Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben

mti | 2024. 08. 06. | 10:17:48
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Sok a panasz a légitársaságokra (Fotó: Wizz Air)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyleti eljárást indított a Wizz Air Hungary Zrt.-vel (Wizz Air) szemben - közölte a GVH augusztus 6-án, kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a GVH a cég foglalási rendszerének szakmai gondosság követelményét sértő működését, valamint a szolgáltatási díjakkal kapcsolatosan lényeges információk elhallgatását gyanítja.

A közleményben felidézték, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2024. augusztus 3-án zárta le legutóbbi eljárását a Wizz Airrel szemben. A vállalkozás elhallgatta, hogy egyes csomagjainak részét képező "többletszolgáltatásokat" külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, emellett pedig a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A GVH eljáró versenytanácsa a fenti jogsértések miatt több mint 307 millió forintra bírságolta a céget. A versenyhatóságnak ezen felül jelenleg is zajlik egy vizsgálata a Wizz Airrel szemben, mivel a cég feltételezhetően fontos információkat hallgatott el az utasok elől.

A GVH most újabb versenyfelügyeleti eljárást indított, mivel gyanúja szerint a Wizz Air valószínűsíthetően nem tesz eleget a szakmai gondosság követelményének, mivel foglalási rendszere nem biztosítja a kiszámíthatóság, és a megbízhatóság érvényesülését a szolgáltatási díjairól szóló tájékoztatási gyakorlatában, ugyanis a különböző eszközökön - például két mobilon vagy mobilon és asztali számítógépen - elérhető azonos szolgáltatások díjai egyes esetekben eltérőek lehetnek - írják a közleményben.

Hozzátették, a társaság ezen felül a honlapján és az applikációjában feltüntetett szolgáltatási díjakkal kapcsolatban feltételezhetően elhallgatja a fogyasztók elől azt a lényeges körülményt, hogy a megjelenített díjakon nem fogja tudni biztosítani a szolgáltatást a foglalási folyamat egésze alatt.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - hívták fel a figyelmet.

Hangsúlyozták, a Gazdasági Versenyhivatal az utóbbi években kiemelt figyelemmel kísérte a légiközlekedés hazai piacát. A nemzeti versenyhatóság 2022 októberében átfogó gyorselemzés (sweep) keretében vizsgálta, hogy a Magyarországon elérhető légitársaságok - ideértve a fapados/diszkont szolgáltatókat - honlapjai, illetve a Magyarországon népszerű jegyár-összehasonlítóweboldalak alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat a jegyeladási és reklámgyakorlatuk során.

Az elmúlt időszakban növekvő számú panasz és bejelentés érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően. A megszaporodott fogyasztói jelzésekre, illetve a légiforgalmi piac működési problémáival kapcsolatos piaci anomáliákra tekintettel Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke hatáskörével élve figyelemfelhívást küldött több, a magyar piacon tevékenységet folytató légitársaság vezetőjének is - tájékoztatott a versenyhivatal.

Több mint 300 milliós bírságot kapott a Wizz Air
A légitársaság jogi lépéseket tesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Vogel Soma összesen öt ötméterest hárított.
Hirdetés
Hirdetés
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Hat másodpercet kellett volna kihúzniuk úgy, hogy a labda náluk volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Németh a rezsiárakról: a háztartások maguktól kezdtek el spórolni az energiafogyasztásukon
Európában egy kétkeresős budapesti háztartásnál csupán Luxemburgban fizeti jövedelmének kisebb hányadát egy család az a gázért és az áramért – hangzott el.
Hirdetés
Hirdetés