Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A temetkezést drágítja a minimálbér emelkedése Berettyóújfaluban

Cívishír | 2024. 01. 25. | 14:03:04
Az önkormányzat engedett a temetkezési vállalat kezdeményezésének.
A temetkezést drágítja a minimálbér emelkedése Berettyóújfaluban
A Csendes Temető ravatalozója Berettyóújfaluban (Fotó: Magánarchívum)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsz százalékkal emelkedik egyes temetői szolgáltatások ára februártól Berettyóújfaluban; a díjemelést kezdeményező Platinum Hajdú-Bihar Vármegyei Temetkezési Vállalat arra hivatkozott, hogy különben nem tudnak lépést a minimálbér összegének évről évre történő növekedésével.

A berettyóújfalui képviselő-testület január 25-én döntött a díjemelésről. Az ülésen Kari Irén, a cég igazgatója kiemelte, a változtatás nem az összes temetkezési szolgáltatást, hanem csak kifejezetten az elhunytak sírkerten belüli elhelyezésével összefüggő fizikai munkavégzéseket illeti. Így a sírásást, a ravatalozást, a visszahantolást, a temetőn belüli halottszállítást stb. A dolgozókat meg kell fizetni, azonban a vállalat bevételei nem nőnek olyan mértékben, ahogyan a minimábér és a garantált bérminimum – közölte Kari Irén. Előbbi a 2019-es 149 ezerről 266 800 forintra, utóbbi 195 ezerről 326 ezer forintra emelkedett. A temetői díjakat egyébként az elmúlt 10 évben csak egyszer, tavaly emelték Berettyóújfaluban.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 8 ezerről 15 ezer forintra emelkedjen az anyakönyvvezetői díj a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések esetében (csakúgy, mint a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése során). Ehhez a díjhoz hét éve nyúltak utoljára.

A város pályázatot nyújt be a Kabos Endre Sportcsarnok korszerűsítésére a Magyar Kézilabda Szövetséghez (MKSZ). Az önerőt nem igénylő, 30-300 millió forinttal kecsegtető kiírást felhasználva szeretnék korszerűsíteni a 30 éves létesítményt, amelyre 2018-ban ugyan költöttek a rezsi csökkentése érdekében, de így is maradt cserélnivaló (szociális blokkok, öltözők felújítása, hőszivattyú, napelem elhelyezése, kondigépek, új kapuk beszerzése stb.). Cserébe  az önkormányzatának 15 éven át térítésmentesen át kell adnia az MKSZ számára a csarnokot meghatározott idősávokban. Mivel a városnak van kézilabda klubja, a csarnok átfogó felújításának az egyesület lenne az elsődleges haszonélvezője.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecenben a nők viszik a prímet. Le a kalappal!
Debrecenben a nők viszik a prímet. Le a kalappal!
A Debreceni Sportiskola négy kiválóságáért szurkolhatunk az olimpián.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megnyitott Debrecen legújabb tető és szigetelés szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Ha nem lépnek az üzemanyag-kereskedők, akkor beavatkozik a kormány
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan és igazságtalan a helyzet.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.
Hirdetés
Hirdetés