Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döntőbe juthat az Inter Traction Electrics Kft. tanulója

| 2023. 02. 24. | 15:30:00
Magyar Attila a debreceni autóbuszgyárban pallérozódik.
Döntőbe juthat az Inter Traction Electrics Kft. tanulója
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ITK Holding Zrt. leányvállalatánál, az Inter Traction Electrics (ITE) Kft.-nél duális képzésben tanuló diák nyerte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) területi selejtezőjét. A berettyóújfalui Magyar Attila, a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikumának autógyártó szakos hallgatója mintegy 100 iskola versenyzői közül szerezte meg az első helyet.

Attila már gőzerővel készül a következő fordulóra, amelyen, ha szintén jól teljesít, megvalósíthatja nagy álmát, azaz bejuthat az SZKTV országos döntőjébe. Eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

Miért éppen az autógyártó szakmát választottad?
Magyar Attila: Mindig is érdekeltek a járművek, az autók, a motorok és az autóbuszok is. A gyárak világa is régóta vonz valamiért, hogy pontosan miért, azt nem tudom megmondani, de az a fajta állandó változás, ami ezekben az üzemekben tapasztalható, számomra nagyon inspiráló.

Hogy esett a választásod az Inter Traction Electrics Kft.-re, amikor a gyakorlati képzőhelyet kiválasztottad?
Magyar Attila: Nagyon érdekel az autóbuszgyártás, ami szerintem egy roppant izgalmas terület. Az volt a célom, hogy az iskolában a megszerzett elméleti tudást olyan gyakorlati tapasztalatokkal egészítsem ki, amelyeknek a későbbiekben komoly hasznát vehetem. Kézenfekvő volt, hogy az ITE-t választom, hiszen ezen a területen a térség meghatározó vállalata, ahol úgy gondoltam, megtanulhatom a szakma csínját-bínját. Nem is csalódtam, a legjobb döntést hoztam meg, amikor az ITE mellett tettem le a voksomat.

Milyen benyomásokat szereztél az ITE-nél eltöltött duális képzés során?
Magyar Attila: Nagyon jól érzem magam a cégnél, hiszen azt csinálhatom, amit igazán szeretek, ami közel áll hozzám. Folyamatosan új dolgokat ismerhetek meg. A dolgozók nagyon barátságosak, segítőkészek, bármilyen szakmai kérdéssel fordulhatok hozzájuk. Tiszta, rendezett munkakörülmények között fejlődhetek, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Mesélj a versenyről!
Magyar Attila: Írásban kellett a feladatokra válaszolni, amelyek az autógyártás minden területét felölelték. Meg kellett adni például a gyártásközi ellenőrzés fogalmát, kép alapján fel kellett sorolni a vezérműtengely és a nyomatékkulcs részeit. Szerencsére könnyen ment szinte minden, és ezt a felkészítő oktatóimnak is köszönhetem, hiszen nagyon sok órát töltöttünk a közös tanulással. Természetesen nagyban hozzájárult a jó eredményemhez az ITE-nél felhalmozott tudás, tapasztalat is.

Március 8-án a gyakorlati fordulóval folytatódik a verseny, amelyen már az ország minden részéből ott lesznek a legjobbak…
Magyar Attila: Győrben, az Audi-gyárban lesz a következő forduló, ahol egy Audi motoron kell majd mechanikai és elektromos méréseket végezni, továbbá egy tízoldalas portfóliót is el kell addigra készíteni.

Ilyenkor azért már egyre nagyobb a drukk az emberben…
Magyar Attila: Nagyon izgulok! De muszáj a munkára koncentrálni, mert most az a legfontosabb, hogy minél jobban felkészüljek. Sok időt töltök az ITE gyárában, igyekszem kihasználni az időt, hogy lehetőleg ne nagyon érjenek meglepetések a versenyen.

A területi első hely után mi a célod a következő fordulóban?
Magyar Attila: Szeretnék bejutni a döntőbe, amit szintén Győrben rendeznek majd meg. Egyelőre ez a cél lebeg a szemem előtt, aztán majd meglátjuk, hogy a legjobbak között milyen eredményre leszek képes.

Ha jól szerepelsz, az kiváló ajánlólevél is lehet a munkába álláskor. Hol képzeled el a pályádat?
Magyar Attila: Mivel az ITE-nél csak pozitív élmények értek, szívesen maradnék a debreceni autóbuszgyárban, de persze vannak más lehetőségek is.

