Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújváros polgármestere petíciót adott át az államtitkárnak

MTI | 2024. 08. 06. | 15:20:58
Latorcai Csaba szerint csak Hegedűsön múlik, kapnak-e fizetést az önkormányzati dolgozók. +Videó
Balmazújváros polgármestere petíciót adott át az államtitkárnak
Elhangzott, 400 önkormányzati dolgozó megélhetése van veszélyben (Fotó: Hegedűs Péter)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Balmazújváros polgármesterén múlik, hogy kapnak-e fizetést a település önkormányzati dolgozói. Latorcai Csaba augusztus 6-án Budapesten, miután átvette Hegedűs Péter polgármester petícióját, azt mondta,

a minisztérium áttekinti a dokumentumban foglaltakat és segíteni kíván a probléma megoldásában.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat a jogszabályban meghatározott március 15-i határidőig nem fogadta el az idei költségvetését, valamint a tavalyi zárszámadást sem a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére. A törvénysértés miatt eljárás indult a Kúrián, amely még nem döntött az ügyben. Az államtitkár azt mondta, amíg a Kúria nem dönt, addig felfüggesztették a város finanszírozását. Latorcai Csaba felhívta Balmazújváros polgármesterének figyelmét arra, hogy ha "valóban meg akarja oldani a problémát és valóban fontos számára több száz család helyzete", akkor az ügy megoldásának kulcsa az ő kezében van.

Az államtitkár hozzátette: nincs akadálya annak, hogy a polgármester összehívja a képviselő-testület ülését, és "végre jogszerűen meghozza a költségvetési rendeletet", amely után elhárul minden akadály Balmazújváros finanszírozása elől.

Kitért arra, hogy Balmazújváros önkormányzata esetében nem ez az első ilyen problémás helyzet. Az elmúlt évben sem sikerült a zárszámadási rendeletet jogszabályszerűen meghozni, akkor is a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal segített, és végül a főispán hozott saját hatáskörben rendeletet a zárszámadás elfogadásáról, és így rendezte a jogszabályellenes helyzetet. A kormányhivatal most is kész minden segítséget megadni annak érdekében, hogy megszülessenek a jogszerű döntések és az önkormányzat alkalmazottai megkaphassák jogos fizetésüket – hangoztatta Latorcai Csaba.

Hegedűs Péter polgármester újságíróknak azt mondta, valóban nem sikerült időre a városnak az idei költségvetési és a tavalyi zárszámadási rendelet megalkotása a "képviselő-testület diszfunkcionális működése miatt". Ezek nélkül a város nem kapja meg a nettó finanszírozást, amely működésének alapfeltétele – ismertette. A városvezető szerint június 10-én kétszer egymás után sikertelen képviselő-testületi ülés volt. Arról, hogy ez mennyire volt szabályszerű, a Kúria hivatott dönteni. Elmondása szerint törvényesen meghozott rendelettel rendelkezik Balmazújváros és így jár a városnak a nettó finanszírozás. A most átadott petíciójuk is erről szól, hogy a város azonnal kapja meg a működéshez szükséges finanszírozást.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormányzati bürokraták miatt 400 állami alkalmazott, Balmazújváros önkormányzatának köztisztviselői, közalkalmazottai második hónapja nem kapják meg a bérüket. "Én ezt egy szánalmasan kisstílű politikai csatározásnak tekintem", ami miatt 400 önkormányzati dolgozó megélhetése van veszélyben, és az ő helyzetüket hangulatkeltésre használja a kormány – mondta. "Amíg a miniszterelnök és a közigazgatási elit a most éppen növekvő fizetéseikből meg tudnak élni, lenne módjuk a megoldásra, csak széttárják a kezüket, mondván, nem tudnak mit tenni, mert a jog nem engedi a fizetések utalását" – fogalmazott.

Felvetette, hogy ha a versenyszférában van bérgarancia alap, akkor az állam esetében miért nem lehet előlegként utalni a fizetéseket, amely egy előre kalkulált, fillérre kifizethető költségvetési tétel.

Balmazújvárosi pénzkeresés: közleményt adott ki a minisztérium
Amíg nincs szabályosan elfogadott zárszámadás és költségvetés, addig nincs pénz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Drámai csatában jutott a négy közé a vízilabda-válogatott
Vogel Soma összesen öt ötméterest hárított.
Hirdetés
Hirdetés
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Továbbjutás helyett kiesés: amatőr hibát vétett a címvédő
Hat másodpercet kellett volna kihúzniuk úgy, hogy a labda náluk volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés