Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A diákok önbizalmát is építette a Péchy karrierhete

Cívishír | 2023. 12. 08. | 11:57:44
A pályakezdéshez, a karrierépítéshez kaptak hasznos tanácsokat az egyhetes eseményen.
A diákok önbizalmát is építette a Péchy karrierhete
A diákok tapasztalatot gyűjthettek (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az életpályához szükséges készségek fejlesztése, a diákok széleskörű karriertámogatása, valamint az életpálya tervezése volt a célja a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Péchy Mihály Építőipari Technikumának december 4. és 8. között első alkalommal megtartott karrierhétnek. Az eseményen a tanulók és oktatóik számos interaktív előadáson szerezhettek élményeket, valamint személyesen találkozhattak több vállalati partnerrel, akik a karrierutakon való eligazodásban nyújtottak segítséget. A karrierhét zárásaként december 8-án délelőtt Racz Nóra, a DSZC kabinetvezetője, Nagyné Pálinkás Anikó, a Péchy Mihály Építőipari Technikum igazgatója és Sipos Laura, a vendéglátó oktatási intézmény diákönkormányzatának elnöke értékelő beszélgetést tartott.

Racz Nóra (Fotó: Cívishír)

Segített a mesterséges intelligencia

– A hét, amely bemutatta, hogy milyen széles körű lehetőségek várnak a Péchyben végzett diákok számára különleges és egyedi volt az iskola életében. A karrierhetet azért rendezte meg a szakképzési centrum, hogy a diákoknak hasznos és alkalmazható tudást, élményt adjanak, amivel egyrészt megerősítik a korábban meghozott döntésük helyességét, másrészt pedig a tanulmányaik végeztével magabiztosabban tudjanak kilépni a munka világába. Ez egy hosszútávú folyamat, amivel a héten inspirációt adtak, és hogy miként tudnak majd gazdálkodni az itt szerzett ismerettel, az a tanulókon múlik, hiszen a jövőt, és nem csak képletesen, ők építik – beszélt a karrierhét jelentőségéről Racz Nóra,

aki javasolta a záróeseményen jelenlévő diákoknak, ne féljenek kérdezni, felfedezni, kutatni, mert a legnagyobb felfedezések a komfortzónán kívül vannak.

A kabinetvezető elárulta, a záróeseményre készülve a mesterséges intelligenciát is segítségül hívta azért, hogy mi mindent tanácsolhat még az életpályájuk küszöbén álló diákoknak. Például szakmájuk iránt legyen bennük elkötelezettség és elhivatottság, találják meg az őket legjobban érdeklő területeket. Ezek az erőforrások segítik megtartani az úton őket, ha nehézségekbe ütköznek. Tanuljanak folyamatosan, hiszen a körülöttük folyamatosan változó világgal lépést kell tartaniuk. A szakmájuk is változik, ezért a személyes kompetenciákat és készségeket fejleszteni kell, például azt, hogy miként tudnak csapatban dolgozni, problémákat megoldani.

Ugyanakkor a kapcsolati tőkeéjüket is meg kell alapozni, azt is fejlesszék a szakmai fórumokon való részvétellel, tapasztalt szakemberekkel való kapcsolattartással.

Sok érdeklődőt vonzott a karrierhét (Fotó: Cívishír)

A szakmai sikerük érdekében elengedhetetlen az egészség és a kiegyensúlyozottság. Ennek jegyében törekedjenek az egészséges életmódra, hiszen az egészséget már most meg kell alapozni, ez azonban egy később megtérülő befektetés. – A karrierhét legfontosabb üzenete azonban az, hogy legyetek büszkék a választott szakmátokra. Elismert, mély szakértelemmel bíró szakemberekké válhattok, sikeres karrierutat járhattok be. A sikerhez vezető út azonban nem mindig a legegyszerűbb, és ha szükségét érzitek, kérjetek segítséget – zárta gondolatait Racz Nóra.

Sipos Laura a hét élményeiről beszélt. Kiderült, a diákok számára nem volt egyszerű összehangolni a karrierhét programjait és az iskolai tanulást, de az már az elején egyértelmű volt számukra, hogy itt az élethez, a munkájukhoz kapcsolódóan olyan információkkal gazdagodhatnak, amelyekre a technikumi tanulmányaik során máshol nem tehetnek szert.

Találkoztak cégvezetőkkel, az iskolájuk volt tanulóival, akik saját életútjukon keresztül mutatták be a karrierlehetőséget. Emellett önismeretre tehettek szer, és kiderült számukra, hogy az akarat, a céltudatosság és a kitartás nélkül nem lehet elérni a kitűzött célt, aminek a megvalósítását a lehető leghamarabb el kell kezdeni.

Mindent egybevetve leszögezhető: a siker senki számára nem lehetetlen.

Nagyné Pálinkás Anikó igazgató összefoglalta és bezárta a hét programját. Beszélt a DSZC életében 2015-ben kezdődött új fejezetről, majd a 2020-as változásról, amikor a jogszabályi és tartalmi háttér megújulásával egyre nagyobb szerepet kaphattak a gyakorlati képzések, hogy ne csak a szakmára, hanem a karrierépítésre is készítsék fel a diákokat. Ezeket beépítették a tananyagba, és ma már elsajátíthatják a projektmunkát, a csapatban való együttműködést is azért, hogy életközelben is megismerjék a választott szakmájukat. Az iskola létszáma az elmúlt években 560-ról 750-re növekedett. A korábban elkezdett folyamatra erősített rá programjaival a karrierhét. Szakemberek, a duális képzés partnerei, sikeres szakmai pályát bejárt volt diákok beszéltek a lehetőségekről, adtak hasznos tanácsokat a pályakezdéshez, a munkavállaláshoz. A diákok írtak próbaönéletrajzot, vettek részt próba felvételi elbeszélgetésen. A programok egy szűk részén a szülők is ott lehettek. Az egy hét alatt 24 gazdálkodó egység látogatott el a Péchybe.

Nagyné Pálinkás Anikó kiemelte: fontos, hogy mindenki tisztában legyen a képességeivel, lehetőségeivel, és ennek függvényében reális célokat tűzzenek ki. Összegzésként elmondta, hogy a most záruló első karrierhét tapasztalatainak birtokában az iskola a következő években még nagyobb sikerrel szervezheti ezt a programot.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés