Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban

Cívishír | 2024. 09. 06. | 16:40:04
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
Komoly városfejlesztési tervekkel vág bele negyedik poégármesteri ciklusába Tóth Ferenc, Komádi első embere (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A következő öt évben Komádi város vezetése a népességmegtartást, népességgyarapodást tűzte ki célul, és ehhez ki-ki a maga területén tud hozzátenni. Az önkormányzat az ipari park által próbál munkahelyeket idehozni, a helyi infrastruktúrával úgy ellátni a várost, hogy az ott élőknek a maga szintjén mindent kielégítő és komfortos életfeltételeket adjon. Ehhez a közintézmények hozzáteszik a szolgáltatásaikat, köztük a gyermekintézmények a magas színvonalú oktató- és nevelőmunkát. Ebben hangsúlyos szerepet kap a múlt értékeinek megőrzése és továbbadása, az identitás erősítése. És hogy mindehhez a lakosság partnerként viszonyul-e? Természetesen! Hiszen akik a hamarosan leköszönő képviselő-testület tagjai közül indultak a június 9-i helyhatósági választáson, mindannyiójukat beszavazta a városvezetésbe Komádi választóközössége. Ez pedig egyfajta elismerése az eddigi munkájuknak, bizalom a jövőre nézve.

Tóth Ferenc, az október elsején immár negyedik polgármesteri ciklusát kezdő városvezető egyértelműen a bizalom jelének tulajdonítja a június 9-i választás eredményét. Mint fogalmazott,

az elmúlt közel másfél évtizedben a városfejlesztéssel, az oktatásban, kultúrában, programokkal, szolgáltatásokkal igyekeztek sajátos arculatot adni Komádinak. Mégpedig azért, hogy az ott élők egyre jobban otthonuknak érezzék településüket, továbbá ehhez a maga tehetségéhez, lehetőségéhez képest mindenki tegye hozzá azt, amit tud. 

Ez pedig egy egységes lelkületet adhat Komádinak, ami továbberősíti a kötődést, a lokálpatriotizmust. Ezzel pedig a következő önkormányzati ciklus még eredményesebb lehet.

Ott az ipari park

– A képviselő-testületben nem volt jelentős változás. A nyolc tagból hatan újraindultak, őket megválasztották a város lakói. Ez egyfajta visszajelzés, hogy elégedettek a munkánkkal, nem dolgoztunk rosszul az elmúlt öt évben. Ketten egyébként az életkoruk miatt nem indultak már. Bízom benne, hogy a következő négy és fél évben ugyanilyen összefogással, közös munkával továbbra is előre tudjuk vinni a város ügyeit – mondta elöljáróban Tóth Ferenc polgármester, akit a következő időszak feladatairól kérdezte a Cívishír. – A választási kampány alatt is hangsúlyoztuk munkatársaimmal, a képviselő-testület tagjaival, hogy szeretnék folytatni azt, amit az előző három ciklusban már végigvittünk. Ebben hangsúlyos szerepe van az infrastruktúra fejlesztésnek, amelyben a korábban elnyert pályázati támogatások révén a következő hónapokban nagy dolgok lesznek Komádiban. Folytatjuk a belvízelvezető-rendszer korszerűsítését és építését, továbbá a Petőfi, a Fő és a Bethlen utca közötti területen teret alakítunk ki, a víztorony környékét parkosítjuk. A közbeszerzések tartanak, és ha ezekkel nem lesz gond, még az idén elkezdődnek a beruházások. Ha pedig az időjárás is úgy alakul, a víztorony környéki parkosítás már az idén befejeződhet. A művelődési ház bővítésének tervei engedélyeztetés alatt vannak, és ha minden jól megy, novemberben már ott is közbeszerzést indíthatunk, és annak eredményétől függően jövő tavasszal hozzáfoghatunk az érdemi munkákhoz – részletezte a már elindított városfejlesztési beruházásokat a polgármester, aki hangsúlyosan beszélt a munkahelyek lehetőségeiről is. Ezek között természetesen a legfontosabb a város saját ipari parkjának benépesítése. Itt nem feltétlenül a nagyberuházókban gondolkodik Komádi vezetése, hanem akár már 20-30 embert foglalkoztató egységekben is, a lehető legtöbb helyi munkalehetőség megteremtése érdekében. Ez pedig – véli Tóth Ferenc – leginkább Debrecen és környékének telítődésétől függ. Nagyon szeretnék, ha felfedeznék, észrevennék az itt élők és a potenciálisan ide költözők, hogy 45 perc alatt elérhető Debrecen, és amint megépül Berettyóújfalu nyugati elkerülője, ez az idő 35 percre csökken. Most is ingáznak munkavállalók Szarvasra, Orosházára; ezek a városok 100 kilométeres távolságban vannak Komáditól, és utaznak munkába Debrecenbe kisbuszokkal is. Ez utóbbit nagyobb léptékben is lehet majd művelni a későbbiekben.

