debrecenben is elérhető egy fontos szemészeti kezelés
Már Debrecenben is elérhető egy fontos szemészeti kezelés
A betegség kétezer emberből egyet érint.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Európai Bizottság vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét
Figyelemmel követik a helyzetet - írják.
A reálbér-növekedés dinamikus – jelentette ki a pénzügyminiszter
Varga Mihály közölte, továbbra is bővül a magyar gazdaság.
Aszálytérkép: súlyos a helyzet hazánkban
A földek 80 százalékát sújtja kritikus szárazság.
A debreceni önkormányzat milliárdokat költ a zöldterületek fenntartására
A város öt területére 6,79 milliárd forint keretösszeg jut.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.