Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota

btkkft.hu | 2024. 03. 11. | 09:19:09
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ugyan sok eszközről elmondható, hogy az évtizedek technológiai fejlődése nyomott hagyott rajta, de talán egyik kínálata sem mutat annyira letisztult képet, mint a kompresszoroké. Idáig persze hosszú út vezetett, de úgy tűnik mára nem is lehetne optimálisabb a helyzet.

Múlt, jelen és jövő

A technológiai megoldások terén az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott. Ez talán kevésbé érzékelhető folyamatában, de ha belegondolunk, hogy ezelőtt 20 évvel milyen eszközöket és platformokat használtunk a mostaniakhoz képest, egészen megdöbbentő eredményre jutunk. Ez pedig természetesen a különböző eszközöket és berendezéseket is érinti, így a kompresszorokat is, melyek szintén nagy változásokon estek át a történetük során.

A több évszázaddal ezelőtti felbukkanáshoz képest azonban sok idő kellett az innovációhoz. A levegő kompresszor történelem legaktívabb időszaka az 1970-es évektől kezdődően datálható, ekkoriban fektette le ugyanis az olasz FIAC gyár a mai eszközök alapjait. A megjelenő hordozható, kompakt vagy épp csendes modellek mellett természetesen a nagyobb, ipari léptékű berendezések is fejlődtek. A levegő kompresszor lényegi részét képező működési elv is sok változáson esett át, míg eljutottunk a mai, letisztult kínálatig.

Két termékcsoport, teljes lefedettség

A levegő kompresszor fejlődéstörténet mára tehát elérte azon szakaszát, mikor az alapok változtatása nélkül lehet képes tovább fejlődni, beépítve a újabb technológiákat és megoldásokat a már meglévő struktúrákba. Ritka az, hogy egy termékből mindössze két típus képes legyen lefedni a felhasználók teljes skáláját, azonban a levegő kompresszorok területén épp ez történik. A csavarkompresszorok az ipari termelésben, a dugattyús kompresszorok pedig a háztartásokban teljesítenek szolgálatot.

A két kategória között természetesen létezik némi átjárás, még ha egyirányú is. A kínálat azonban a végletekig optimalizált, így inkább azt tanácsolhatjuk, hogy mindenki az alkalmazási területének megfelelő kategóriába tartozó készülékek között tallózzon. Az lényegében garantált, hogy a rá szabott feladatot az összes levegő kompresszor elvégzi, a költséghatékonyság tekintetében azonban érdemes megfontolt döntést hozni.

Mi jöhet még ezután?

Ha azt vesszük alapul, hogy a levegő kompresszor evolúciós lépcsői milyen meredekséggel emelkedtek a magasba az elmúlt évtizedekben, egyenesen következne az, hogy ugyanilyen ugrásszerű fejlődést tapasztalunk majd a következő 20-30 évben is. Ez azonban nagy valószínűséggel nem így lesz, hiszen az alapok rendkívül szilárdak, a struktúrák és technológiai megoldások pedig beváltak. A fejlődésre persze mindig van tér, így várhatóan a levegő kompresszorok finomhangolása sem marad el.

Ennek ékes lenyomatai például korunk legmodernebb csavarkompresszorai, melyek már invertereket alkalmaznak, vezérlésükért pedig mikroprocesszor felel. Ezek a berendezések már probléma nélkül illeszthetők be az automatizált gyártósorokba, mely az ipari szereplők részéről lényegében alapvető elvárássá vált. Hogy mit hoz a sűrített levegő jövője, nehéz pontosan megmondani. Ezek a levegő kompresszorok azonban ugyanúgy itt lesznek, hogy teljesítsék feladatukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Utoléréses baleset Debrecenben
Utoléréses baleset Debrecenben
A Hétvezér utcán történt baleset.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.