– Fontos, hogyan tudjuk hasznosítani a visszakapott gyermekotthon most még leromlott állapotban lévő épületeit és közel kéthektáros területét. Szeretnénk bővíteni a helytörténeti kiállításnak helyet adó Széll-házat. Megvásárolt az önkormányzat egy régi gazdaházat, abban kemencét építünk, körülötte gazdasági udvart alakítunk ki, hiszen lassan Komádiban is kuriózum a kertművelés és a háziállattartás. A csoportok, iskolai osztályok, kisebb közösségek révén élettel töltenénk meg a helytörténeti bemutatóhelyeket. Persze a felújítások javarészben pályázati támogatásokból futnának, mint ahogy a nevelőotthon épületeinek rekonstrukciója sem megy másként. Ugyanakkor a várható változásokra is fel kell készítenünk a várost. Ide tartozik az éghajlatváltozás, annak következményeivel. A vegetációs időszakban állandósult aszály és forróság miatt váltani kell a termények szerkezetében. Az önkormányzat nagyon kicsiben gazdálkodik, csupán néhány tucat hektáron, de látjuk, már nem lehet elérni a korábbi terméshozamokat. Ugyanebben a cipőben járnak a gazdák, akik, ha igénylik, a városháza tanfolyamok szervezésével szívesen segít a problémák megoldásán. Az öntözési lehetőséget jól ki lehetne használni, amit a gazdák összefogásával lehetne leghatékonyabban, legkönnyebben megvalósítani. Az önkormányzat megoldást nem tud adni, viszont a megoldáshoz a segítséget biztosíthatja. Például helyet ad fórumoknak, továbbképzéseknek – részletezte korunk egyik legnagyobb kihívására Komádi tervezett válaszát.

Tóth Ferenc az önkormányzat fenntartásában lévő gyermekintézményekről elismerően beszélt. Pozitívum, hogy Komádi lakosságszám-csökkenésének ellenére a bölcsődében és az óvodában is sok a gyerek, tehát a legfiatalabb korosztály létszáma nem apad. A szakmai programokat a képviselő-testület minden évben tárgyalja, és azt megismerve látja, a helyi hagyományokat, értékeket óvják, és azokat megismertetik a gyerekekkel. Ugyancsak fontos szerepet kap a környezetvédelem. A komádi óvoda országosan is ismert, elismert zöld bázisóvoda, és ez a szemlélet a bölcsőde nevelési rendszerben is hangsúlyos szerepet kap.

Komoly városfejlesztési tervekkel vág bele negyedik poégármesteri ciklusába Tóth Ferenc, Komádi első embere (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Gyulai Zsolt egyedüli jelölt volt a tisztségre.
Hirdetés
Hirdetés
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
A miniszterelnök újságírók előtt beszélt erről.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az LMP szerint meg kell állítani a kormány debreceni ámokfutását
A „15 legkárosabb kiemelt kormányzati beruházásról” szólt a párt politikusa.
Szolgáltatóház épülhet Tégláson
Rendezvények otthonául is szolgál majd.
Népszavazási kezdeményezés: a debreceni akkumulátorgyár is érintett
Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese mindenkit aláírásra buzdít.
Porzik a táj, nagy az aszály – 390 ezer hektáron gond van
Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot.
Debreceni Színészház: megváltozott a terv
A felújítás elmaradt, a maradás kétséges, a polgármester nyugtat.
Támogatott tartalom
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.