Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyot ugrott a Debreceni Egyetem népszerűsége

| 2023. 03. 21. | 12:31:00
Az államilag finanszírozott képzésre jelentkeztek most is a legtöbben.
Nagyot ugrott a Debreceni Egyetem népszerűsége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évhez képest országosan 27, a Debreceni Egyetem szintjén viszont 34 százalékkal nőtt az első helyen egyetemre jelentkezettek száma a nemrég lezárult felvételi időszakban. Az országos adatot hét százalékkal meghaladó eredmény okairól, valamint a lezárult felvételi, jelentkezési adatokról tájékoztatott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási főigazgatóságának főigazgatója és Molnár Dániel, a Doktorandusz Önkormányzat elnöke a Debreceni Egyetem Rektori Tanácstermében március 21-én.

– Az országos szintű jelentős növekedést egy jogszalyváltozás eredményezte. Eltörölték a felvételihez szükséges kötelező emelt szintű érettségit és a minimumponthatárt, a diploma megszerzéséhez pedig a nyelvvizsga meglétét. Az azonban, hogy a Debreceni Egyetemre az országos adatokat hét százalékkal meghaladóan jelentkeztek első helyen, nem csupán a hazai tendencia követése, hanem abban nekünk, itt az egyetemen belül is nagy szerepünk van – kezdte a tájékoztatót Bartha Elek, majd a felvételi adatok részletes ismertetésére tért rá.

Mint mondta, tapasztalható egyfajta hullámzás a felvételizők számát tekintve, viszont ez a Debreceni Egyetemnél soha nem kiugró, mivel az intézmény gyakorlatilag lefedi a hazai felsőoktatás szinte egész portfólióját.

A legtöbben ezúttal is az állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek; az alapképzésre 70, a mesterképzésre 14,2 százalékkal többen a múlt évinél. A felsőoktatási szakképzésben részt venni kívánók száma viszont a felére csökkent. Ennek oka, hogy a felvételi jogszabályváltozások miatt többen bátrabban adták be jelentkezésüket az egyetemi képzésre. Az összes jelentkezést tekintve 19 ezer felett van az egyetemi hallgatóaspiránsok száma. 11 ezer 351-en viszont az első helyen jelölték meg a cívisváros egyetemét, szemben a 2022-es 8 ezer 444-gyel. Az elmúlt évek tapasztalata mutatja, hogy az első helyes jelentkezők számából felvettek aránya 75-77 százalék között mozog. Most viszont, egyebek mellett az egyetem kapacitását figyelembe véve, nehéz megmondani, a jelentkezettek milyen arányát tudják szeptemberben beiskolázni.

– Első helyen a legtöbben, 2 ezer 463-an a gazdaságtudományi karra adták be a jelentkezésüket. Őket követi a bölcsészettudományi kar 1598-cal és az egészségtudományi kar 1538-cal – részletezte az egyetemre jelentkezés adatait Bartha Elek. – A gyermeknevelési és gyógypedagógiai karon a legnagyobb a növekedés, a tavalyinak két és félszerese, de a 78 százalékával a zeneművészeti karra jelentkezők aránya is tetemes előrelépés. Legnépszerűbb szakok az ápolási és betegellátási szakirányok 957, a pszichológia 538, a kereskedelem és marketing 506 felvételiző aspiránssal. A legtöbben, 1300-an Hajdú-Biharból jönnek felvételizni, vármegyénket Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok követi, és feltűnően sokan érkeznek majd Pest vármegyéből is.

A korosztályokat elemezve a legnagyobb a növekedés a 27 éven felüliek jelentkezésében van.

A mesterszakra jelentkezettek száma 153-ról 263-ra növekedett. Ezen belül legnépszerűbbek a tanári, a pszichológiai és az egészségügyi mesterszak. Ha szakok szerint nézzük a felvételizők számát, kiugróan nagy – 127-157 százalék – a növekedés a gyermeknevelési és gyógypedagógia, az óvodapedagógia, csecsemő-kisgyermekpedagógia karon. Népszerű idén a tanárképzés, ide 20 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2022-ben. A 2023 szeptemberében először induló szociális ismeret tanár szakra való jelentkezés rögtön a vezető helyre került az egészségtudományi karon belül. Az ugyancsak új képzési irányt mutató kortárs könnyűzenére is jelentős a túljelentkezés.

Már az általános iskolásokat is segítik

Molnár Dániel és Pósánné Rácz Annamária részletezte, hogy az egyetem mi mindent tett amögé, hogy az országosat is meghaladó mértékben emelkedett a Debreceni Egyetemre jelentkezők száma. Az egyetem oktatási főigazgatóságának főigazgatója elmondta: nagyobb lehetőséget adtak a továbbtanulni szándékozóknak, valamint olyan eseményeket, folyamatokat indítottak el, amelyek a felvételizők tájékoztatását szolgálják.

Mind több szakmai eseményen vesznek részt, például a DExpo-n, az Educatio Nemzetközi Szakkiállításon, továbbá a középiskolásokkal megismertették az egyes karok munkáját.

Elemezték a közösségi médiumokat, ott célzott hirdetéseket indítottak, így nagyobb hatékonysággal jutottak el a középiskolásokhoz. A Facebookon a 12. helyről a második helyre, míg az Instagrammon a 14-ről az első helyre jöttek fel. A felvételi lehetőségekről tájékoztatva személyre szabott e-mailekkel keresték meg a középiskolásokat. Döntött az egyetem egy ösztöndíjprogram bevezetéséről, ebben pedig már a középiskolai tanulmányi versenyeredményeik alapján az első évfolyamos hallgatók is részt vehetnek.

A Doktorandusz Önkormányzat elnöke részletezte, hogy összetett beiskolázási és pályaorientációs tevékenysége van az egyetemnek. Több mint 60 középiskola több ezer diákját szólították meg személyesen. Az egyetemen százat meghaladó számú mentorközösség már az általános iskolásokkal is foglalkozik egy speciális programban. Sokan személyesen is betekinthetnek az egyetem életébe. Működik a felvételizőket akár személy szerint is segíteni tudó tanácsadó programjuk. A jövőben pedig létrehozzák a 2024-es felvételiket előkészítő nagyköveti rendszert. A hallgatóságból kiválasztott egyetemi nagykövetek magas szintű előadásokon tájékoztatják a középiskolásokat. Az iskolalátogatások mellett szerveznek az egyetemre nyílt nap-szerű eseményeket is.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hortobágyi csikósok csergettek a Tour de Hongrie mezőnyének
Hortobágyi csikósok csergettek a Tour de Hongrie mezőnyének
Hatalmas bukás a hajdúszoboszlói befutón.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.