Milyen készségek, képességek kellenek ahhoz, hogy valaki ebben a szakmában jobb legyen az átlagnál? Egyáltalán kiknek ajánlanád az autógyártó szakmát?
Magyar Attila: Nagyon fontos a jó szervezőkészség, hiszen itt nem minden feladatot csinálhat az ember egyedül. Az alkalmazkodóképesség sem hátrány, nem árt, ha valaki tud csapatban dolgozni. És hát kellő fizikai erő is szükséges ehhez a munkához, a jó fizikummal rendelkezők mindenképpen előnyben vannak.

Magyar Attila az SZKTV-n elért remek teljesítményének elismeréseként az Inter Traction Electrics Kft.-től egy Samsung tabletet kapott ajándéka. A cég ezzel és mindennapos közös munkával segíti a versenyző felkészülését a következő fordulóra. A tabletet február 24-én, pénteken Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bittmann Tibor humánpolitikai ágazatvezetője és Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja adta át Attilának.

Bittmann Tibor, az ITK Holding Zrt. humánpolitikai ágazatvezetője az ajándék átadása után elmondta: Debreceni-, Berettyóújfalui-, Kecskeméti- és a Budapesti Gépészeti- Szakképzési Centrum tanulóival kötött Szakképzési Munkaszerződés alapján hét különböző szakmának biztosítanak duális képzést és nyári gyakorlati lehetőséget. Ezek a karosszéria lakatos, hegesztő, autógyártó, logisztikai technikus, gépjármű-mechatronikai technikus, ipari gépész és alternatív járműhajtási technikus. Hozzátette:

a diákoknak az ITK Holding Zrt. vonzó juttatási csomagot kínál. A duális képzésben tanulók havonta munkabért kapnak, rendszeres üzemorvosi vizsgálaton vesznek részt, jogosultak a munkába járás költségeinek megtérítésére és cafetéria-juttatásban is részesülnek. Ezen felül ösztöndíjjal inspiráljuk azokat a kiemelkedő tanulókat, akiket az iskola elvégzése után szívesen alkalmaznánk munkavállalóként cégünknél.

A duális képzésről

Az ITK Holding Zrt. a duális képzéssel a fiatal tehetségek magas színvonalú oktatását tűzte ki célul. Ennek a folyamatnak egyik fontos mérföldköve volt, hogy 2017-ben felavatták Debrecenben az Oktatási, Fejlesztési Központot és Kísérleti Üzemet. Ezt követően a cég rövid időn belül bekapcsolódott a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziumának felnőttképzésébe, és még 2018-ban háromoldalú stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel, továbbá a debreceni önkormányzattal.

A megállapodás keretében az Inter Traction Electrics Kft. a Debreceni Egyetem külső tanszékeként képezhet járműmérnököket, valamint műszaki képzést is nyújthat, és részt vehet a mérnökhallgatók duális képzésében is. A Debreceni Egyetem mellett duális képzési szerződést kötöttek a főváros egyik legrangosabb oktatási intézményével, a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) is.

A Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal 2019-ben kibővített együttműködési megállapodás értelmében a gépészet, a közlekedés és szállítmányozás, az elektronika és elektrotechnika, valamint a specializált gép- és járműgyártás ágazatban fogadnak hallgatókat duális képzés keretében is. A szakképzési munkaszerződéses gyakorlati képzés célja, hogy a tanulók az elméleti és gyakorlati ismereteket a munkahelyen és a leendő szakképzettségnek megfelelő munkakörben szerezzék meg. A gyakorlati képzés során anyag- és szerszámtechnológiai ismereteket, gyakorlati ismereteket sajátítsanak el. Megtanítják arra is, hogyan kommunikáljanak a kollégákkal, hogyan illeszkedjenek be a munkahelyre, hogyan dolgozzanak projekteken és hogyan gondolkodjanak együtt.

Gondoskodnak arról is, hogy a leendő szakemberek tapasztalt munkatársaktól sajátíthassák el a szakma gyakorlati alapjait, és megismerkedhessenek a cég kultúrájával, hiszen a debreceni telephelyen mind az elméleti, mind a gyakorlati képzés valós körülmények között zajlik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!