Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a debreceni egyetemi sportélet újabb ékkövét

| 2023. 04. 03. | 17:30:00
A DEAC-pálya többfunkciós épületében több minden helyet kap.
Átadták a debreceni egyetemi sportélet újabb ékkövét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszabású fejlesztés valósult meg a Debreceni Egyetemen, és ennek átadására gyűlt össze illusztris társaság hétfőn kora délután. Debrecenbe látogatott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, felvonult Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora, Bács Zoltán kancellár, Papp László polgármester, továbbá a DEAC-család megannyi tagja, jelenlegi és egykori sportolók, edzők.

A legújabb beruházás révén a Dóczy utcai stadion fedett lelátója, a műemlék megőrizte régi patináját, miközben mindkét oldalára többfunkciós épületeket húztak fel. A közbeszerzési eljárásra annak idején öt cég pályázott, és végül a debreceni Dryvit Profi Építőipari Szolgáltató Kft. került ki győztesen, többek között a Hunépet is maga mögé utasítva a közel 1,3 milliárd forintos ajánlatával. Az épületben helyet kaptak irodák, öltözők, tantermek, műhely és raktár is. A terveket a Bíró és Társa tervezőiroda készítette.

Pöszmet Tibor, a DEAC futballszakosztályának elnöke, Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője és Bács Zoltán kancellár
 

A kormány embere, Schmidt Ádám szerint ha most kéne kezdenie a felsőfokú tanulmányait, nagy valószínűséggel Debrecent választaná, mert ezzel a sportinfrastruktúrával a Debreceni Egyetem rendkívül vonzó. Kossa György elmondta, az egyetemi modellváltással olyan intézményt vettek át, amely a sportot stratégiai jelentőségűnek tekinti, mégpedig minden szegmensben, így az oktatás, az orvostudomány, a gazdaságtudomány, a műszaki tudományok vonatkozásában is. Az egyetemi fejlesztések pedig a mai átadóval nem állnak meg, hanem még ebben az évben jelentős eseményekre készülnek – jegyezte meg a kuratóriumi elnök. Papp László úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben a sport megbecsültsége méltó helyre került Magyarországon, hiszen a nemzetstratégiai célok között megkérdőjelezhetetlen a szerepe. Debrecen pedig ennek a sportbarát kormányzati politikának a nagy nyertese – így a polgármester.

Bács Zoltán azt emelte ki, hogy az utóbbi 17 évben egy új korszak kezdődött az egyetemi sportéletben, hiszen szinte a semmiből vált meghatározóvá a sporttudományok terén, ezzel párhuzamosan pedig a DEAC is a legnagyobb egyetemi sportklubbá nőtt a maga 32 szakosztályával és több mint háromezer igazolt sportolójával.

A beszédekben elhangzott, hogy az ország egyik legrégebbi – és immár legnagyobb – egyetemi sportklubja az eredményesség mellett infrastrukturálisan is folyamatosan fejlődött. Az elmúlt években lefedték a sportcentrum keleti lelátóját, ahova új székeket szereltek fel, korszerűsítették a világítástechnikát, működésbe helyeztek egy új eredményjelzőt, amelyet óriáskivetítőként is használnak, továbbá az egyik kapu mögött futballspecifikus fitneszparkot alakítottak ki.

Bács Zoltán hangsúlyozta, hogy ezek a fejlesztések bár elsősorban az egyetemi sportéletet szolgálják, a szabadidősport társadalmi jelentősége miatt bárki számára elérhető. Pontos számok ugyan nincsenek, de becslések szerint évente több százezer a "belépések" száma a Dóczy utcai létesítményben.

BeA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.