„Vérdíj” nincs, szabadon mangalicázhat Debrecen

A mangalicafesztiválok jubileuma lesz az áprilisi, debreceni esemény, hiszen az épp a 10. készül. Debrecenben ugyan még csak a 3. alkalommal lengi be a sült malac illata a Kossuth teret április 13. és 15. között, de Budapest és Szombathely is vendégül látja a mangalicafesztivált egy-egy hétvégére.
Papp László alpolgármester az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a városnak mind turisztikai, mind a közösségi élet szempontjából fontos ez a rendezvény. A tenyésztés tudásközpontja Debrecen-emelte ki. Nem véletlenül: 20 évvel ezelőtt Tóth Péter (a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke) mentette meg az utolsó mangalicapéldányokat, és keltette új életre ezt az őshonos állatot. Tóth Péter hozzátette: valóban Debrecenben van a genetikai központ. Nem csak az állatok tartásával, eladásával foglalkoznak, hanem a szántóföldtől az asztalig követik a termék sorsát. Céljuk, hogy előnyös helyzetbe hozzák az őshonos fajokat. Ennek része a mangalicafesztiválok rendezése is.
A fele külföldre megy
Ezeken a fesztiválokon kapcsolatokat is lehet építeni: a vásárló ugyanis itt azoktól veszi a terméket, akik tartják és feldolgozzák az állatot. Hozzátette: az ország egész területén kb. 110 mangalicatenyészet van, 6 ezer 500 törzskönyvezett tenyészkocával. Az állomány döntő része azonban a Duna innenső oldalán van. 50-60 ezer hízóból nagyjából 20 ezer megy évente a vágóhídra, de a késztermék mintegy fele külföldön talál vevőre. Japán, Spanyolország, Németország, Belgium, Ausztria: ezekben az országokban szívesen vásárolják a mangalica húsát és a belőle készült egyéb termékeket. A levágott sertések jelentős része házi vágásokon, fesztiválokon leli halálát, de ezzel párhuzamosan egyre nagyobb érdeklődés a legnívósabb éttermekben is a mangalicahús iránt.
Piac is lesz
Veégh Attila, a Choco Hungária Kft. ügyvezetője elmondta: 11 tenyésztő vesz részt a debreceni fesztiválon, mintegy 100 kilogrammnyi terméket hoznak magukkal. Idén először kis piacrészt alakítanak ki, ahol egyéb kézműves gasztronómiai termékeket lehet majd vásárolni: például sajtokat, olajakat. A megszokott módon ismét lesznek karámban mangalicák (élve), és nyársra húzva (sütve). Hozzátette: átlagosan 15 ezer látogatóval számolnak, de mivel a fesztivál ingyenes, így csak becsléseik vannak az előző évekről.


















