Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék elutasította az LMP azonnali jogvédelmi kérelmét

| 2023. 05. 26. | 12:22:00
A párt közleményben tudatta: fellebbez.
A Debreceni Törvényszék elutasította az LMP azonnali jogvédelmi kérelmét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja és a Védegylet közösen nyújtott be azonnali jogvédelmi kérelmet a debreceni CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyével szemben, melyet a Debreceni Törvényszék a napokban elutasított – tudatta a párt május 26-án.

Az LMP szerint elfogadhatatlan a törvényszék határozata, ugyanis az azonnali jogvédelmi kérelem célja a beruházás leállítása mindaddig, amíg nincs érvényes döntés a megtámadott környezethasználati engedélyről. 

A két szervezet beadványában azzal indokolta a jogvédelem iránti kérelmet, hogy „megőrizze a környezet jelenlegi állapotát, hiszen a tervezett beruházás nagymértékű környezeti állapotromlással jár, illetve a felszín alatti vízbázis jelenlegi gyenge állapota is tovább romlik majd a beruházás következtében”.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan a törvényszék határozata, és az ellen fellebbez.

[Beillesztett cikk: „Debrecen nem juthat Detroit sorsára!” - a belvárosi tüntetésen jártunk]

„Sem a debreceni CATL, sem az Eve Power-gyár nem épülhet meg, hiszen Magyarország a klímaváltozás ily' fokú gyorsulása mellett, és az energiaválság közepén nem engedheti meg magának, hogy ilyen energia- és vízzabáló gyárakra használja el erőforrásait kizárólag azért, hogy pár külföldi nagyvállalat megtömhesse zsebeit az Orbán-kormány által számukra biztosított adóparadicsomi állapotoknak köszönhetően” – írták.

Megkérdeztük, miért utasították el a kérelmet

A végzés nem jogerős ellene a közléstől számított 8 napon belül fellebbezésnek van helye. A bíróság az arányosság elve alapján, a közérdek és valamennyi fél szempontjából azt mérlegelte, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása nem okoz-e súlyosabb hátrányt, mint amilyennel az azonnali jogvédelem biztosítása járna – tudtuk meg Dobó Dénestől, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivőjétől.

A bíróság álláspontja szerint azonnali jogvédelemnek abban az esetben van helye, amennyiben a felperes részletesen előadja annak indokait, valószínűsíti a határozatból eredő hátrányok mértékét, annak aránytalanságát, összevetve a határozat hatályosulásához fűződő közérdekekkel vagy más személyek magánérdekével.

Az azonnali jogvédelem alkalmazásának ugyan lehet célja az eredeti állapot fenntartása, ugyanakkor ennek szükségességét okiratokkal, hitelt érdemlő bizonyítékokkal szükséges alátámasztani.

A környezetvédelemmel kapcsolatos közérdekre a felperes – amennyiben e célra létrejött társadalmi szervezetnek minősül – valóban hivatkozhat.

Emiatt általánosan nem ellentétes közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (továbbiakban Kp.) 50. § (1) bekezdésében írtakkal az, hogy kérelmet terjeszt elő azonnali jogvédelem iránt, ugyanakkor nem elegendő csak hivatkozni a jogvitára okot adó állapot fenntartásának szükségességére, hanem annak indokait részletesen meg kell jelölni.A felperes kérelme szerint közös érdek az eredeti állapot megőrzése a jogvita elbírálásáig, amely csak a további befektetések révén fordítható vissza.

A felperes ugyanakkor nem jelölte meg, hogy a fennálló helyzet miért tekinthető jogvitára okot adó állapotnak, azt sem adta elő, hogy milyen az a jelenlegi állapot, amit meg kellene védeni és az sem derült ki, hogy a visszaállítás mennyiben arányos vagy aránytalan a területen folyó kivitelezési munkák felfüggesztéséhez képest.

