Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Angol nyelven képzik az űrszakembereket Debrecenben

unideb.hu | 2024. 08. 05. | 14:23:49
Még lehet jelentkezni .
Angol nyelven képzik az űrszakembereket Debrecenben
Angol nyelven is elindul a képzés (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeptembertől már angol nyelven képzik az űrszakembereket a Debreceni Egyetemen. A leendő hallgatók többek között az űrorvostanról, az űrtelemedicináról, az űrgyógyszerészetről és az űrélelmezésről tanulhatnak az UniSpace program részeként. A posztgraduális szakirányú továbbképzés szeptemberben kezdődik, jelentkezni augusztus 12-ig lehet.

Az UniSpace programban 2022 szeptemberében 17 magyar egyetem konzorciumában négy önálló, ugyanakkor összehangolt űrtudományi szakirányú továbbképzés indult. Ezek között a Debreceni Egyetem koordinálásával valósult meg a három féléves Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakemberképzés. Az első évfolyam végzős hallgatói tavasszal vették át okleveleiket. A program most angol nyelven indul, Space Specialist in Life Sciences címen. A hallgatók tanulhatnak például az űrorvostanról, az űrtelemedicináról, az űrmezőgazdaságról, az űrgyógyszerészetről, az űrélelmezésről, illetve az extrém és szokatlan terek környezetpszichológiájáról.

A képzésen a hallgatók többek között az űrhajóst az űrben érő egészségügyi kockázatokkal, élettani hatásokkal foglalkoznak, illetve a hosszabb űrtartózkodás során felmerülnek a táplálkozással, az élelmezés feltételeinek megteremtésévek kapcsolatos kérdések, például, hogy milyen élelmiszert lehet az űreszközben vagy az űrbázison előállítani. Emellett foglalkoznak azzal is, hogyan lehet távdiagnosztikával beteget gyógyítani 

– mondta a hirek.unideb.hu-nak Csernoch László szakfelelős, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

A professzor hozzátette: a képzésben résztvevők olyan tudást szerezhetnek, amely nemcsak az űrben, hanem a Földön is hasznosítható, a lakosság jelenlegi problémáinak megoldásában is segítséget jelenthet.

- A Föld lakossága folyamatosan nő, a környezeti feltételek változnak, az élelmezéssel problémák vannak, éppen ezért keresni kell az innovatív megoldásokat, például, hogyan lehet állati eredetű fehérjét előállítani, kis térfogatban, nagy hatékonysággal. Égető probléma, hogy egyre kisebb a Földön az a terület, ahol növényeket lehet termeszteni. Ugyanez a probléma az űrhajóban, az űrbázison is. Szűkös a terület, de mégiscsak élelmezni kell az embereket. Tehát olyan növények és termesztési technikák kidolgozására van szükség, amelyekkel megoldható, hogy kis helyen, kevés vízzel sok élelmiszert állítsanak elő, lehetőleg olyan növényeket, amelyeknek minél több része hasznosítható, ilyen például a Debreceni Egyetemen kifejlesztett űrpaprika is. Ha ezeket megoldjuk, akkor nem csak a jövőt segítjük, hanem a jelenlegi mezőgazdasági problémákat is kezelni fogjuk – emelte ki Csernoch László.

A hallgatók kiemelten foglalkoznak az űrhajós egészségével is.

Ha sokáig tartózkodik valaki az alacsony gravitációs környezetben, akkor az izmai és a csontjai leépülnek, és amikor visszatér a Földre, hosszabb rehabilitációra van szüksége. Ha belegondolunk, az idős korban is hasonló változások mennek végbe. Sokan csontritkulásban szenvednek, elvesztik az izmaikat, gyengébbek lesznek. Tehát azok a kutatások, amelyek arra irányulnak, hogy az űrhajósoknál hogyan lehetne megakadályozni ezeket a negatív élettani hatásokat, a földi orvoslást is szolgálhatják, eredményeik átkerülhetnek mindennapi orvosi gyakorlatba 

– hangsúlyozta a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Az Általános Orvostudományi Kar Sport- és Űrélettani Tanszéke által koordinált Space Specialist in Life Sciences posztgraduális szakirányú továbbképzésre azok jelentkezhetnek, akik agrár-, orvos- és egészségtudományi vagy természettudományi mesterképzésben (korábban egyetemi szintű képzésben) szereztek diplomát és szakterületükön legalább kétéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Az angol nyelvű önköltséges képzésre augusztus 12-ig lehet jelentkezni a DE Általános Orvostudományi Kar honlapján található online adatlap kitöltésével. A felvételi elbeszélgetést augusztus 28-án tartják, a képzés pedig szeptember 20-án kezdődik. További információ az Általános Orvostudományi Kar honlapján olvasható. Az online képzés a Debreceni Egyetem e-learning rendszerén keresztül, pénteken és szombaton zajlik majd, emellett gyakorlati foglalkozásokon is részt vesznek a hallgatók, például a kecskeméti katonai repülőbázison. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Vogel Soma összesen öt ötméterest hárított.
Hirdetés
Hirdetés
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Hat másodpercet kellett volna kihúzniuk úgy, hogy a labda náluk volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés