Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Enyhébb büntetést kapott a kegyetlen borsodi gyilkos

| 2023. 03. 01. | 12:57:00
A visszatérés reményét meg kell adni a vádlottnak – így döntöttek a Debreceni Ítélőtáblán.
Enyhébb büntetést kapott a kegyetlen borsodi gyilkos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a Miskolci Törvényszék ítéletét, és megállapította, hogy a vádlott az életfogytig tartó fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva feltételes szabadságra bocsátható R. T., aki Kovácsvágáson anyagi haszonszerzés érdekében megölt egy nőt.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2022 szeptemberében R. T. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas célból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék kizárta a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Az ítélet ellen a vádlott felmentésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és élettársa mély szegénységben éltek Kovácsvágáson. A vádlott ezért elhatározta, hogy a közelükben élő tehetős férfi édesanyjához – akiről feltételezte, hogy pénzt és értéktárgyakat szerezhet meg tőle – betör és akár meg is öli. Tervébe élettársát is beavatta. A vádlott a cselekményt megelőzően kifigyelte a sértett napi rutinját, mozgását, továbbá azt, hogy kik és milyen napszakban szokták látogatni. A vádbeli éjszakán a sértett házához ment és várta, hogy az asszony elaludjon. Közben a villanyórát le-fel kapcsolgatta, de a sértett nem reagált erre. Miután a nő nyugovóra tért az egyik ablak benyomásával behatolt a házba és ott kutatni kezdett, majd a zajra felriadó sértettre támadt.

A sértett fejére mért ütéseket, majd a nyakát hátrafeszítve eltörte nyakcsigolyáit, végül a földön fekvő asszonyt többször fejbe rúgta.

Ezután gyertyát gyújtva folytatta a kutatást, de értékeket nem talált, egy üveg bort vitt magával. A helyszínről menekülve levette cipőjét, amit utóbb el is égetett, illetve borssal szórta fel az utat, hogy nyomára a szaga alapján se lehessen bukkanni. A sértett asszony élettel összeegyeztethetetlen, súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlott bántalmazását követően még néhány percig élt, ezalatt az élet kioltásával együtt járó fájdalmat és szenvedést messze meghaladó kínokat élt át.

Az ítélőtábla a vádlott cselekményének minősítő körülményeiből mellőzte az előre kiterveltséget, ugyanis ezt csak a vagyon elleni bűncselekmény esetében lehetett kétséget kizáró módon megállapítani. Az ítélőtábla nem látott indokot arra, hogy határozott idejű szabadságvesztésre változtassa az elsőfokú ítéletet. A visszatérés reményét meg kell adni a vádlottnak, a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét biztosítani kell. 30 év múlva az erről döntő bíró lesz az, aki majd mérlegeli, hogy a vádlott tud-e törvénytisztelő állampolgárként élni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.