Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni gimnazista kutatómunkáját ismerték el

| 2023. 03. 27. | 10:17:00
Jelenleg a helyi radontérképen dolgozik.
Debreceni gimnazista kutatómunkáját ismerték el
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A XIV. Kárpát-medencei tehetségnapon kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal kapott Felfedezettjeink-ösztöndíjat.

A március 25-i budapesti eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a nemzeti tehetség programot sokszínűség jellemzi, melyet jól mutat, hogy a díjazottak között például zongoraművész, vers- és prózamondó, asztaliteniszező, kutató, valamint a matematika és a kémia területén kiváló fiatal is található.

Fődíjjal ismerték el a 6-12 éves korcsoportban a bodajki Balogh Ádámot, aki 2022-ben az Országos Zongoraversenyen első helyezést és különdíjat kapott és elnyerte a Veroszta Magda-díjat; a X. Farkas Ferenc Országos Zongoraversenyen első helyezést szerzett és különdíjjal ismerték el; Brnóban a Mozart Nemzetközi Zongoraversenyen pedig második helyezést ért el.

A 13-16 éves korcsoport fődíját a jászberényi Notheisz Janka kapta, aki gyermek és serdülő korcsoportban eddig minden hazai karate kupát, bajnokságot, diákolimpiát megnyert

A 17-21 éves korcsoport fődíját a körösfői Kovács Nóra Annának ítélték oda a biológia területén elért eredményeiért. A fiatalt olyan versenyeken díjazták eddig, mint a EU Contest for Young Scientists 2022 (EU Fiatal Tudósok Versenye); Bright Young Minds Award (a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díj); valamint a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

Különdíjak

Különdíjjal jutalmazták a zentai Juhász Hanna vers- és prózamondót; a soproni Gilicz Bálint asztalteniszezőt, valamint a bajsai Pletikoszity Martint a matematika és kémia versenyeken elért eredményeiért.

Szintén különdíjat kapott a szentpéteri Bukovszky Borbála a szavaló-, esszéíró-, rajz-, filmkészítő-, és táncversenyeken elért eredményeiért; a természettudományok területén kiemelkedő debreceni kutató, Erdélyi Zsuzsanna; valamint a rendszeresen verseket és novellákat publikáló budapesti Kubina Zita.

Erdélyi Zsuzsanna

  • A Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum 11. osztályos tanulója.
  • Mentora ösztönzésére a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Ortopédiai Klinikájának Biomechanikai Laboratóriumában folyó kutatásba bekapcsolódva egy új csontpótló anyag fejlesztésén dolgozott.
  • Munkáját 2021-ben a 30. Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen harmadik helyezéssel díjazták, majd ugyanebben az évben a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja lett.

2021-ben a Kreativitás-Elmélet és Gyakorlat Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia részvételét követően első tudományos cikke is megjelent. 2021-ben csatlakozott a Kutató Diákok Szövetségéhez, és bemutatta kutatását a TUDOK Élet- és Környezettudományi Tematikus Konferenciáján. 2022-ben a XX. KutDiák Tudományos Esszépályázaton Orvostudomány, genetika szekcióban különdíjban részesült. 2021-ben az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség által rendezett Természettudományos Versenyen első helyezést ért el. 2022-ben a Kutató Diákok Országos Szövetségénél az Élet- és Környezettudományi Tagozat tagozatvezető-helyettese lett.

Jelenleg részt vesz a debreceni radontérkép megalkotásának kutatási programjában, illetve az iskola NTP pályázatában, amelynek köszönhetően ebben az évben a CERN-be is ellátogathatott. Emellett készül az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára egy olyan röntgen képalkotási módszer kidolgozásával, amely csökkenti a pácienst érő sugárdózis nagyságát. Az előzőkben felsoroltakon túl az iskola diákönkormányzatának társelnöke, tagja a Nők a Tudományban Egyesületnek, illetve a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetségének. Szabadidejében szívesen úszik, kirándul, korcsolyázik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!