Az sem világos a kérelem alapján, hogy a határozat és a környezetet érintő jelenlegi kivitelezési tevékenység mennyiben van összefüggésben, a halasztó hatály elrendelése egyáltalán alkalmas volna-e annak megakadályozására, hogy a területen munkálatok végzésére kerüljön sor. A felperes előadta, hogy a per jelen szakaszában nem tud olyan bizonyítást lefolytatni, ami a per érdemi eldöntéséhez szükséges, de álláspontja szerint ez az azonnali jogvédelemhez nem is indokolt. A tervezett beruházás vízfelhasználásával, a vízkészletek használatával és a vízbázisok sérülékenységével, illetve az ökológiai hálózat területén lévő ökológiai folyosók érintettségével kapcsolatosan előadta, hogy a beruházások által okozott hatások szerinte visszafordíthatatlanok, így ezen káros hatások nem orvosolhatók, csupán megelőzhetők.

Előadása szerint a létesítmény illékony szerves vegyület kibocsátása a környezetre káros hatással járhat.

A felperes által előadottak a gyár esetleges majdani működéséhez kapcsolódnak, ugyanakkor jelenleg köztudomásúlag az üzem tényleges megvalósításának csak kezdeti lépései zajlanak. Az üzem működése csak évek múlva várható. Emiatt jelenleg nem vonható le olyan következtetés, hogy a Kp. 50. § (1) bekezdése szerinti közvetlen hátránnyal fenyegető helyzet állna fenn.

A felperes maga is utalt rá a beadványában, hogy az üzem működése a közeli jövőben nem várható. Ellentmondásos is a felperes kérelme, ugyanis álláspontja szerint az azonnali jogvédelem nem akadályozná a létesítmény felépítését, ehhez képest ugyanakkor a felperes szerint a jelenlegi állapot fenntartása érdekében terjesztette elő a kérelmet.

A felperes ezen túl azt sem jelölte meg, hogy milyen további engedélyek beszerzésétől tart, amelyek hátrányos következménnyel járhatnak a környezet állapotára nézve.

A sérelemnek nem egy további, majdani, hanem közvetlenül a keresettel vitatott közigazgatási cselekményből kell következnie, a sérelmezett helyzet pedig nem lehet hipotetikus, annak ténylegesen fenn kell állnia a támadott közigazgatási döntés következtében.

A bíróság álláspontja az, hogy a jogvédelem – mint kivételes kedvezmény – alkalmazásához az oksági kapcsolatnak közvetlennek és ténylegesnek kell lennie.

A vízbázis érintettsége kapcsán a felperes az üzem működése körében felmerülő többlet-igénybevételre hivatkozott. A kérelmében egyebekben nem részletezte, hogy a keresetlevélhez mellékelt iratok mely pontja és miként támasztja alá a vízbázis veszélyeztetettségét és azt egyáltalán nem támasztotta alá, hogy azonnali beavatkozást igénylő helyzet állna fenn. Kérelmében nem is valószínűsítette azokat hátrányokat, hatásokat, amelyek az alperesi határozat végrehajtása felfüggesztésének mellőzése esetén bekövetkeznének. Tényekkel igazolt módon azt sem támasztotta alá, hogy ezen hatások visszafordíthatatlanok, illetve, hogy milyen konkrét károsító magatartások valósulnának meg a környezet állapotában, a környezet állapotának negatív változása miben jelentkezne. Az azonnali jogvédelem, mint rendkívüli jogorvoslati eszköz igénybevételére elsősorban akkor kerülhet sor, ha a támadott közigazgatási cselekmény eredményeként olyan visszafordíthatatlan helyzet, károsodás következne be, amely más eszközzel, egyéb módon nem hárítható el.

Ilyen akkut helyzet fennállását a felperes nem valószínűsítette.

A bíróság szerint a felperes nem támasztotta alá hitelt érdemlő módon, kellő részletességgel, hogy milyen okoknál fogva, milyen tényszerű adatok alapján jelentene visszafordíthatatlan hatást a vízbázisokra a vízkivétel, illetve az ökológiai folyosók érintettségére a tervezett létesítmény működése.

Konkrét, közvetlen hátrány lehetőségének részletezése hiányában a bíróságnak nem volt módja arra, hogy a kérelem indokai tekintetében az egymással konkuráló, közérdekkel és magánérdekkel kapcsolatos hivatkozásokat érdemi mérlegelés tárgyává tegye.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.