Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kánikula nem játék - munkavédelmi ellenőrzéseket tartanak

MTI | 2024. 06. 17. | 18:05:27
A szabadban dolgozók számára különösen nagy az egészségi és biztonsági kockázat.
A kánikula nem játék - munkavédelmi ellenőrzéseket tartanak
A hirtelen jött nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel (Fotó: Illusztráció/Freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.

A számos tanácsot tartalmazó ismertetőben felhívják a figyelmet arra, hogy bármilyen kapcsolódó kérdéssel segít a minisztérium által működtetett munkavédelmi tanácsadás, a munkavedelem-info@ngm.gov.hu. mailcímen, illetve a 06-80/204-292 zöld számon, amely kedden és csütörtökön hívható 8:30 és 16:00 óra között.

A hirtelen jött nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja - írták.

Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre. A tartós meleg környezeti hőmérséklet (magas napi középhőmérséklet) és a fizikai munka a szervezetben többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak - például hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta - kialakulásának kockázatát.

A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka - a szükséges megelőző intézkedések hiányában - a szellemi éberség alacsonyabb szintjével, csökkenő mértékű elővigyázatossággal és fizikai teljesítőképességgel járhat együtt - tették hozzá. A szabadban dolgozók számára különösen nagy az egészségi és biztonsági kockázat.

A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére - hívják fel a figyelmet.

A munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok (K)EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.

A munkahelyek klímájának értékelésére a klímaindexek szolgálnak: effektív hőmérséklet (EH) és korrigált effektív hőmérséklet (KEH). Az EH egyidejűleg figyelembe veszi a levegő hőmérsékletét, a levegő relatív páratartalmát és a légáramlási sebességet, a KEH a hősugárzással is számol az előbbieken felül. Így előfordulhat, hogy közel 30 Celsius-fokos léghőmérséklet mellett sem haladja meg a (K)EH a 24 Celsius-fokot.

A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani. Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül,  óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni.

Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholt, a magas koffein és cukor tartalmú italokat. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni. Munkaszervezéssel kell biztosítani, rendszeresen legyen pihenőidő, amit lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsenek a dolgozók - ismerteti a tájékoztató.

Többek között javasolják azt is: az munkáltató az intézkedésekről kérje ki az egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is, a munkavédelmi oktatás térjen ki a veszélyforrások és a szükséges megelőző intézkedésekre. Készítsék fel a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni. A munkavállalók közül javasolt kijelölni olyan személyt, aki felügyeli a megelőző intézkedések betartását.

Szabadban számos különös szabály javasolt: a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, 11-15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

A munkavédelmi hatóság (a munkáltató telephelye/munkavégzés helye szerint illetékes, munkavédelmi feladatkörében eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatal) fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a nyári melegben a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a munkahelyeken - áll a tájékoztatóban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Jelen állás szerint három debreceni atléta indulhat az olimpián
Jelen állás szerint három debreceni atléta indulhat az olimpián
Kozák Luca, Kerekes Gréta és Klekner Hanga képviselheti a cívisvárost Párizsban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.